am o singura intrebare de pus. Am un contract de drepturi de proprietate intelectuala la care retin impozit 10%, il platesc si il declar. Trebuie sa retin si cota de sanatate de 6,5%?
Multumesc
Am o nelamurire cu privire la Codul Fiscal, privind veniturile din drepturi de proprietate intelectuala. Am intrebat la Circa Financiara doua persoane diferite, care mi-au dat raspunsuri la fel de diferite.
1. Daca in decursul unui an calendaristic venitul meu din proprietate intelectuala depaseste echivalentul in LEI a 30.000 Euro, sunt obligat sa platesc TVA la sumele care depasesc acest prag ?
2. Dar, daca am mai multe contracte intr-un an calendaristic, fiecare dintre ele are o valoare mai mica de 30.000 Euro, iar suma lor este mai mare de 30.000 Euro, sunt obligat sa platesc TVA ?
Buna ziua,
Am gasit pe forum ca exista deja acest subiect si m-am gandit ca pot continua si eu sa pun o intrebare.
Sotul meu a lucrat la o prezentare video de cateva minute pentru o agentie de publicitate (care va da acest material unei companii cunoscute pe piata). Aceasta companie de publicitate a introdus in ctr. :
"Drepturi de proprietate intelectuala
1 Prestatorul ia la cunostinta si recunoaste faptul ca drepturile de autor si orice alt drept de proprietate intelectuala pentru idei, proiecte, modele, programe, inventii, inovatii, impreuna cu toata documentatia si materialele aferente si toate cartile tehnice, desenele, notele, rapoartele si materialele, indiferent de suport (hartie, magnetic, electronic, fotografic, video etc.) descoperite, concepute, create sau dezvoltate de Prestator pe intreaga durata a acestui Contract, si produse in executarea acestui Contract, vor fi cesionate exclusiv Beneficiarului numai pentru teritoriul României de la data la care acesta plateste Prestatorului sumele corespunzatoare serviciilor care au generat aceste drepturi de autor. Beneficiarul va deţine drepturile prevăzute in prezentul articol, cu excepţia acelor drepturi exclusiv rezervate de către un terţ şi notificate în scris de către Prestator, notificare ce va contine şi condiţiile utilizării acestor drepturi.
2 Partile inteleg si convin in mod expres ca prin prezentul Contract nu se transmit nici un fel de drepturi de proprietate intelectuala care apartin celor doua parti, inclusiv dar fara a se limita la nume si denumiri comerciale, marci de orice fel, drepturi de autor si in general orice drept de proprietate intelectuala. Toate drepturile asupra marcilor de fabricatie precum si celelalte drepturi de proprietate intelectuala legate de bunurile si serviciile care urmeaza sa fie livrate, respectiv prestate in conformitate cu prezentul Contract, vor ramane proprietatea fiecareia dintre parti, respectiv a afiliatilor acestora, dupa caz."
Sotul meu nu a fost de acord cu cele doua paragrafe mai sus si le-a cerut sa le scoata din ctr. la care Agentia de publicitatea ii raspunde:
"Financiarul spune ca cedarea drepturilor pt proprietatea intelectuala pe creatie se refera la obiectul / materialul rezultat pe care noi la randul nostru o cedam clientului. Adica ii cedam drepturi de utilizare pe material, implicit si creatie, intregul pachet este dar spre folosinta.
E ca la un spot TV: noi (agentie) venim cu ideea pe care o dezvolta furnizorul, insa clientului ii cedam drepturile sa foloseasca si ii cedam si dreptul pe creatie, adica e al lui tot pachetul.
Leaglul spune ca fara cedarea acestor drepturi, noi nu putem da clientului verde la utilizare material."
Intrebarea mea ar fi daca sotul meu este de acord cu ceea ce spun ei asta inseamna ca le da dreptul sa foloseasca ceea ce a muncit el oricand, oricum sau doar da dreptul agentiei respective sa utilizeze acel spot creat doar pentru compania respectiva fara ca pe viitor sa il prelucreze ei sau sa il utilizeze la ati clienti?
Va multumesc. Cu stima, Elena
buna ziua,
am o întrebare de pus în legătură cu venituri valorificate din drepturi intelectuale:
daca aceste venituri sunt încasate prin A.I (am un A.I., cu obiectul principal de activitate: creatie si interpretare artistica si litarara) trebuie sa platesc dupa acest venit 6,5% ? Mentionez, ca sunt angajat, deci dupa carte de munca platitor CAS. Cei de la CAS mi-au zis, ca daca acele venituri ar fi fost incasate printr-un contract civil, nu ar trebui sa platesc, asa insa, prin A.I. da. Mi se pare un absurd. Natura venitului este la fel (drept de autor), insa daca am AI, platesc dupa el CAS, dacu nu am, nu platesc?