avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice cumparare directa - nota justificativa
Discuție deschisă în Achiziţii publice

cumparare directa - nota justificativa

Autoritatea contractanta are obligatia de a elabora o nota justificativa pentru alegerea achizitiei directe, respectiv în cazul unei cumpărări directe este necesară elaborarea unei note justificative ?
Din informatiile existente pe site-ul ANRMAP la sectiunea “Intrebari si raspunsuri ” se regaseste Intrebarea nr. 7 “Autoritatea contractanta are obligatia de a elabora o nota justificativa pentru alegerea achizitiei directe?” la care s-a formulat urmatorul raspuns

“7. Autoritatea contractanta are obligatia de a elabora o nota justificativa pentru alegerea achizitiei directe?
In conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din H.G. nr.925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din O.U.G. nr.34/2006 "Compartimentul intern specializat prevazut la art.3 alin.(1) are obligatia de a elabora o nota justificativa, in toate situatiile in care procedura de atribuire propusa pentru a fi aplicata este alta decat una dintre cele prevazute la art.20 alin.(1) din ordonanta de urgenta sau, in cazul atribuirii unui contract sectorial, la art.251 alin.(1) din ordonanta de urgenta."
Totodata, potrivit art.18 si art.19 din O.U.G. nr.34/2006, procedurile de atribuire a contractului de achizitie publica sunt licitatia deschisa, licitatia restransa, dialogul competitiv, negocierea cu publicarea prealabila a unui anunt de participare, negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, cererea de oferta, concursul de solutii.
Prin urmare, intrucat achizitia directa nu este o procedura, precizam ca autoritatea contractanta nu are obligatia elaborarii notei justificative privind alegerea procedurii in situatia in care valoarea achizitiei nu depaseste echivalentul in lei a 15.000 de euro pentru fiecare achizitie de produse, servicii sau lucrari.” ( sursa ANRMAP [ link extern ] )

De asemenea, in scopul prospectarii pietei care este numarul minim de oferte ce se ia in considerare pentru o cumparare directa ?

Multumesc tuturor in avans pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 15:38, 25 Martie 2011
1. Nu este nevoie de nota justificativa,dar e bine sa fie....
2.Numarul minim de oferte pentru prospectarea pietii la achizitionarea directa nu este stipulat nicaieri ! Va recomand sa consultati catalogul electronic din SEAP.
Art. 19. - Autoritatea contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei, estimata conform prevederilor sectiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depaseste echivalentul in lei a 15.000 euro pentru fiecare achizitie de produse, servicii sau lucrari. Achizitia se realizeaza pe baza de document justificativ, care in acest caz se considera a fi contract de achizitie publica, iar obligatia respectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta se limiteaza numai la prevederile art. 204 alin. (2).
Subscriu celorlalti.
Nu va trebuie NJ dar va recomand pentru viitoarele controale financiare, injterne si externe, care va vor intreba de ce ati cheltuit banii acum un an pentru achizitia respectiva.
La fel, nu va trebuie mai multe oferte, dar va recomand sa luati cateva oferte fie si de pe net, ca sa justificati de ce ati luat de "acolo" si nu de "dincolo".
Documentul justificativ este factura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii publice FLORIANMATEI FLORIANMATEI In cazul achizitiei de bunuri, cand se intocmeste nota justificativa ? (vezi toată discuția)
Licitatie publica alimente gradinite beatrice3108 beatrice3108 Sunt administrator al unei gradinite cu program prelungit.In urma licitatiei pentru furnizare alimente,contractul a fost atribuit unei societati. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Achizitie directa say say Pentru achizitie directa imi trebuie 3 oferte in mod obligatoriu (unde scrie in lege acest lucru)? Acestea trebuie neaparat inregistrate (unde scrie in lege ... (vezi toată discuția)