avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Politie?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Politie?

La mai putin de 100 de ani de existenta ca stat national unitar si independent (1918 - 2011) avem deja in functiune mai multe forme de politie, cu atributii suprapuse, paralele, secante sau divergente - cu ordine, dispozitii si subordonare diferita. Plus ceva (nu putine) societati comerciale cu obiect de activitate asemanator politiei - de la cele care ridica ilegal si abuziv masini (cu persoanele din interior sau fara) in concurenta (neloaiala) cu Ministerul de Interne pana la cele care asigura paza si protectia clientilor. Uniformele se aseamana, atributiile variaza. Unele caftesc chiar "boschetari". Cine sa depuna plangere?
Avand in vedere experienta istorica din urma cu 70 de ani (anii '39-'40), cand una dintre politiile existente pe atunci a primit dispozitia sa-l execute pe ministrul de interne (Armand Calinescu) si s-a "suparat" pe Nicolae Iorga, am cateva intrebari:
1) Instanta de Contencios Administrativ a Tribunalului s-a pronuntat asupra legalitatii dispozitiei primite de politia respectiva? #-o
2) Dar asupra existentei acesteia? #-o
3) Invatam ceva din istorie si experienta? #-o

Nota: Problema "independentei" politiei de atunci a fost rezolvata de armata prin lichidarea fizica a politistilor legionari (impuscare). Nicidecum de catre instanta de contencios administrativ. Gresesc?

Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
ContSters184021, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 18:57, 12 Aprilie 2011
Nu gresiti, dar nu prea inteleg scopul topicului.
In acest moment, pe langa politie, avem sute de firme de paza care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, unde-s angajati inclusiv fosti puscariasi si care cauzeaza mai multa debandada decat ordine.
Si asta e doar inceputul.
Scopul topicului este un semnal de alarma asupra posibilei insecuritati ale unui stat care permite existanta unor fractiuni de politie necontrolate de ministerul de resort. Adica o "imparatie" dezbinata impotriva ei insasi (text biblic).
In posibila "recidiva" de exercitiu "democratic".
Abuzurile sunt de notorietate si in plina expansiune. Cine e dispusa si capabila sa la limiteze? Justitia?
Atat.
Multumesc pentru atentie.
Eu cred ca vom pati ca in SUA. In loc de armata, jandarmerie vom avea corporatii private ce se vor forma pe bazele marilor firme de paza de azi, care se vor ocupa de mai toate operatiunile importante.

Politia acum s-a cam schimbat rolul si scopul. Majoritatea atributiilor de ordine si supraveghere le-au primit (pasate) cei de la politia locala, adica fostii gardieni publici. Politia mare are se pare treburi mai importante.

Insecuritatea este in crestere masiva, exact din cauza lipsei de control si de ordine. Cine mai supravegheaza activitatile politiei ?
In foarte multe orase, politia a devenit un fel de partener de afaceri al marilor borfasi, care-s desfasoara activitatea nestingheriti si chiar ajutati de informatii furnizate de politie. La urma se imparte cascavalul si ambele tabere sunt fericite. Evident, totul e pe spinarea oamenilor de rand.

Macar de s-ar fi dat o lege care sa permita oricui portul si uzul de arma (chiar ca-n SUA) ca sa se poata apara oamenii singuri.
Se pare ca nu s-a intamplat si nu se va intampla asta pentru ca s-a constatat ca in SUA, chiar daca limitat, se poate inca lupta impotriva mafiei si mijloacelor de opresiune suportate de mafie.
Nu se poate permite oricui portul de arma, la noi. Cel putin nu oficial. Nici macar utilizarea motocicletelor in armata. S-a incercat si... au fost mai multe accidente decat in caz de razboi. Poate infanterie cu... resteul :yeah:
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
ContSters184021, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru obtinerea permisului de port-arma mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog frumos sa imi spuneti si mie care este legea referitoare la portul de arma. Care sunt conditiile necesare pentru a putea intra in posesia ... (vezi toată discuția)
Uzul de arma neletala-legea armelor si munitiilor 2011 Utilizator_Arma_NEletala Utilizator_Arma_NEletala Buna ziua, sunt un detinator de arma neletala ( pistol cu bile de cauciuc ) procurat legal. Am citit legea armelor si munitiilor din 2011 si am cateva ... (vezi toată discuția)