avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... construire acoperis cu amenajare interioare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

construire acoperis cu amenajare interioare

Buna seara,

Locuiesc intr-o spalatorie devenita ulterior apartament, intr-un imobil istoric . Aceasta spalatorie, care in anii 80 a devenit apartament mai bine zis o garsoniera, face perete cu podul imobilului. In practic, garsoniera mea esta la ultimul etaj impreuna cu podul, pe palier nemaiexistand alte apartamente. Aceasta garsoniera, fiind un corp creat ulterior in pod avea un "acoperis" ,il numesc intre ghilimele deoarece specific inca odata ca aceasta garsoneria se afla in pod si avea acest acoperis aproape plat din tabla, fata de restul acoperisului unde exista tigla si o anumita inaltime. Din cauza acestei table fara a exista o anumita inclinatie al acoperisului apa statea si penetra printre tabla in apartament. Vazand ca este un imobil istoric si cu multi oameni in varsta si posibilitati putine, am inceput lucrarile la acoperis, facandu-l deasupra garsonierei, neexistand inainte, cerand acordul proprietarilor din asociatie, specificand ca costul reparatiilor se va face pe costul meu, si urmand toti pasii pana la obtinerea autorizatie de la primarie. Specific ca aceasta garsoniera da in curtea interioara a imobilului.
In proiectul de autorizatie am specificat refacere acoperis si inaltarea cu 90 cm cu amenajari interioare, unde exista planurile semnate si aprobate de catre toate organele statului, monumente , inspectoriatul in constructie, primarie. In aceasta refacere am facut si o scara interioara din garsoniera in acoperisul pe care il construiesc deasupra garsonierei folosind spatiul deasupra mea. Acest proiect a fost aprobat de care toate autoritatile. Am tot citit in acest forum ca ar fi necesar acordul vecinilor de la ultimul etaj: eu nu am vecini la ultimul etaj de cat podul.
Cand am inceput lucrarile, locatarii au inceput sa faca scandal ca i-am fraierit.
Dar din moment ce au semnat acordul de refacere acoperis cu amenajare interioara, si primaria , monumentele mi-au dat acordul ca pot utiliza proiectul cu folosirea spatiului deasupra capului meu sunt in inilegalitate si trebuie sa cad insantajul proprietarilor? Nu am atins podul imobilului caci acest corp, garsoniera era in pod dar cu un alt "acoperis" fara a exista acces decat prin garsoniera mea spargand tavanul.
Ce trebuie sa fac in acest caz? Sunt in ilegalitate ? Nu pot sa folosesc spatiul deasupra capului daca nu exista acces decat prin garsoniera mea?
Va rog un raspuns cat mai urgent , caci se va convoca sedinta si cred ca proprietarii vor sa profite de pe faptul ca am o situatie financiara mai buna decat ei.

Va multumesc,
Rixos

Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2008
rixos, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 20:30, 31 Mai 2008
Cred ca locuiti intro garsoniera care a fost spalatorie si care avea anteror in interior si scara pentru pod. Locatarii probabil aveau acces la pod trecand prin si pe acoperisul de tabla si intrand in pod pe spatiul restului de zid de care era lipita spalatoria.

Presupun ca dvs. ati construit acoperisul garsonierei la nivelul cladirii si ati folosit spatiul suplimentar al podului nou construit ca mansarda pentru interes personal fara a mai fi posibil accesul in pod a altor proprietari sau a unor lucratori care ar trebui sa aibe acces pentru reparatii. Cat timp nimeni nu a avut treaba cu podul si nu a urcat in el totul a fost BF (bine si frumos) , OK sau OH. De obicei oamenii se opun inchiderilor unor deschideri pe care nu le folosesc doar din pricipiul ca: Acum nu imi trebuie deschiderea, dar daca imi trebuie si sunt de acord cu inchiderea ce fac ?

Sunt de parere ca puteti sa ii linistiti facand o hartie de intelegere cu asociatia de proprietari in care va obligati ca in caz de necesitate a repararii acoperisului in zona care nu este deasupra capului dvs. sa le dati acces prin propria garsoniera. suportand deranjul care apare.


