avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cesiune de creanta intre doua firme
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cesiune de creanta intre doua firme

Buna ziua. Am o problema. Un partener de afaceri (client) are o datorie fata de firma noastra (facturi neachitate). Ne-a propus sa facem un contract de cesiune de creanta. El ne va ceda creanta pe care o are de incasat de la o alta firma. Exista vreo prevedere legala care sa interzica acest lucru unor societati comerciale? Dupa ce vom incheia contractul si vom notifica debitorul, vom putea trece la executarea creantei? multumesc
Cel mai recent răspuns: Adelina Motoi , Avocat 17:23, 22 Martie 2011
Contractul de cesiunea de creanta se poate face si intre doua societati comerciale.
Dupa ce notificati debitorului cesiunea puteti trece la recuperarea creantei.
Ok. Multumesc. Dar daca vreau sa imprumut o societate comerciala cu o suma de bani, cum pot lua in garantie o creanta pe care respectiva societate o are fata de o alta societate. Trebuie sa fac o cesiune de creanta sau un contract de garantie? Multumesc.
Daca este vorba despre o societate care vrea sa imprumute o alta societate nu este posibil decat daca acea societate are ca si obiect de activitate activitati de creditare.
Daca nu are acest obiect de activitate nu este posibila creditarea/imprumutul unei alte societati de catre o societate.
Eventual puteti doar investi in acea societate o suma de bani, dar ca si imprumut vazut ca intre doua persoane fizice, nu este posibil.
Daca este vorba de o persoana fizica care imprumuta societatea respectiva, in acest caz se va face contractul de imprumut propriu-zis, dar si un contract de fidejusiune intre imprumutator/creditor si debitorul debitorului dvs./imprumutatul din contractul de imprumut prin care respectivul debitor se obliga fata de imprumutator sa-i plateasca acestuia suma imprumutata daca imprumutatul nu va plati la scadenta.
Atentie, insa ca, intinderea fidejusiunii nu poate fi mai mare decat datoria debitorului fata de imprumutat, respectiv creanta aceea care dvs. vreti sa constituie un fel de garantie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune de creanta sau novatie cu schimbare de creditor smeagull smeagull Buna seara, Dintre cesiunea de creanta si novatie, ce credeti ca ar fi mai potrivit (=apropiat de starea de fapt) in speta de mai jos: Intre A1 si B ... (vezi toată discuția)
Fidejusor bancar radin radin buna ziua,revin cu o intrebare mai veche. sant asociat la o firma iar firma are un credit la banca destul de mare 50000 ron eu impreuna cu asociatul care este ... (vezi toată discuția)
Fidejusiune simonanicolae simonanicolae Buna ziua Am avut o societate care a fost radiata prin insolventa. In timpul functionarii acesteia am semnat un contract de fidejusiune in trei parti: firma ... (vezi toată discuția)