avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecarea in strainatate a minorilor numai cu un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecarea in strainatate a minorilor numai cu un parinte !!!

Buna ziua !! Am si eu o intrebare la dvs. In caz ca sotia este in Spania ce acte ar trebui pentru a merge cu 3 copii ( 2 minori 16 si 10 ani si 1 major ) in vacanta fara a mai venii sotia in tara . Prin fax merge sa trimit o declaratie ? Sau ce alte modalitati sunt ? Eliberarea unui pasaport in regim de urgenta cat poate dura min-max ?!!
Va multumesc frumos !!!
Cel mai recent răspuns: Izabella_Bianca , utilizator 15:35, 20 Martie 2011
In mod normal este necesar procura din partea sotiei pentru ca dvs sa parasiti tara cu cei doi copii minori. Si pentru pasaport , de asemnea este necesara declaratia sotiei pentru emiterea pasaportului. Documentele transmise pe fax nu sunt valabile. Este necesar originalul.
In momentul de fata autoritatile elibereaza urmatoarele pasapoarte :
-paşapoarte simple electronice=244,00 lei* (costul paşaportului) + 32,00 lei* (taxă consulară);

- paşapoarte simple temporare = 84,00 lei* (costul paşaportului) + 32,00 lei* (taxă consulară) + 100* lei (tarif suplimentar).

Paşaportul simplu electronic se eliberează în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare. Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.

Paşaportul simplu temporar are valabilitatea de 12 luni si se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare, în următoarele situaţii:

1.
pentru persoanele care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic;
2.
în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state în care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;
3.
când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar filele au fost epuizate;
4.
când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize şi trebuie să călătorească urgent în străinătate;
5.
când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii, concursuri oficiale, pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pt.obţinerea acordului celuilalt părinte;


Pentru eliberarea pasaportului simplu temporar in oricare din situatiile mentionate mai sus se percepe tariful suplimentar de 100 lei prevazut de Legea nr.248/2005.

Pentru eliberarea unui pasaport individual unui minor cu varsta pana la 14 ani, sunt necesare urmatoarele acte:

* cererea tip si anexa (cartonas);
* certificatul de nastere, in original si copie ;
* actele de identitate ale parintilor sau ale reprezentantului legal in original si copie;
* consimtamantul ambilor parinti sau al reprezentantului legal, autentificat la notariat, sau dat in fata lucratorului de pasapoarte;
* documente justificative din care sa rezulte motivarea solicitarii;
* hotararea judecatoreasca ramasa definitiva prin care minorul a fost incredintat unuia dintre parinti, in original si copie;
* chitantele CEC sau trezorerie privind achitarea taxelor de emitere a pasaportului, respectiv taxa consulara (32 RON) si taxa reprezentand costul pasaportului (64,2 RON);
* pasaportul anterior, dupa caz;
Buna ziua! Intru si eu in acest subiect care ma intereseaza si pe mine.Sotul este in Germania si dorim si noi sa plecam in vizita la el.Copilul nu are pasaport.Unde trebuie sa mearga sotul ptr a ne trimite o procura ptr a inainta actele ptr pasaportul minorului de 12 ani si ptr acea imputernicire sau declaratie data de el ptr scoaterea minorului din tara, care stiu ca are valabilitatea de un an.Dorim sa facem aceste demersuri fara a mai fi nevoit sotul sa mai piarda timpul cu deplasarea in tara ptr aceste acte.
Multumesc ptr ajutor.
Va multumesc !! :) ...sa inteleg ca se poate elibera si mai devreme de 3 zile ? Dar fetei de 16 ani ii mai trebuie pasaport ? sau poate calatorii doar cu buletinul ? :sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasapoarte - timp de obtinere alexutu999 alexutu999 stie cineva taxe pasaport si termene iulie 2012 care mai sunt va multumesc astept raspuns (vezi toată discuția)
Pasaport stroe ana maria stroe ana maria Buna ziua ,as dori sa fac un pasaport la urgenta pentru copil in cat timp se elibereaza si cat costa?va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Pasaport in regim de urgenta ankathebest ankathebest Buna seara , In cat timp se poate elibera un pasaport la urgenta pt un minor si cat costa? Va multumesc (vezi toată discuția)