Am urmatoarea situatie pe care as dorii s-o lamuresc:
-un SRL cu 2 asociati 50% si 50%
-Unul duntre ei este administrator cu drepturi nelimitate
-Celalalt asociat este angajat in firma ca un simplu contabil
-Administratorul vrea sa-l dea afara pentru ca nu isi indeplineste functia de contabil cum trebuie( uita sa depuna anumite declaratii lunare ... si alte greseli contabile)
-Administratorul are aceata functie prin actul constitutiv, iar in statul de plata al are functia de Director general
-Al doilea asoc a venit in firma la 1 an si jumat prin cesiune de actiuni la val nomin a partilor sociale
As dorii sa stiu urmatoarelel lucruri:
- Daca celalalt asociat poate fii demis din functia de contabil??? Si in acest fel el devine doar asociat dar nu este si angajat in firma???
- Ce drepturi mai are el si ce obligatii?( doar dreptul la dividende??? sau si altceva??)
- In firma sunt si masini in leasing financiar.Asociatul in cauza care urmeaza sa nu mai fie si angajat in firma mai poate folosi si una dintre masini sau o pot da sa se foloseasca de ea un angajat care are nevoie?
- Administratorul ce drepturi si obligatii are fata de el?
Va multumesc mult pt rasp Dvs.
Astept cu mare interes un raspuns.
Textele sunt citate din Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale, text actualizat la data de 03.05.2008, avându-se în vedere republicarea din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1066 din 17 noiembrie 2004. Actul include modificările din următoarele acte:
- Legea nr. 302/2005
- Legea nr. 164/2006
- Legea nr. 441/2006
- Legea nr. 516/2006
- O.U.G. nr. 82/2007
- O.U.G. nr. 52/2008 publicată în MOF nr. 333 din 30/04/2008.
Buna ziua
Am infiintat o firma cu 2 asociati 50%-50%, eu sunt administratoul firmei si angajat (unicul), celalalt asociat avand un job la o alta firma. Intrebarea mea ar fi urmatoarea: este obligat asociatul fiindca nu desfasoara nici o activitate propriuzisa in firma, sa-mi plateasca salariul pe care l-am fixat impreuna sau macar darile catre stat?
Sunt obligata sa fiu angajata firmei mele?, pentru ca activitatea pe care o desfasoar are caracter sezonier.....iarna luam pauza, ma gandeam cum asociata mea are un job si isi ia salariul de acolo, de ce nu a-si putea avea si eu acelasi lucru, un job in invatamant si in restul timpului sa vand tratamente pt plante sau sa amenajez gradini.
Multumesc
Cesiune actiuni
sonya33
buna ziua, societatea la care lucrez are 2 asociati, dintre care unul administrator, acesta din urma vrea sa cesioneze si sa renunte la active si pasive dar ... (vezi toată discuția)