avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Uzul de arma neletala-legea armelor si munitiilor 2011
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Uzul de arma neletala-legea armelor si munitiilor 2011

Buna ziua, sunt un detinator de arma neletala ( pistol cu bile de cauciuc ) procurat legal. Am citit legea armelor si munitiilor din 2011 si am cateva nelamuriri.
Art. 64 spune :

Uzul de armă neletală

(1) Titularii dreptului de a purta şi folosi arme neletale, destinate pentru autoapărare, pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

(2) Armele neletale prevăzute în categoriile C-E din anexă, destinate colecţiei, pot fi folosite în condiţiile prevăzute la art. 27.

(3) Folosirea armelor neletale în poligoanele autorizate se poate face numai în condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora.

Se omite total faptul daca trebuie sa declari sau nu la politie cand folosesti arma neletala.
In contradictie cu acest articol , articolul 32 din aceeasi lege impreuna cu articolul 33 spun ca daca ai o arma letala trebuie sa declari la politie uzul acesteia in afara poligonului autorizat
Art. 32

Limitele exercitării uzului de armă

(1) Titularii dreptului de a purta şi folosi armele de apărare şi pază pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

(2) Folosirea armelor de apărare şi pază în poligoanele autorizate se poate face numai în condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora.
Art. 33

Obligaţii în cazul efectuării uzului de armă

(1) Persoana care a făcut uz de armă este obligată să acţioneze imediat pentru a se acorda primul ajutor şi asistenţă medicală persoanelor rănite.

(2) Persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale.

(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), precum şi în cea prevăzută la art. 27 alin. (4), organul de poliţie sesizat are obligaţia să efectueze cercetarea la faţa locului şi a circumstanţelor în care s-a produs evenimentul. Arma care a fost folosită rămâne în custodia organului de poliţie care desfăşoară cercetarea, până la încheierea acesteia.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul în care s-a făcut uz de armă, în condiţiile prevăzute la art. 32 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, în urma folosirii armei, au rezultat victime umane.

Problema e ca am fost chemat la politie pentru un control de rutina al tuturor detinatorilor de arme neletale din judet. Am fost intrebat daca am folosit arma. Pentru a nu intra in belele am decarat ( in scris ) pe proprie raspundere ca nu am folosit-o, neintelegand legea si nestiind daca asta e o fapta penala nedeclararea la politie. Am cautat regulamentul de aplicare al legii armelor si munitiilor , dar nu am reusit sa fac rost de el, deci nu am cum sa stiu ce e legal sau nu in cazul folosirii armei ne-letale.

Mentionez ca am studii superioare , dar nu in domeniul dreptului, va cer respectuos parerea in privinta acestei legi si cum are trebui sa ma comport pentru a nu savarsi o fapta penala.
Puteti gasi intreg continutul legii armelor si munitiilor pe acest site [ link extern ] /

Nu stiu daca acesta este forumul potrivit, imi cer scuze daca am postat intr-o categorie gresita.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
Utilizator_Arma_NEletala, utilizator
Conditiile cu privire la detinerea si folosirea armelor neletale sunt reglementate prin legea mentionata de dvs. la art.58-art.65. Aveti obligatia de a declara la politie numai daca ati folosit arma, nu si daca nu o folositi.
Va multumesc pentru raspuns. Am mai studiat legea 117 si 295 si am gasit si metodologia de aplicare.
Ce mi s-a parut foarte ciudat a fost urmatorul paragraf din lege

Art 5
(4) Armele si dispozitivele neletale din categoria E din anexa pot fi detinute si, dupa caz, purtate si folosite de catre persoanele fizice si juridice, fara indeplinirea procedurilor de inregistrare sau autorizare, in conditiile prevazute de prezenta lege.


De asemenea am mai semnat LA POLITIE ca iau la cunostinta urmatorul text :

La implinirea termenului de 6 luni de la intrarea in vigoare a Legii nr.117/2011, certificatele de detinator ale posesorilor de arme neletale de autoaparare cu gaze iritant lacrimogene, care nu si-au indeplinit obligatia solicitarii eliberarii permisului de arma/inscrierea armei in permisul de arma, confera titularului doar un drept de detinere a armelor inscrise in acest document. - nu am inteles ce semnez si nici agentul care m-a pus sa semnez nu a reusit sa imi explice.

