avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... De ce, noi tatii, nu avem dreptul sa ne crestem copii?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

De ce, noi tatii, nu avem dreptul sa ne crestem copii?

Recent, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, custodia fetitei in varsta de 4 ani i s-a acordat mamei. Aceasta locuieste din septembrie 2005 in Egipt cu viza turistica si intentioneaza sa isi aduca fetita acolo. De cand avea fetita 1 an si 2 luni am crescut-o singur, fara nici un ajutor din partea ei. Cum as putea impiedica sa plece cu ea din tara?
Nici mie, nici acum nu pot sa inteleg decizia completului de judecata. Mama a declarat ca are locuinta inchiriata in Cairo, fara a face dovada vizei de lucru (personal stiu ca se obtine foarte greu). Ancheta sociala s-a facut de catre reprezentatii primariei sectorului 5 si numai la adresa unde locuiesc impreuna cu fetita, completul de judecata neadmitand efectuarea anchetei in Egipt. Apreciez foarte mult recomandarile si sfaturile dumneavoastra si va multumesc pentru tiimpul acordat.
Politia de frontiera din Romania ia in considerare judecarea ordonantei de reincredintare temporara astfel incat sa nu permita iesirea fetitei din tara?
cristian.dumitru a scris:

Recent, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, custodia fetitei in varsta de 4 ani i s-a acordat mamei. Aceasta locuieste din septembrie 2005 in Egipt cu viza turistica si intentioneaza sa isi aduca fetita acolo. De cand avea fetita 1 an si 2 luni am crescut-o singur, fara nici un ajutor din partea ei. Cum as putea impiedica sa plece cu ea din tara?

Eu nu pot sa-mi explic cum de a fost incredintata fetita mamei in contextul aratat de dvs.
Ati avut avocat sau v-ati aparat singur?
Cat priveste stabilirea fetitei in Egipt mama nu cred ca va reusi fara acordul dvs.
Prin urmare, e foarte posibil ca ea sa aiba hotararea cu incredintarea dar sa nu ii foloseasca efectiv.
Problema este ca nici dvs nu va foloseste hotararea instantei.

In mod normal ar trebui sa cereti reincredintarea minorei catre dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ati aratat instantei ca fetita a fost efectiv crescuta de dvs fara ca mama sa se implice in acest timp deloc? Poate ca nu ati administrat probe suficiente, iar mama aa profitat, obtinand astfel o hotararea favorabila domniei sale.

Solicitati astfel cum v-au aratat mai sus si colegii mei incredintarea fetitei! Multa bafta!
Claudiu, vezi ca am scris de Conventia de la Haga din 1980 la care Romania e parte dupa 1990, convemntie conform careia nu avem voie sa limitam dreptul la circulatie al persoanelor si care arata ca dreptul la crestere si educare cuprinde si dreptul de a stabili unde anume sta copilul. Adica resedinta, domiciliu.
Asta inseamna ca mama ar reusi.

Ordonanta nu va fi recunoscuta la granita, draga domnule, dar obtineti destul de repede o interdictie pentru mama de a parasi tara cu minora pe timpul procesului dd fond... E mult sa va explic aici, mergeti la un avocat, eu spun sa va grabiti. Ordonanta se judefca pe vara, se termina de judecat inainte inca sa inceapa fondul.
Acum o saptamana a fost publicata pe internet respingerea recursului de catre Curtea de Apel. Am mentionat despre toate aspectele legate de cresterea si educarea fetitei, insa a contat mai mult cred dovezile aduse de mama. A avut vreo importanta daca avocatul mamei a cerut ancheta sociala in Egipt, iar avocatul meu s-a opus, instanta respingand cererea?
In practica dvs, cat de dese sunt intelegerile intre avocati?
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2008
cristian.dumitru, utilizator

Alte discuții în legătură

Incredintare minor catre mama titan titan Buna ziua, Din urma unei precedente casatorii,a rezultat o fetita,acum in varsta de 12 ani.In urma unei hotarari judecatoresti din 2001,aceasta mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti timoficiuc ramona timoficiuc ramona Buna ziua.Sunt tata si am o fetita de 8 ani care este trecuta pe numele meu.Din cauza neintelegerilor m am despartit de mama fetei mele .Instanta ia ... (vezi toată discuția)
Imi vreau copilul aproape... fanelirina fanelirina nici nu stiu cum sa incep........ sunt divortat si am o fetita de 8 anisori ramasa in custodia mamei....... pe scurt....... locuiesc in spania de aproape 6 ... (vezi toată discuția)