avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1147 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale drepturi si obligatii asociati 50%
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

drepturi si obligatii asociati 50%

Buna seara

Am urmatoarea situatie pe care as dorii s-o lamuresc:
-un SRL cu 2 asociati 50% si 50%
-Unul duntre ei este administrator cu drepturi nelimitate
-Celalalt asociat este angajat in firma ca un simplu contabil
-Administratorul vrea sa-l dea afara pentru ca nu isi indeplineste functia de contabil cum trebuie( uita sa depuna anumite declaratii lunare ... si alte greseli contabile)
-Administratorul are aceata functie prin actul constitutiv, iar in statul de plata al are functia de Director general
-Al doilea asoc a venit in firma la 1 an si jumat prin cesiune de actiuni la val nomin a partilor sociale
As dorii sa stiu urmatoarelel lucruri:
- Daca celalalt asociat poate fii demis din functia de contabil??? Si in acest fel el devine doar asociat dar nu este si angajat in firma???
- Ce drepturi mai are el si ce obligatii?( doar dreptul la dividende??? sau si altceva??)
- In firma sunt si masini in leasing financiar.Asociatul in cauza care urmeaza sa nu mai fie si angajat in firma mai poate folosi si una dintre masini sau o pot da sa se foloseasca de ea un angajat care are nevoie?
- Administratorul ce drepturi si obligatii are fata de el?

Va multumesc mult pt rasp Dvs.
Astept cu mare interes un raspuns.

Cel mai recent răspuns: Crocusel , utilizator 09:57, 28 Aprilie 2009
Textele sunt citate din Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale, text actualizat la data de 03.05.2008, avându-se în vedere republicarea din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1066 din 17 noiembrie 2004. Actul include modificările din următoarele acte:
- Legea nr. 302/2005
- Legea nr. 164/2006
- Legea nr. 441/2006
- Legea nr. 516/2006
- O.U.G. nr. 82/2007
- O.U.G. nr. 52/2008 publicată în MOF nr. 333 din 30/04/2008.
Multumesc mult pentru raspuns.
Buna ziua
Am infiintat o firma cu 2 asociati 50%-50%, eu sunt administratoul firmei si angajat (unicul), celalalt asociat avand un job la o alta firma. Intrebarea mea ar fi urmatoarea: este obligat asociatul fiindca nu desfasoara nici o activitate propriuzisa in firma, sa-mi plateasca salariul pe care l-am fixat impreuna sau macar darile catre stat?
Sunt obligata sa fiu angajata firmei mele?, pentru ca activitatea pe care o desfasoar are caracter sezonier.....iarna luam pauza, ma gandeam cum asociata mea are un job si isi ia salariul de acolo, de ce nu a-si putea avea si eu acelasi lucru, un job in invatamant si in restul timpului sa vand tratamente pt plante sau sa amenajez gradini.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2 asociati- decizie schimbare sediu social sergiugrig sergiugrig Buna ziua, Sunt 2 asociati in SRL, unul fiind si administrator. Sediul social este expirat de 1 an. Cum poate asociatul care este si ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv srl cu 2 asociati ioanaraluka ioanaraluka Buna ziua! Va rog mult, ma puteti cumva ajuta si pe mine cu un model de act constitutiv pentru un SRL cu 2 asociati? (vezi toată discuția)
Cesiune actiuni sonya33 sonya33 buna ziua, societatea la care lucrez are 2 asociati, dintre care unul administrator, acesta din urma vrea sa cesioneze si sa renunte la active si pasive dar ... (vezi toată discuția)