avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atacare contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atacare contract de intretinere

fiul tatalui poate ataca contractul de intretinere facut pe numele unor nepoti din partea sotiei?(sotia a decedat acum 3 ani)se poate cere reductiunea contractului de intretinere pe motiv ca s-a incalcat dreptul la mostenire?
Cel mai recent răspuns: boscom , utilizator 08:12, 25 Martie 2011
Un contract nu confera vocatie succesorala nepotilor la intreaga mostenire a defunctului !!!!!!!!!
Nepotii au dobandit dreptul de proprietate asupra unui bun. Restul bunurilor vor apartine descendentului care este unic mostenitor. Deci bunurile mobile din apartament si toate celelalte bunuri care au apartinut tatalui (ex : masina, o alta casa, un teren) vor fi culese de mostenitor impreuna cu datoriile tatalui.

Ce i-a facut pe parinti sa instraineze altora decat propriului copil apartamentul?
Oricum, indiferent de motivul moral, oricine e liber sa instraineze propriile bunuri cui vrea.
Nepotii il ingrijesc pe tatal ?? Pentru ca daca nu il ingrijesc, atunci il puteti convinge sa rezilieze el contractul in instanta!

@adrian : institutia rezervei succesorale ar avea o mare relevanta acum doar daca acest contract ar fi de fapt o liberalitate... ceea ce nu e.
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Cu mai multi ani in urma sotul doamnei decedate a avut o relatie extraconjugala din care a rezultat un fiu.Cat timp a trait sotia nu a dorit sa accepte aceasta situatie si drept urmare a facut acest contract de intretinere cu uzufruct pe toate bunurile(a fost semnat de sotie si sot).Dupa decesul sotiei sotul (tatal)a incercat sa faca rezilierea contractului dar a fost respins.Nepoti stiu de existenta fiului si ingrijesc tatal dar cheltuielile(impozitul pe casa si teren ,telefonul,cheltuielile cu intretinerea)sunt suportate de tata (tatal se deplaseaza greu suferind cu mai multi ani in urma de o semipareza pe partea dreapta) nepotii platesc aceste cheltuieli din banii lui,(chiar si painea zilnica ) lucru greu de dovedit in instanta.Foarte greu isi prepara hrana(nu are incredere in nepoti)
"Dupa decesul sotiei sotul (tatal)a incercat sa faca rezilierea contractului dar a fost respins" a incercat in instanta, iar actiunea i-a fost respinsa? Pe ce motiv??Conteaza acest aspect, pentru ca daca actiunea i-a fost respinsa pe baza unei exceptii procesuale si nu s-a intrat asupra fondului, mai are o sansa.
Neexecutarea contractului se poate dovedi prin orice mijloc de proba, inclusiv prin martori. Exista vecini, exista administrator de bloc, rude, etc. care pot depune marturie asupra acestor aspecte. Tatal sa refuze a mai da proprii bani pe mana nepotilor, sa le puna in vedere ca acestia sunt obligati sa plateasca facturi, alimente, MEDICAMENTE etc din surse proprii. In caz de neexecutare, acest domn sa apeleze la un avocat si sa intenteze actiune in justitie pentru rezilierea contractului.
Fiul este recunoscut de tata?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Daca nu se poate anula contractul de intretinere intretinatorii sunt proprietari de drept ? Fiul nu mai are nici undreptasupra mostenirii?
Fiul are drept de mostenire asupra celorlalte bunuri ale tatalui dupa decesul acestuia din urma.

Alte discuții în legătură

Poate fi atacată donația unor bunuri proprii făcută copilului dintr-o căsătorie anterioară? Boiceanuca Boiceanuca Am imobile bunuri propii. Am un soţ şi un copil cu soţul meu. Doresc să donez bunurile proprii fiicei mele. Soţul meu sau fiul lui dintr-o căsătorie ... (vezi toată discuția)
Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Testament so2ro so2ro Buna ziua, O familie are 3 copii. Tatal e decedat, ramane doar mama cu cei 3 copii. Nu se face succesiunea dupa moartea tatalui. Mama lasa prin testament ... (vezi toată discuția)