avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... poate fi acuzat de calomnie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

poate fi acuzat de calomnie?

buna ziua,
fostul concubin de care sunt despartita si cu care am 2 copii incredintati mie prin hotarare judecatoreasca imi trimite in permanenta mail-uri in care ma acuza ca sunt criminala si voi fi judecata, ca am un caracter inuman si bolnav, ca sunt o mama rea si dusmanul copiilor, ca am interese obscure in ceea ce il priveste etc. Nu mai rezist sa fiu denigrata si acuzata aproape zilnic in mod gratuit. Ce pot face pt. ca acesta sa raspunda pt. stresul si disconfortul emotional pe care mi-l produce?
Cel mai recent răspuns: Loredanna , utilizator 21:25, 23 Mai 2011
Stimata Doamna,

Fapta descrisa de dvs. nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de calomnie din doua motive:
1. Afirmatiile relatate de dvs. nu sunt facute in public, conditia publicitatii fiind esentiala pentru constituirea infractiunii de calomnie;
2. Cuvintele care va deranjeaza nu se refera la una sau mai multe fapte determinate, precum cere art. 206 Cod penal, ci la fapte generic prezentate.

In consecinta, persoana care v-a adresat cuvintele jignitoare poate fi cercetata si trasa la raspundere penala pentru infractiunea de insulta, nu pentru infractiunea de calomnie.

In cazul insultei, ca si in cazul infractiunii de calomnie, punerea in miscare a actiunii penale se face doar la plangerea persoanei vatamate, cu conditia ca aceasta sa fie inregistrata la parchet sau politie in termen de doua luni de la data la care persoana vatamata a cunoscut fapta si faptuitorul.

Cu siguranta o actiune civila va duce mult mai repede la pronuntarea unei sentinte, hotarare care este executorie in conditiile in care despagubirea solicitata de dvs. nu este mai mare de 100.000 lei (RON). De altfel, ar fi vadit exagerata o pretentie de o asemenea valoare.
Nu trebuie sa fie un obstacol taxa judiciara de timbru, in conditiile in care exista si posibilitatea admiterii unei cereri de asitenta judiciara (scutire, rducere sau esalonare plata taxa judiciara de timbru), insa este bine sa stiti ca va trebui sa dovediti faptul ca autorul scrisorilor (e-mailurilor) este cu certitudine persoana pe care o chemati in judecata.
va multumesc mult pt. ajutor.
Sa imi schimb adresa de mail nu pot pt. ca este cea de serviciu, asa ca voi depune o plangere la politie pt. insulta. Daca nu va inceta nici dupa acest demers, voi demara o actiune civila asa cum am inteles ca este mai bine. Inca o data, multumesc pt. suportul dvs. de specialitate.=D>
Buna ziua

Am fost insultata in repetate emailuri de catre o persoana din familie aflata in SUA
corespondenta dovedeste clar insulta,si as vrea sa o trag la raspundere.
Ce pot face in conditiile in care persoana e in strainatate?
Multumesc anticipat petnru raspuns.
Vi s-a cauzat vreun prejudiciu in urma acelor insulte? Daca nu vi s-a cauzat niciun prejudiciu atunci nu aveti ce sa faceti,
Nu mi-au fost cauzate prejudicii materiale sau de imagine insa expunerea repetata la insulte, fara a tine cont de rugamintile mele de a inceta m-au facut sa ma simt hartuita.

Imi pare rau ca nu pot face nimic, ar trebui ca acest limbaj sa poata fi oprit cumva...fiindca de bun simt nu se poate.

Multumesc

Alte discuții în legătură

"calomnie" - proces civil - fapta delictuala dumitru2000 dumitru2000 daca se formuleaza o actiune civila pe raspundere delictuala ptr. niste afirmatii calomnioase (dar victima nu doreste sa mearga pe penal) se admite si pe civil ... (vezi toată discuția)
Buna seara, pot actiona in justitie pt calomnie chiar daca a fost abrogat art? luminita01 luminita01 Am facut plangere penala pt.amenintare si vreau sa stiu cum procedez si pt faptul ca am fost jignita in fata a mai multor persoane destul de grav. Se pot ... (vezi toată discuția)
Plangere de calomnie dumiras dumiras ce sanse am ca un vecin sa fie tras la raspundere pe motiv de calomnie pt unele afirmatii care au fost facute la adresa mea ,afirmatii de furt infirmate de ... (vezi toată discuția)