:offtopic:

Gandul ca ceilalti proprietari sunt invidiosi pe situatia dvs. financiara mai buna si vor sa profite nu este productiv. Poate ca unii sunt asa cum spuneti, dar cu siguranta unii cred ca deschiderea spre acces la pod in caz de nevoie trebuie sa aibe o rezolvare .

Daca le arati modul in care vreti sa rezolvati problema acoperisului la garsoniera de la inceput (planul de constuctie aprobat) si ar fi fost de acord cu el cu siguranta nu ar fi sarit nimeni cu afirmatia fraieririi.

Nu sunteti in ilegalitate din moment ce aveti toate aprobarile necesare. Ca sa nu intrati intrun razboi cu ceilalti proprietari mai trebuie sa rezolvati o problema de moralitate. Accesul intrun fel sau altul la pod, in caz de nevoie cu o solutie cu care sa fie de acord .

Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspuns.

Mai am o nedumeririe: autorizatia noastra asa cum v-am spus este "]Refacere acoperis cu amenajare interioara" si de unde rezulta ca in urma spatiul rezultat, il voi face locuibil si toate organele statului au fost de acord. Proprietarii, in special presedinta care s-a dus la toti proprietarii insistand sa spuna ca au fost fraieriti, cu toate ca pe acordul semnat de catre ei este scris pentru ce anume semneaza, si ca trebuia sa specific ca este mansardare si nu amenajare interiora. Intrebare: daca monumentele , inspectoriatul in constructii si in ultimul rand primaria, au fost de acord cu cuvantul amenajare interioara aproband utilizarea spatiului rezultat ulterior, se poate sa ma dea in judecata pentru acest fapt.
Specific ca presedinta acestei asociatie face foarte multa propaganda pentru ca nu i-am oferit nimic pentru aceasta lucrare. Eu am considerat ca daca sunt in legalitate nu mai am de ce sa cad in santajele ei.

Va multumesc inca odata pentru raspuns,

Rixos
Poate ca presedinta asociatiei o fi vrut ceva sau poate ca e doar o ambitie personala sau poate careva din locatari a atras atentia lipsei accesului la pod, nu poti sa stii. Nu e bine sa ne centram pe cauzele care au determinat anumite decizii care ne deranjeaza de care in ultima instanta nici nu putem fi siguri.

Diferenta intre amenajare interioara si mansardare e totusi de luat in considerare. Dar nu cred ca asta este cu adevarat problema. Poate sa te dea in judercata pentru inducere in eroare privind acordul lor pe baza unei declaratii care nu corespunde realitatii. Te inteleg ca nu ai vrut sa apinzi spiritele inainte de a incepe lucrarea si ai trecut in acte amenajari interioare in loc de mansardare dar acum vezi ca ai probleme. Nu cred totusi ca asta urmaresc. Si nici nu cred ca o vor face.

Rezolvarea problemei iti apartine. Ai nevoie de rabdare si o atitudine pozitiva fata de ceilati vecini.

Parea mea este urmatoarea.
Blocand accesul la pod sa presupunem ca ia foc podul de la un trasnet.
Cum pot interveni eficient pompierii pentru al stinge ?.
In acest caz iti pui in pericol propria garsioniera.

Sau trebuie sa se repare acoperisul ca ploua la vecinii tai .
Cum se vor duce materiale sau vor avea acces muncitorii pentru lucrari ?
In acest caz blochezi pe vecinii tai.

Daca as fi in situatia prezentata as face o usa dubla catre pod la nivelul mansardarii pentru acces in caz de nevoie.
Printre altele cei ce au dat autorizarea nu prea au fost atenti la acest aspect.
Apoi as gandi in perspectiva mansardarea intregului pod lundu-mi in sarcina toate reparatiile acoperisului in momentul in care acesta are probleme pentru cei de la ultimul etaj. Intreaga asociatie v-a fi fericita sa nu platesca cheltuielile.

Deocamdata sunt de parere ca e bine sa opresti temporar lucrarea pana cand spiritele se vor mai domoli. E posibil sa isi schimbe parerea intre timp.

