avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... schimbare destinatie spatiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

schimbare destinatie spatiu

Buna ziua!
Doresc sa obtin o lamurire privind modul in care schimbarea destinatiei unui spatiu, mai precis a unui apartament, din spatiu de locuit in sediu de firma, afecteaza statutul de locuinta, in sensul Art. 2 din Legea 114/1996, a apartamentului respectiv.
Concret, acum 3 luni am cumparat un apartament in calitate de persoana fizica, urmand ca sa-l transform in sediu de firma. Pana in prezent, pe baza unei intelegeri, in apartament a continuat sa locuiasca fostul proprietar. Eu locuies la alta adresa, intr-un apartament inchiriat de la stat.
In aceasta situatie, cumparand acest apartament pentru deschiderea unei firme, mi-am anulat dreptul de a locui la actuala adresa, in baza Art. 10 din Legea 114/1996, sau schimbandu-i destinatia in sediu de firma nu mai este considerat locuinta?!
Va multumesc anticipat pentru informare!

PS: Caut de ceva timp raspunsul la aceasta intrebare pe cont propriu, dar fara succes :(
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:15, 16 Iunie 2008
Cititi cu atentie contractul de inchiriere, cand se reziliaza, in ce conditii?

Daca acolo se precizeaza ca acel contract nu se reinoieste daca ati obtinut o alta locuinta, nu e suficienta schimbarea destinatiei spatiului , trebuie schimbat proprietarul, adica va trebui sa vindeti apartamentul achizitionat catre firma.
Problema este mai complicata decat pare, prin faptul ca apartamentul a fost cumparat cu imprumut de la banca (altfel nu aveam cum), deci exista o ipoteca de rang I pe acel apartament. Intreband la banca despre posibilitatea vanzarii cate o alta persoana sau firma (in cazul meu) mi s-a spus ca mai intai trebuie achitat imprumutul. Acest lucru imi este imposibil :(
Pentru ca situatia sa fie si mai mult impotriva mea, apartamentul unde locuiesc si-a schimbat administratorul sau proprietarul (nu stiu exact), trecand in grija primariei, fiind necesara refacerea contractului de inchiriere + o declaratie pe propria respundere ca nu am locuinta proprietate personala. Acum sa ma vad pe unde scot camasa :(.
Toate planurile mele s-au naruit! Sau poate mai este o sansa!

Multumesc!
Art. 42 din Legea nr. 230/2007 prevede:
Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
adi a scris:
cumparand acest apartament pentru deschiderea unei firme, mi-am anulat dreptul de a locui la actuala adresa, in baza Art. 10 din Legea 114/1996, sau schimbandu-i destinatia in sediu de firma nu mai este considerat locuinta?!
Din moment ce aţi schimbat destinaţia spaţiului, din spaţiu de locuit în spaţiu destinat deschiderii unei firme, acest spaţiu nu mai are caracterul de locuinţă, ci de spaţiu cu altă destinaţie. Dar asta nu înseamnă că nu puteţi oricând încheia un contract de comodat între firma nou creată şi dv., ca persoană fizică prin care să stabiliţi folosirea unui spaţiu din acel apartament în folosul dv. ca persoană fizică...;)
Presupunem ca nu puteti plati ratele. Ce va face banca?
maiam a scris:

Presupunem ca nu puteti plati ratele. Ce va face banca?


Ce legătură are această întrebare cu topicul de faţă??? ;)

Alte discuții în legătură

Inchiriere locuinta marcel1995 marcel1995 Eu ca propietarul (persoana fizica ) unui spatiu cu destinatie LOCUINTA am dreptul sa inchiriez ca si spatiu pt petrecere privata ,2. sau am dreptul sa cazez ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament (spatiu locativ) unei firme TTina TTina Un apartament din bloc a fost inchiriat de catre proprietarul lui unei firme, fara a cere acordul asociatiei de proprietari si pe cel al proprietarilor ... (vezi toată discuția)
Sediu social firma in apartament, destinatie locuinta Sofia1961 Sofia1961 In cazul in care un aparatment, proprietatea unei persoane fizice este inregistrat ca sediu social al unei firme, care nu desfasoara activitate economica la ... (vezi toată discuția)