avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinerea certificatului energetic la vanzarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinerea certificatului energetic la vanzarea locuintei - obligatoriu?

Doresc sa vand un apartament si am gasit un client care are aprobat un credit prin "Prima Casa". Cei de la banca au spus ca este obligatoriu sa obtin un certificat energetic. Pe de alta parte cumparatorul nu este interesat de acest certificat si nu-l intereseaza unde se incadreaza apartamentul dpdv energetic.
Inteleg ca exista Hotararea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania unde se arata urmatoarele:
"Cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii".
In ce masura aceasta hotarare permite incheierea tranzactiei fara certificat?
Banca poate obliga vanzatorul sa obtina certificatul avand in vedere cele de mai sus?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru ca nu as vrea sa cheltuiesc banii aiurea pe certificate care, pana la urma, nu folosesc la nimic.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Nevoie , Avocat 11:44, 18 Martie 2011
Obtinerea certificatului energetic este obligatorie si e in sarcina vanzatorului. In conditii normale notarul poate insera in contractul de vanzare cumparare privind punerea la dispozitia cumparatorului a acestui certificat si ulteriorincheierii contractului (daca exista consimtamantul cumparatorului in acest sens). Nu stiu insa daca banca va accepta acordarea creditului in lipsa acestui certificat (banuiesc ca acest apartament va fi primit in garantie de catre banca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este nevoie sau nu de certificat energetic? ricaramurica10 ricaramurica10 E NEVOIE SAU NU DE CERTIFICAT ENERGETIC. Mentionez ca detin la tara o cladire care in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a ... (vezi toată discuția)
Certificatul energetic AdrianaR AdrianaR Buna ziua! Imi poate spune cineva, va rog, care sunt riscurile mele ca si cumparator daca semnez un contract de vanzare-cumparare cu urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Certificat energetic obligatoriu vd_mc vd_mc exista lege prin care certificatul energetic sa fie obligatoriu la vanzarea, inchirierea sau la renovarea locuintei! Am gasit un articol pe tema asta ... (vezi toată discuția)