avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt calificat

Buna ziua. Mi s-au furat din casa sume mari de bani si aur , in timp. De banuit mereu se banuia unul din membrii familiei, un copil, si de aceea nu s-a facut plangere. De curand am realizat ca furtul se petrece in lipa noastra, si am montat camere in apartament. A picat momeala chiar in ziua montarii aparaturii si am preluat dovada. Nu este extrem de clara insa se poate demonstra faptasul, vecinul. Intra cu cheie potrivita in urma noastra si cotrobaia prin casa. Am decis sa mai strangem dovezi si apoi sa vedem cum o rezolvam, amiabil/politie. La urmatoarea abatere, acum 2 zile a vazut camera si a luat-o impreuna cu laptopul pe care se inregistra + alt laptop care era in casa. Seara am mers la el, nu a recunoscut asa ca am chemat politia, a luat declaratii, s-au uitat pe primele inregistrari, intre timp a recunoscut si infractorul si a adus laptopurile la politie si camera. A adus si copia cheii. A fost interogat cateva ore, apoi a plecat. Din cate am inteles, lucra cu inca o persoana care statea de panda sa nu intre cineva in bloc (noi) cat timp respectivul era in casa.
Laptopul a ramas la politie urmand sa aduc actele doveditoare pentru recuperare. Merg astazi sa-l recuperez.
Dovezi video am, el a recunoscut in final. Unde este incadrat ? Ce i se poate intampla. Si cel mai important, pot sa-mi recuperez prejudiciul , sa cer despagubiri? Chiar si despagubiri morale, familia aproape se destramase din cauza certurilor si a situatiei in sine. Este vorba despre multi bani pierduti in timp...
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 03:50, 1 Septembrie 2012
fapta se incadreaza la furt calificat. faptul ca a recunoscut este o circumstanta atenuanta. pentru a va recupera bunurile sau contravaloarea lor si pentru a cere daune morale (daca acesta le-a vandut, de ex) trebuie sa va constituiti parte civila in procesul penal.
Parerea mea este aceea ca , la acest moment, gratie filmarii, poate fi demonstrat ceea ce releva inregistrarea, adica patrunderea in casa dvs. si cotrobairea prin lucruri.Acest fapt constituie furt calificat ,conform art. 209 lit i , adica , intrarea prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase,care se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.Si de asemenea este demonstrata luarea camerei impreuna cu laptop-urile .
Fiind dat faptul ca in privinta lucrurilor despre care afirmati ca v-au disparut in timp, este necesara dovada ca faptuitorul este cel care le-a luat , si nu se stie daca va dori sa recunoasca sustragerea lor .Ar mai trebui sa si dvs. sa demonstrati ca ati detinut aceste valori.In procesul penal nu se merge pe simple afirmatii sau pe prezumtii .Aceste mentiuni sunt facute in privinta intrebarii dvs. privind recupararea prejudiciului suferit. Cat despre daunele morale, intrucat dovada acestora este mai dificil de facut, ele trebuie apreciate in abstract, nefiind palpabile, insa dvs. le puteti cere, fara a exista garantia obtinerii lor sau a obtinerii lor in cuantumul pretins de dvs.
Am primit si rezolvarea cazului. Neinceperea urmaririi penale pentru furt calificat in forma continuata si amenda administrativa de 1000 lei. Mi se pare mult prea simplu, aproape o bataie de joc la adresa noastra. Asa se solutioneaza astfel de cazuri? Intri in casa omului (violare de domiciliu), furi, esti filmat, intri iar, furi dovezile, stergi din calculatoare datele apoi spui ca-ti pare rau si scapi cu amenda administrativa.
Macar de ar fi fost amenda penala. Ce parere aveti, intreb in special avocatii de pe acest forum, mai pot castiga ceva ? Nu au fost audiati martori, prieteni de-ai infractorului, a declarat si apare si in dispozitia pe care am primit-o ca, citez " cheia o are de la o persoana X, ramasa neidentificata".
Cum poate un procuror sa spuna asa ceva, persoana a ramas neidentificata, a murit, s-a evaporat, sau ? Adica pe el il crede ca are cheia de la X, dar eu trebuie sa dovedesc ca mi-a furat aurul. Atunci poate x a furat aurul, cine e X, de unde are cheia, nu pare a fi un complice?
La un moment dat mai apare "prejudiciul a fost recuperat aproape in totalitate". Deci eu nu am dreptul sa-mi recuperez tot prejudiciul ? de ce doar partial?
Nu poate fi incadrat la alte fapte ? Gen violare de domiciliu, violarea intimitatii ( s-a uitat in laptopuri, a sters date din calculator), distrugerea dovezilor...

A mai declarat ca a doua oara a intrat ca sa ia camera, ca ar fi vazut prima oara ca este filmat. Dar de ce a intrat la 4 zile distanta si nu mai devreme, de ce nu a luat-o atunci pe loc, pe filmare nu se observa faptul ca ar fi vazut camera. Oricum daca ar fi intrebat unde se afla camera, cum era pozitionata, cum era ascunsa ( in ce , sub ce, pe ce ) sigur nu stie, pentru ca atunci cand a luat camera deja ii modificasem locul. ( Asta doar asa, ca sa demonstrez ca a mintit, probabil a facut-o in ideea de a se atenua fapta...)
Numai in Romania se poate intampla asa ceva.S-a considerat ca fapta nu prezinta pericol social si i s-a dat o amarata de amenda administrativa.Daca nici furtul calificat in forma continuata nu prezinta pericol social atunci ce naiba(scuzati-mi expresia) trebuia sa mai faca hotul ca sa se inceapa macar urmarirea penala?Sa sparga peretii cu picamerul ca sa intre apartament?Sa intre cand erati acasa si sa va talhareasca?Cred ca si atunci scapa doar cu amenda....Este incredibil!

Faceti plangere la primprocuror impotriva ordonantei de neincepere!Daca nici acesta nu ia decizia corecta atunci faceti plangere la instanta!
Daca exista dovezi va fi condamnat si par sa existe ceva dovezi.
In afara de filmari presupun ca a lasat si amprente.

Insa se ridica o intrebare...
Vecinul va vizita des acasa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt, consecinte ionut721 ionut721 am facut si eu o prostie am furat dintrun apartament 28g aur am luat pe el 2400 lei a doua zi a venit politia la mn aksa pt k sa aflat am fost la politie miam ... (vezi toată discuția)
Furt din gestiune comuna,autori necunoscuti. ciric luminita ciric luminita Buna ziua ,va rog daca ma poate ajuta cineva cu o explicatie ,opinie ,in legatura cu furtul dintr-o gestiune comuna.Suntem 4 persoane care avem gestiune comuna ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! mama mea are un frate, iar părinții lor nu mai ... cyp80myr cyp80myr Bună ziua! Mama mea are un frate, iar părinții lor nu mai sunt în viață! După moartea bunicului meu(2005), bunica împreună cu fratele i-au cedat mamei ... (vezi toată discuția)