avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Discutii contabile si fiscale
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Discutii contabile si fiscale

Am o firma n-e platitoare de TVA.In august 2010 am primit de la finante o instiintare ca incepind cu 2009 am devenit platitor de TVA,acumulind o datorie de 7300 lei reprezentind TVA si penalitatile aferente.Am intrebat contabilul de ce s-a intimplat acest lucru,si mi-a spus ca a fost o eroare,ca s-a schimbat cursul euro si n-a stiut,el facind calculele la cursul euro vechil la intocmirea bilantului.Va rog sa-mi spuneti ce pot face in aceasta situatie,stiind ca datoria trebuie platita?
Conform celor spuse de Finante din ce data ati devenit platitor de tva?.Pana la data respectiva firma a facut achizitii de bunuri imobile , stocuri cu tva inclus .Daca firma a devenit platitoare de tva incepand cu 01.01.2009 se calculeaza tva-ul aferent soldului de bunuri mobile si imobile la 31.12.2008 se depune un decont de tva in care se trece acest tva regularizat de recuperat de la stat.Apoi incepand cu 01.01.2009 se calculeaza tva deductibil aferent achizitiilor si tva aferent vanzarilor, prestarilor de servicii si se plateste la stat tva-ul aferent.Daca spuneti ca nu ati emis nici un fel de facturi, nu aveti nici un fel de problema.Se depune decont de tva care sa reflecte acesta situatie.
In ce baza v-a calculat Finantele sumele respective? au facut control la firma?
Raspuns in limita datelor furnizate...
Nu am avut control,au trimis doar instiintare de plata de55000 lei reprezentind TVA aferent ptr.toate facturile de intrari de marfa in 2009 pina in iulie 2010,spunind ca suma trebuie platita,urmind a se face regularizarea.Suma a fost contestata,finantele au cerut actele din 2007 pina in prezent.Dupa verificari,au spus ca in 2009 s-adepasit plafonul de incasari,devenind platitori de TVA.avind de plata pentru 2009 si pina in iulie 2010 suma de 5120lei TVA plus penalitatile de 2350 lei.Fiind pensionar,am renuntat la firma,noul patron n-are nici o vina,iar contabilul pretinde ca gresala este a lui,deci plateste numai penalitatile,TVA-ul i-mi apartine.Va rog sa-mi spuneti ce sa fac? Va multumesc din suflet ptr.rabdarea si amabilitatea d-stra.
Din cate stiu cursul la care se calculeaza acel plafon, este cursul euro din 2006, atunci cand a intrat in vigoare aceasta lege.Nu stiu mai multe detalii dar interesati-va.
Expertul dvs nu are cum sa spuna ca s-a schimbat cursul.
Acelasi lucru l-am patit si eu, dar am sesizat asta la o luna dupa ce s-a depasit plafonul.
Asa-i,e cursul din 2006 ceea ce face o diferenta enorma. Pe de alta parte daca as fi cumparat firma as fi cerut un certificat de la impozite si taxe....
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
blueblue, utilizator
Da, acel Certificat de atestare fiscala, se scoate periodic, pentru linistea dumneavoastra. Si eventual din cand in cand trebuiesc comparate fisele cu admin financiara de care apartineti.Ca sa fiti sigur ca inregistrarile sau/si platile s-au facut corect.
Daca cereati acel Certificat.(este valabil doar pe 0) stiati ca aveti datorii si implicit ca s-a intamplat ce ati aflat acum. Tardiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasire plafon tva soribuz soribuz va rog daca ma puteti ajuta Am o firma interprindere individuala ne platitoare de tva si in urma cu cateva zile au venit cei de la finante pentru a calcula ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon tva lauricafl lauricafl Buna ziua. La un II neplatitor de TVA s-a depasit in luna septembrie 2014 plafonul de 220.000 Ron si implicit ar fi trebuit de declarat in luna octombrie ... (vezi toată discuția)
Tva eleonor eleonor a-si dori sa va relatez un caz:cineva care are un ii s-a trezit acum cu control de la finante fiind anuntata ca are de platit 800 milioane tva pe ... (vezi toată discuția)