avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... despre delegarea sarcinilor si delegarea raspunderii
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

despre delegarea sarcinilor si delegarea raspunderii

Sunt nelamurit intr-o problema si anume daca exista o delimitare clara intre delegarea sarcinilor si delegarea responsabilitatii? - in principal in cadrul institutiilor publice dar si in mediul privat. Un exemplu ar fi delegarea activitatilor de stare civila de la primar unei comune catre secretarul comunei - exista vre-o diferenta intre sarcina si responsabilitate sau vin impreuna? Ori o parte din serviciile publice pot fi transferate de la primar catre viceprimar, alti functionari sau catre societati prestatoare de servicii - exista undeva o limita pana la care se poate face aceasta delegare de sarcini si responsabilitati (in cazul in care ele vin impreuna)?!? Totusi daca atributiile sunt delegate impreuna cu responsabilitatea ce-l opreste pe un primar sa transfere toate responsabilitatile catre altii iar el sa incaseza doar indemnizatia de primar !!! :wassat:
Cel mai recent răspuns: sorin_80 , utilizator 22:06, 19 Martie 2011
Stimate domn. Conform art. 63 alin. (2) din Legea 215/2001 primarul indeplineste functia de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara si asigura functionarea serviciilor publice locale de profil, atributii privind ... Primarul indeplineste si alte atributii stabilite prin lege. Cititi art. 64 si art. 65 tot din aceeasi legi si o sa vedeti ca aceste atributii pot fi delegate si secretarului UAT sau altor functionari publici din aparatul de specialitate cu competente in acest domeniu potrivit legii. Probabil ,domnul primar nu doreste sa vina simbata sau duminica sa oficieze casatorii si atunci v-a delegat atributiile de ofiter de stare civila dumneavoastra.
teoretic, isi poate delega toate responsabilitatile, el ramanand doar cu rolul de a reprezenta unitatea administrativ-teritoriala in relatiile ei cu alte autoritati publice, persoane fizice sau juridice, de drept privat sau public, precum si in justitie.Practic, nici unul nu lasa din mana atributia de ordonator principal de credite, ca de-acolo vine interesul oamenilor pentru functia de primar. :)
p.s. indemnizatia....e banul de bomboane, la orice primar.
Art 65 din lege spune ca primarul poate delega atributiile de ofiter de stare civila si autoritate tutelara, despre celelalte nu se specifica nimic. Poate eu nu m-am facut bine inteles asa ca voi da un ex: Legea spune ca primarul ia masuri pt prevenirea sit de urgenta. Ce-l opreste pe el sa delege aceasta sarcina catre un functionar din aparatul propriu si cu asta sa spuna ca si-a indeplinit atributiile?!?
Repet, eu fac referire la responsabilitate - daca este sau nu delimitata de sarcina ca atare (moral sau legal)
"teoretic, isi poate delega toate responsabilitatile, el ramanand doar cu rolul de a reprezenta unitatea administrativ-teritoriala in relatiile ei cu alte autoritati publice..."-pai de ce sa ramana?!? daca nu-l impiedica nimic atunci practic poate sa nu faca nimic doar sa-si incaseze "banii de bomboane":happy:

Primarul poate sa delege catre un functionar public numai atributiile de ofiter de stare civila si autoritate tutelara. Este execeptia care intareste regula.
E vorba de atributiile unei ales local (demnitate publica) care nu pot fi delegate catre alta categorie de personal.
Celelalte atributii le poate delega numai viceprimarului.
A se vedea si cazul vacantei concomitente a functiei de primar si viceprimar cand se "imputerniceste" temporar un consilier local.
Atributiile delegate sunt delegate odata cu raspunderea.
Faptul ca alte persoane din subordine indeplinesc anumite atributii , de exemplu in domeniul situatiilor de urgenta, nu inlatura principalul atribut al primarului in domeniu si anume de conducere si implicit nu-i inlatura raspundere

Prin delegarea atributiilor primarul nu si le "pierde" ci doar imputerniceste si pe altcineva sa le exercite . De exemplu in cazul delegarii atributiilor de ofiter stare civila catre secretar primarul ramane in continuare ofiter de stare civila.
La noi,desi primarul a delegat atributiile de stare civila altor persoane,el este cel care oficiaza mai toate casatoriile.Cu alte cuvinte responsabilitatea este a functionarului care a scris actele:( ,iar sarcina de oficiere, care de altfel face deliciul,fiind,,bomboana de pe tort,, este a primarului:D.Ca doar de asta e primar! Una e sa citesti poezia=D>,in 2-3 minute si alta sa scrii toate actele,20-30 de minute #-o.

Alte discuții în legătură

Stare civila grig1968 grig1968 Pentru a lucra la starea civila ca angajat cu contract de munca in cadrul unei Primarii este neaparat nevoie sa fi functionar public.Daca cel care indeplineste ... (vezi toată discuția)
Atributiile de serviciu ale consilierului personal al primarului nikip2266 nikip2266 Buna ziua, o cunostinta care este consilier personal al primarului unei comune doreste sa afle daca in baza statutului sau de personal contractual pe care il ... (vezi toată discuția)
Se poate transforma postul de bibliotecar comunal în funcție ... MEva MEva Se poate transforma postul de Bibliotecar comunal în funcție publică? Ar fi necesar aceasta transformare pentru a putea bibliotecarul sa îndeplinească și ... (vezi toată discuția)