Nicolaie
Lucrarea pentru moment nu se poate opri caci, a fost data jos tabla si deja inaltarea a fost facuta cu 90 cm, prin urmare va trebui pus acoperisul caci va ploua in garsoniera mea si pe casa scarior.

Ok, am gresit nespecificand de la bun inceput mansardare si nu amenajare interioara, dar acest corp fiind separat de podul imobilului si neexistand inainte, caci acum il creez eu ce se va intampla? Voi ramane doar cu banii dati facand acoperisul deasupra capului meu spre deosebire de ceilalti care il aveau deja, si fara sa pot folosi spatiul fara sa deranjez pe nimeni?

Nici inainte de a creea acoperisul eu, fiind doar o acoperire cu tabla nu exista acces decat daca le dadeam dreptul sa intre prin garsoniera mea. Si dupa, in actele de proprietate nu scrie ca proprietarii aveau dreptul de acces la "podul" dinainte prin garsoniera mea. Trebuiau sa intre in podul existent al imobilului, si prin exterior sa urce pe "acoperisul de tabla".

Imi cer scuze ca insist foarte mult cu aceasta problema, dar nu as vrea sa cad prada santajelor proprietarilor, caci de fiecare data cand am facut reparatii pe banii mei chiar daca era parte comuna si toti trebuiau sa contribuie ,intotdeauna au incercat sa ma santajeze sa le fac si lor cate ceva.

Daca am gresit as vrea sa stiu cum sa procedez, cosiderati ca toata investitia o fac pe banii mei chiar daca era parte comuna si trebuiau toti sa plateasca plus ca o sa repar si o parte din casa scarii.

In aceasta asociatie presedinta face sedinta fara sa faca anunt, ci mergand pe la usile apartamentelor si cine e acasa bine cine nu, ea decide in numele a tuturora., nu exista procese verbala ale AG, caci nu se fac, nu exista fond de reparatii si nici macar de rulment, cladirea este intr-un degrad foarte mare caci nu sunt burlane, in special de la corpul unde se afla garsoniera mea, pe care le fac eu acuma prin umare eu aduc imbunatatiri acestui imobil. Prin urmare si eu as putea sa imi fac dreptate atunci pentru drepturile mele ca proprietar, avand si eu cota parte comuna si un cuvant de zis.

Imi cer scuze inca odata ca insist dar as vrea sa inteleg bine ce am de facut, caci presedinta este o reperezentata a proprietarilor si nu proprietara asupra intregului imobil.

Va multumesc foarte mult mult si sper ca nu v-am plictisit.
Rixos
Nu ma plictisiti. As fi foarte bucuros sa va rezolvati problema favorabil chiar daca nu am nici o contributie.
Sincer va cred ca eforturile dvs. sunt mari si generoase dar nu toti inteleg acest lucru.

E firesc sa acoperiti cu prioritate garsoniera conform proiectului aprobat si apoi sa gasiti o solutie in continuare.

Nu cred ca cineva se va opune sa folositi in folosul dvs. spatiul pe care l-ati acoperit.

Daca presedinta este in functie se presupune ca este purtatoarea de cuvant al proprietarilor.

Imi pare rau dar nu stiu ce sa va mai spun in folosul dvs. Poate ca un alt consultant ma va ajuta.

Nicolaie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietate fortata, drept de folosinta a spatiilor comune fara schimbarea destinatiei Emma21 Emma21 Am in proprietate un apartament intr-un imobil vechi, ai carui locatari manifesta un dezinteres total pentru conservarea, reparatiile si modernizarea ... (vezi toată discuția)
Pod bloc ContSters225393 ContSters225393 Auna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu p+5+m,podul nu este prins in autorizatia de constructie si nici in intabulare,adica podul din acte nu i revine ... (vezi toată discuția)
Amenajarea podului unei mansarde matei_stoica matei_stoica Buna ziua, Am un apartament situat la etajul 4 din 4, iar in cartea funciara a imobilului apartamentul este incadrat defapt ca si mansarda (tavanul fiind de ... (vezi toată discuția)