avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mansardarea si problemele generate de aceasta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mansardarea si problemele generate de aceasta

Locuiesc intr-un bloc cu mai multe scari si anul trecut s-a facut mansardarea unei scari, doar cu acordul proprietarilor scarii respective , nu si al celorlalti proprietari, nu s-a convocat vreo adunare generala in care sa se discute acest aspect.Desi facem parte din aceeasi asociatie, au primit despagubiri individuale doar proprietarii scarii respective, carora in plus li s-a zugravit scara si s-a facut termoizolarea scarii respective.Mansarda este proprietatea firmei care a construit-o, de altfel au anunt de vanzare a apartamentelor din cadrul ei.Avand in vedere ca infracstructura folosita de firma care a mansardat este proprietate comuna a asociatiei de proprietari( a blocului) si nu doar a unei scari , nu era normal sa fim despagubiti toti proprietarii?
In plus, locatarii acestei scari refuza acum sa mai participe la plata lucrarilor de reparatii interioare ale celorlalte scari pe motivul ca lor li s-a reparat scara de catre firma care a executat mansardarea, uitand faptul ca reparatia scarii e parte integranta din despagubirea de la care ceilalti proprietari au fost exclusi
INTREBARI
-Este legala despagubirea doar a proprietarilor care locuiesc in scara mansardata?
-Cum pot fi obligati proprietarii acestei scari mansardate sa suporte cotele legale de reparatii ale celorlalte scari, afisate pe lista cheltuielilor lunare de intretinere ale blocului?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:13, 23 Martie 2011
Proprietatea comuna se poate delimita intre scari. Asadar construirea mansardei numai deasupra unei scari este problema acelor proprietari care si-au vandut propria lor cota-parte indiviza.
Dv. aveti o cota-parte indiviza pe scara dv. si este normal sa va bucurati sau sa suportati costurile cu intretinerea acestei cote-indivize de pe scara dv. si nu de la alte scari.

Asociatia de proprietari este una singura, dar este alcatuita din tronsoane bine delimitate, astfel incat daca una din scari doreste sa se separe ca asociatie o si poate face tocmai pentru ca proprietatea comuna este delimitata clar si nu este amestecata cu proprietatea comuna a altei scari.
Scara respectiva nu s-a separat de restul asociatiei, listele de cheltuieli sunt intocmite la nivelul asociatiei, doar ca atunci cand in lista de cheltuieli ale scarii mansardate se regasesc cheltuieli de zugravire ale altor scari acestea sunt refuzate. In schimb noi, ceilalti proprietari participam la toate reparatiile curente aferente acestei scari.
Aici este vina conducerii asociatiei ca nu a despartit apele cum trebuie si a amestecat cheltuielile, le-a repartizat in tot blocul si acum aveti probleme.
Cu conducerea asociatiei va puteti rezolva problema.
Cheltuielile pe cota indiviza conform legii, se repatizeaza pe intreaga asociatie (care poate cuprinde mai multe blocuri), pe un intreg bloc (ce poayte cuprinde mai multe scari) sau pe o singura scara, in functie de felul cheltuielii.
De exemplu salariul administratorului se repartizeaza pe intreaga asociatie.
Hidroizolatia ce se face pe un bloc cu 3 sacari se repartizeaza pe tot blocul si pe toate cele 3 scari. Dar daca se executa doar pe o scara, se repartizeza doar acele scari.
Reparatia sau schimbarea liftului, a usii de intrare se repartizeaza doar scarii care beneficiaza de acel lift.
Iar legislatia prevede repartizarea pe cota parte indiviza a unei cheltuieli cu reparatia unei proprietati comune, a unei instalatii comune, daca aceasta nu se poate delimita. Altfel este corect ca fiecare sa suporte cheltuielile si sa aiba beneficii doar pentru proprietatea comuna a fiecarei scari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuire coloana comuna de apa calda pe verticala elena covaci elena covaci Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cotelor de intretinere la bloc pentru ascensor odica odica nu inteleg dece calculul pentru intretinerea si reparatia ascensorului se face dupa cota parte idiviza ca nu se plimba cu liftul apartamentul ci ... (vezi toată discuția)
O hotarare a unei a. g. intr-o a. p. poate modifica sau desfiinta un articol din l. 230/ 2007 , h.g. 1588/ 2007 ? albuemanoil albuemanoil o astfel de hotarare poate produce efecte la calcularea LISTEI DE PLATA ? Cum se poate cere recalcularea LISTELOR DE PLATA in baza prevederilor legii si nu a ... (vezi toată discuția)