avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achitarea sultei in cursul cercetarii judecatoresti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achitarea sultei in cursul cercetarii judecatoresti

Buna ziua,

Speta suna cam asa: Partaj succesoral. A este reclamant, B si C sunt parati. In cursul cercetarii judecatoresti, inainte de a fi depus la dosar raportul de expertiza evaluatorie a masei partajabile, A achita catre B si C cate o suma de bani cu titlu de avans din cuantumul sultei pe care instanta urmeaza sa o stabileasca. B si C emit in acest sens cate o declaratie olografa prin care recunosc primirea banilor cu titlu de avans din sulta, pe care o semneaza in prezenta a cate doi martori.
La dosar ajunge raportul de expertiza si calculand sulta pe baza cotelor legale, rezulta ca reclamantul A a platit catre B si C cu mult peste cuantumul sultei stabilita potrivit valorii masei partajabile care rezulta din raport.

Capatul intitial din cererea de chemare in judecata (pe langa iesirea din inviziune etc) suna, in mod concis, cam asa: obligarea subsemnatului la plata sultei catre parati ...; compensarea cheltuielilor de judecata.

Intrebarea ar fi urmatoarea: ar mai trebui facuta o cerere potrivit 204 alin. 2 pct. 2 Cod de procedura civila inainte de inchiderea cercetarii judecatoresti? Sau este de ajuns a fi subliniat in dezbateri ca din declaratiile olografe (depuse in original la dosar) rezulta ca reclamantul a achitat deja sultele, urmand ca instanta sa oblige pe parati la plata cheltuielilor de judecata? Sau, in fine, calea de urmat este alta si care anume?

Va multumesc pentru ajutor!

Cu respect,
Diana B.
Cel mai recent răspuns: prepeleac , utilizator 09:25, 24 Noiembrie 2017
Nu mai merge sa faceti acum cerere pe art 204. In concluziile scrise trebuie sa evidentiati faptul ca ati platit sulta si sa atasati dovezile, daca nu le-ati depus pana acum la dosar.
Daca nu s-au incheiat dezbaterile , subliniati dvs sau avocatul faptul ca ati achitat deja sulta.
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj - expertiza noiklosa noiklosa Buna ziua, In cazul unui proces de partaj, reclamantul evalueaza masa partajabila (o proprietate imobiliara) la x RON, care este mult sub valoarea reala, si ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar ionutgcalin ionutgcalin Buna ziua,dupa 2 ani de judecata..timp..bani si nervi intinsi la maxim..in sfarsit instanta s a pronuntat asupra acestui partaj...am si eu o nelamurire cu ... (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune Selenus Selenus Buna ziua, am urmatoarea problema. Apartament cu succesiunea facuta in urma decesului tatalui, cu urmatoarele cote: A: mama: 50%; B. Copil 1: 25%; C. Copil ... (vezi toată discuția)