avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... articoul 56(d) Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

articoul 56(d) Codul Muncii

Buna ziua
Articoul 56 (d) codul muncii spune: Contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;
Nelamurirea mea: un salariat care are decizia asupra capacitatii de munca care il inscrie in invaliditate gradul III incepand cu data de 01.03.2008 si care a renuntat la dreptul sau de a mai lucra jumatate de norma incepand cu aceeasi data, respectiv 01.03.2008, cand va avea contractul individual de munca incetat definitiv : la data de 01.03 2008 sau la data de 13.05.2008 cand s-a emis de catre Casa Judeteana de Pensii decizia de pensionare ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 10:31, 30 Mai 2008
Tinand cont de faptul ca salariatul nu a mai prestat munca in favoarea angajatorului de la data de 01.03.2008, eu cred ca de la acea data inceteaza contractul de munca. Daca ar inceta la data comunicarii deciziei - respectiv 13.05.2008, cum il treci in pontaj pe salariat in perioada 01.03 - 13.05? Parerea mea este ca prevederile art. 56 lit. d) se refera la situatia in care salariatul respectiv nu doreste incetarea CIM, motiv pentru care nici nu comunica decizia angajatorului ,ci asteapta comunicarea deciziei de catre Casa de pensii; de altfel, legea nici nu distinge : comunicarea de catre cine, de catre salariat sau de catre Casa de pensii?
ca sa puteti face inchiderea contractului individual de munca incepand cu data neprezentarii la servici si nu exista nici o demisie, atunci se face un convocator in care salariatul este chemat in data_____, la ora___ pentru lamurirea situatiei, iar in cazul neprezentarii (specificati in convocator acest lucru) i se va inchde CIM cu data _____. Iar in pontaj se trece ca absent.
Va avea contractul individual de munca incetat definitiv la data de 01.03 2008 pentru că în decizia de pensionare din data de 13.05.2008 emisă de catre C.J.P. trebuie să se specifice că data încetării activităţii este 01.03.2008, data încheierii carnetului de muncă şi a încetării raporturilor de muncă, neavând relevanţă data emiterii deciziei.;)
nikol.ilea a scris:

ca sa puteti face inchiderea contractului individual de munca incepand cu data neprezentarii la servici si nu exista nici o demisie, atunci se face un convocator in care salariatul este chemat in data_____, la ora___ pentru lamurirea situatiei, iar in cazul neprezentarii (specificati in convocator acest lucru) i se va inchde CIM cu data _____. Iar in pontaj se trece ca absent.

Nu este o.k. sa procedeze in acest mod pentru ca, daca ar face-o, ar trebui sa inceteze CIM disciplinar si nicidecum de drept, conf. art. 56 lit.d).
nu va inceta CIM disciplinar pentru nu se fac cele 3 instiintari catre ITM.
se va incheia cu 55 b (la o data stabilita de comun acord) pentru ca prin neprezentarea angajatului la convocare se considera ca acesta este de acord cu incheierea CIM in data respectiva.
Destul de ciudat dar, ITM-ul asa mi-a explicat ca ar fi cel mai bine

Alte discuții în legătură

Incheierea si incetarea cim in aceeasi zi zanu zanu Ave tuturor, Va retin atentia cu urmatoarea problema: Un salariat nu se prezinta la lucru dupa incheierea CIM-ului si dupa ce angajatorul trimite ... (vezi toată discuția)
Incetare cim 55b in cazul absentelor nemotivate kitty_26g kitty_26g Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Este legala urmatoarea situatie: daca un angajat absenteaza nemotivat de la serviciu, i se face decizie de ... (vezi toată discuția)
Cind transmit in revisal incetarea unui cim pt.absente nemotivate? carmenbn carmenbn Un salariat lipseste nemotivat din 21.05.L-am convocat pt.cercetare disciplinara(prin posta) pe 13.06.Nu a venit,deci pot sa-i desfac contractul de munca ... (vezi toată discuția)