avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 131 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Refacturare sau nu?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Refacturare sau nu?

O firma platitoare de tva este proprietara unui apartament dat in chirie. Asociatia de locatari emite chitanta pentru intretinere pe numele firmei proprietare (asa se doreste de catre firma) iar acesta trebuie sa recupereze mai departe banii de la chirias.

Intrebare: Este obligata firma sa refactureze c/v intretinere si sa colecteze tva peste valoarea intretinerii? sau este suficient sa ii emita o chitanta proprietarului cu suma exacta pe care a platit-o?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 07:12, 16 Martie 2011
Trebuie refacturat bineinteles cu tva.
t.simona a scris:

Trebuie refacturat bineinteles cu tva.


In cazul in care refacturez, deoarece valoarea intretinerii contine deja un tva, ar insemna ca mai adaug 24% si il pun pe chirias sa platesca mai mult decat este cazul doar din jocul de hartii.

De ce varianta a doua ar fi gresita? firma proprietara de fapt doar recupereza plata intretinerii!

Multumesc!
firma proprietara aplica structura de comisionar si se considera ca la randul ei presteaza un serviciu catre chirias, serviciu care este purtator de tva.

puteti modifica contractul de inchiriere, marindu-i pretul cu valoarea intretinerii, iar prin contract firma proprietara sa fie obligata la plata intretinerii.
astfel intretinerea va fi o cheltuiala accesorie si se va include in baza de impozitare a chiriei.
daca chiria este scutita de tva si intretinerea va fi scutita, fiind inclusa in aceeasi baza.

sper ca ati inteles ceva!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare tva and.gigi and.gigi firma platitoare de tva cu activitate: inchirieri si subinchirieri bunuri imobiliare, la emiterea facturii ce include atat chiria cat si utilitatile este ... (vezi toată discuția)
Dilema Mariralu Mariralu Buna ziua , Am o soc. care a inchiriat un ap. unei pers fizice, ch . de intretinere vor fi achitate de chirias, dar asoc. de proprietari imi trimite aviz ... (vezi toată discuția)
Refacturare taxa radio tv alina1977 alina1977 Cum se refactureaza taxa radio tv de pe factura de energie electrica tinand cont ca eu o primesc cu tva 0. O refacturez tot cu tva 0 sau 24%. Aceeasi speta si ... (vezi toată discuția)