avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acordul vecinilor pentru modificarea gardului dintre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acordul vecinilor pentru modificarea gardului dintre proprietati???

In cazul in care doresc sa renovez prin modificarea aspectului exterior si formei, gardul care imprejmuieste proprietatea mea(gard construit excusiv de noi), pentru autorizarea de construire este nevoie si de acordul vecinilor? Iar in cazul in care vecinii nu dau acest acord ce pot sa fac???
In prezent gardul existent consiste intr-o simpla plasa de sarma ruginita sustinuta din 2 in 2 metri de niste stalpi de fier. Eu as dori sa construiesc un gard plin (zid) pentru ca nu doresc sa vada vecinii ce fac eu in curte. Pe langa asta hotii au spart usa de la casa de mai multe ori furand diverse obiecte personale.
Nu am nici o sansa sa obtin acordul vecinilor pentru ca sunt niste oameni foarte invidiosi si rau intentionati, ca sa va dati seama, doar pt. finisarea fatadei dinspre partea lor mi-au cerut 15 000 de euro. Am angajat alpinisti si astfel am rezolvat problema, dar cu gardul nu mai stiu cum sa procedez.
V-as ruga foarte mult sa ma asfatuiti daca exista o cale legala care sa-mi permita sa-mi protejez proprietatea de hoti si de ochii rai ai vecinilor, si care este limita maxima a inaltimii gardului.
Va multumesc nespus de mult,
Liliana Pop
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2008
lili7, utilizator
Cel mai recent răspuns: chitziman , utilizator 16:51, 17 Martie 2021
Nu are nimeni nici un sfat? Vad ca vecina e pusa pe treaba si mi-e teama ca ma pomenesc intr-o buna zi cu zidul construit

Intre timp am aflat ( din alte surse ) ca vrea sa-si faca in curtea ei un zid din plastic acela transparent ( pe care il vedem la toate portile ).

Am fost intre timp la primarie si am incercat sa ma interesez.
De acolo mi s-a spus ca ea ar avea toate drepturile de a-si face ce gard vrea si nu e nevoie de acordul meu.
Ca distanta e mai mare de 1.9 m si nu e vorba de " servitute de vedere ".
Iar inaltimea maxima este de 2.5 m.

Mie insa tot imi vine greu sa cred ca poate inalta ce tip de zid vrea, atita timp cit peretele bucatariei mele este situat pe limita de proprietate, iar distanta de la geamul bucatarie pina la gard este cam de 2.1 m.
Pai daca imi trinteste un zid de 2.5 m in fata geamului nu imi ia toata lumina?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu stiu cine raspunde aici la intrebari.
Am 2 solutii pt solutionarea acestei probleme.
1: daca gardul exista in momentul in care ai achizitionat proprietatea, sau este facut de mai bine de 6 luni se aplica Art. 615. care spune asa : Distanta minima pentru fereastra de vedere. (1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond .
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru .
(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie .

daca nu exista gard.. intervine si legea asta:
Art. 612. Distanta minima in constructii. Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic.
am aceeasi situatie,adica vecinul are imobilul pe hotarul despartitor,iar daca doresc sa-mi construiesc un gard despartitor din BCA cu autorizatie de construire,prin certificatul de urbanism am fost obligat sa fac gardul la o distanta de 60 cm fata de imobilul vecinului.Atunci eu sunt deposedat de o suprafata de teren de 60 cm X 10 m cit are peretele vecinului.Facind gard despartitor eu nu mai pot folosi acest teren in schimb vecinul il poate folosi ,chiar isi poate izola peretele imobilului depasind hotarul.Cum explicati acest lucru ?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2017
cretumarius57, utilizator
Se da o curte cu teren aferent , pe casa exista acte , pe teren nu exista (in sensul ca cel care a vandut tatal este decedat). Un gard comun cu plasa cu vecinul alaturat...fratele..dar care nu mai este propietar in acte este ginerele...face scandal ///ca nu se poate inlocui gardul existent......format din 4 tevi cu plasa -> care va fi inlocuit fix in acceasi pozitie . cu tabla.. Sustine ca nu e facuta succesiunea si ca nu are voie. Nu are dovada oficiala ca terenul nu este in propietate . Daca obtin un acord scris al actualului proprietar se poate porni treaba? Sau care ar fi pasii corecti ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie la limita proprietatii nicu 2009 nicu 2009 Am o rugaminte la cine stie problema. Am autorizatie de construire pe limita de proprietate,am si aprobarea notariala a vecinului dar pentru o inaltime de ... (vezi toată discuția)
Constructie pe terenul altuia Cori_na Cori_na Desi au trecut cateva zile de la intrarea in noul an , doresc tuturor sa aiba parte e un an minunat cu multa sanatate si armonie ! Bineinteles ca pentru ... (vezi toată discuția)
Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)