avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... taxe sanatate - obligatorii ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

taxe sanatate - obligatorii ?

Buna ziua !

va rog sa-mi spuneti daca este obligatorie contributia la sanatate atunci cand ai contract de drepturi de autor, dar si un contract cu carte de munca. Si daca da, de unde pota afla mai multe (ce lege ) si ce procent anume trebuie platit ?
Cu multumiri,
Adela Ion
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 23:00, 18 Februarie 2009
Daca platiti contributia la sanatate in temeiul unui contract individual de munca, cota lunara se aplica la venitul din salariu, nu aveti obligatia sa platiti cota de contributie si la veniturile din drepturi intelectuale(de autor).
In acest sens, vedeti legea nr.95/1996 privind reforma in domeniul sanatatii - actualizata:
"Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e)..."

Pentru anul 2009, cota datorata de angajat, prevazuta la art. 257 din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare este de 5,5%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Venituri din chirii xm xm Care sunt darile la stat in cazul in care o persoana realizeaza doar venituri din chirii? (vezi toată discuția)
Cas pentru venituri suplimentare fata de pensie Ion Craiu Ion Craiu Sotia mea este pensionara din anul 2001.A platit CAS continuu ca salariata si pensionara mai bine de 40 de ani IN anul 2006(luna nov - dec) a incasat din ... (vezi toată discuția)