avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Picatura streasinii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Picatura streasinii

Buna ziua.

Am si eu o intrebare, referitoare la o problema cu vecinul: pentru a-mi putea mansarda casa am nevoie de stilpi de sustinere pentru aceasta in curtea vecinului - respectiv pe limita de proprietate (care se pare ca nu trebuie sa depaseasca "picatura streasinii"). Intrebarea este citi centimetri se considera a avea picatura streasinii? Este o limita legala admisa pentru a nu intra pe terenul vecinului = in curtea lui?

Va multumesc,
Dorin David
Cel mai recent răspuns: hesperos , utilizator 20:25, 29 Mai 2008
Art. 615. Tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel încât apele din ploi sã se scurgã pe terenul sãu, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sãu.

Odata apa de ploaie cazuta pe fond, conform art, 615, aceasta apa poate fi lasata sa se scurga pe fondul inferior în mod natural, deoarece vecinul este supus la servitutea de scurgere conform art. 578.



av.Giulieta Marin
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2008
giulieta, utilizator
Art. 578 se refera la "scurgerea apelor naturale", "apele ce curg fireste" gen parauri, izvoare, rauri, fluvii etc. in nici un caz la apa de ploaie redirectionata de om prin constructie ca n-ar mai fi curgere fireasca asa cum prevede articolul. Chiar tu ai spus "...cel al fondului superior sa nu faca nimic pentru a dirija apele catre locul inferior" asa ca nu vad relevanta acestui articol in acest caz.
Conform art. 615 C.civ., orice proprietar are obligaţia să-şi facă streaşina casei sale în aşa fel încât apele rezultate din precipitaţii să se scurgă pe terenul său sau în stradă şi nu pe terenul vecinului. Nu există o prevedere legală în ceea ce priveşte distanţa pentru că nici nu ar fi posibil, deoarece fiecare casă are arhitectura sa... Acest lucru însă a trebuit avut în vedere de către arhitect şi de cel care a dat autorizaţiile de construire pe baza proiectului.;)
Va multumesc pentru mesaje.

Dorin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

inaltare nivel teren - obligatii ape pluviale auricap auricap Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie; vecinul meu a inaltat nivelul terenului sau si acum toata apa de la ploi ajunge in gradina mea. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Acoperisul vecinului depaseste linia de hotar mishu1981 mishu1981 Buna ziua, Am si eu o intrebare vis a vis de picatura streasinii.Am observar ca peste tot se mentioneaza:[i]Tot proprietarul este dator a-si face streasina ... (vezi toată discuția)
As dori sa știu dacă exista vreo lege,casa vecinului este mai ... Adrian198610 Adrian198610 As dori sa știu dacă exista vreo lege,casa vecinului este mai înaltă decât o magazie de vara sunt case săsești toată apa cade pe acoperișul meu apoi ... (vezi toată discuția)