Arma pe care o detin este din categoria E, desi pe coperta permisului scrie permis categoria B.
Scuzati-ma dar nu mai inteleg nimic din aceasta lege. Trebuie sa mai merg odata la ofiterul care mi-a dat permisul( nu este cel care m-a chemat ultima oara la control) pentru a depune alte documente? Mentionez ca nu stau in localitatea din care am luat permisul si nu imi permit sa fac o vizita doar pentru a intreba. De asemenea nici nu vreau sa sun la politie pentru ca din experienta cu aceasta institutie am observat ca nu vor sa te ajute, ci mai mult sa te prinda si sa te amendeze pentru necunoasterea/neintelegerea legii.

Va implor ajutati-ma sa inteleg ce trebuie sa fac.
Va multumesc anticipat.
Legea 295/2004 privind Regimul Armelor si Munitiilor a suferit modificari importante, fiind republicata in Monitorul Oficial nr.814/17.11.2011
Art.5 mentionat de dvs., a fost si el modificat.

Cred ca problema pe care o aveti este faptul ca permisul este eliberat pentru o arma de categoria B, adica arma letala. Asta insemna ca in evidente sunteti inregistrat ca detinator de arma categorie B....deci trebuie schimbat permisul conform categoriei pe care o detineti.

Avand in vedere ca de fapt detineti o arma scurta (pistol sau revolver) cu proiectile de cauciuc, dvs. va incadrati la categoria C -arme si munitii neletale si nu la categoria E, cum sustineti. La categoria E intra: arme cu destinatie industriala, arme de asomare, harpoane de pescuit, arcuri de tir sportiv, etc.
Va multumesc. Am sa contactez un avocat inainte sa ma duc la politie sa cer schimbarea permisului.
Se pare ca functionarii de la politie nu stiu nici ei diferenta intre categorii. Si acum la ultima verificare am fost trecut cu arma categoria E in registrul lor. Nici armurierii de la care am cumparat munitie nu au observat nimc in neregula cu permisul.

Credeti ca voi avea probleme? Daca e vorba sa-mi puna catusele mai bine tac din gura.

EDIT: Mentionez ca am vorbit acum cu cineva care "se pricepe" si mi-a spus ca arma pe care o detin poate fi trecuta la categoria E pentru ca normele metodologice de aplicare o permit. Cat despre permis mi-a spus ca (citez) "nu au mai avut din alea cu "Categoria C" pe coperta"
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Utilizator_Arma_NEletala, utilizator
Cred ca cel mai bine este sa mergeti insotit de avocat ca sa le explice domnilor politisti ca explicatia "nu prea au avut din alea cu categoria C" nu este decat o insuficienta justiticare de incalcare a legii. Scrie in lege ca pistolul cu proiectile de cauciuc se incadreaza la categoria C? Atunci si permisul trebuie sa fie conform. Ei trebuie sa puna legea in aplicare si nu sa isi "dea cu presupusul".

Normele metodologice de aplicare explica cum se pune in aplicare legea, nu schimba incadrarile armelor din anexe.
Nu va faceti griji in privinta "catuselor" pentru ca desi aveti permis de categorie B, arma dvs. se incadreaza la arme neletale si cu siguranta daca ati folosit-o, a fost numai la poligon.
In plus dvs. sunteti cel care doreste sa intre in legalitate.

Daca iarasi se face o gresela in noul permis, si sunteti trecut la categoria E, in registru ce trec?.....ca pistolul cu proiectile de cauciuc este harpon de pescuit sau arma de paintball?

Alte discuții în legătură

Informatii arma sport&agrement AlexX_M AlexX_M Buna ziua! Doresc de mult sa-mi achizitionez un pistol cu bile, din magazin, atat pentru linistea sufleteasca cat si pentru satisfactia ... (vezi toată discuția)
Regimul armelor si munitiilor florindr florindr Detin o arma neletala, cu aer comprimat. Am uitat sa-mi shimb permisul de arma in termenul legal de 5 ani. Mi-a fost intocmit dosar penal in temeiul art. 346 ... (vezi toată discuția)
Arme si munitii art. 342 al 6 din ncp florindr florindr Buna ziua . Va supun atentiei o speta cel putin interesanta !!! DESI Expunerea de Motive pentru adoptarea Noului Cod Penal, elaborată de Ministerul ... (vezi toată discuția)