avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional - sanse de castig in cazul unei actiuni ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional - sanse de castig in cazul unei actiuni in instanta

Buna seara,

Pe data de 06.02.2008 am fost angajata in cadrul unei companii multinationale, in baza unei oferte pe care am acceptat-o. La 2 saptamani de la angajare mi s-a spus ca voi pleca intr-un training in strainatate, motiv pentru care se va semna un act aditional, care ma va obliga sa raman in companie pentru 1 an si jumatate. Training-ul efectuat in afara tarii a durat 28 zile(incluzand zile nelucratoare) si a constat in tranzitionarea unui proces ce a fost externalizat in tara noastra. Merita mentionat un aspect aici: experienta mea profesionala anterioara este superioara ca nivel de cunostinte comparativ cu acest post.
Initial nu am vrut sa semnez acest act aditional,pentru ca postul pe care il acceptasem era foarte departe de oferta care mi se facuse, insa raspunsul lor a fost aproape de:"nu pleci in strainatate, pleci din firma"Actele aditionale ne-au fost date la semnat cu o zi inaintea plecarii. Si cum a fi angajat inseamna ca poti sa iti platesti luna de luna chiria si alte cheltuieli, intr-un final am semnat.
Actul aditional, pe care l-am primit de curand,este conceput in baza articolului 195 din Codul Muncii.
Formarea profesionala, detaliata in anexa actului aditional, este urmatoarea:
- prezentarea cladirii
- cunoasterea angajatilor
- prezentarea conceptului"facturi"
etc
In strainatate nu am avut parte de formare profesionala, ci doar de invatarea unui produs informatic, care era necesar pentru a pune in aplicare ce stiam deja. As dori sa adaug ca trimiterea in strainatate a angajatilor este, in fapt, o etapa ulterioara procesului de vanzare servicii a firmei, deci este in scopul ei, nu al angajatilor.In plus, nu am primit nici o certificare pentru aceasta "formare profesionala".
Am lucrat timp de 1 an si 2 luni in firma, am fost evaluata dupa 1 an ca fiind printre cei mai buni angajati ai firmei, insa presiunea psihologica din partea managementului a fost foarte mare si am decis sa plec. Ar mai fi ramas 4 luni.
La plecarea din firma, m-au pus sa semnez un angajament de plata in care era specificata suma ramasa de plata, insa eu am semnat cum ca refuz sa platesc pentru ca nu sunt de acord cu prevederile actului aditional. Acest angajament de plata avea mentionat statutul de act cu titlu executoriu.

Intrebarile mele sunt 2:

- cat de legal este actul aditional(semnat la ITM), avand in vedere faptul ca articolul 195 se refera la perioade mai mari de zile pentru retinerea angajatului in companie?
- care sunt sansele mele de a castiga un eventual proces si pe ce ar trebui sa ma axez?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaim80 , utilizator 14:29, 25 Septembrie 2008
pentru Catalina2008 care a scris:

- nu consider ca plecarea poate fi incadrata ca formare profesionala in sensul ca nu am invatat nimic nou, pur si simplu am muncit pentru ei, nu am primit nici o diploma pentru aceasta formare profesionala, nici nu este inscrisa in cartea de munca la aceasta categorie- ne-au fost bagate pe gat mai multe responsabilitati, in baza sigurantei pe care o aveau ca nu putem riposta pentru ca trebuie sa stam 1 an si jumatate, in sensul ca am preluat munca a 2 oameni si s-au mai adaugat si altele. Am efectuat ore suplimentare din aceasta cauza mai mult decat prevedea legea
- salariul meu a fost marit la o anumita suma din ianuarie 2008(am la mana un document semnat de ambele parti), iar eu am primit cu cateva procente mai putin, in fiecare luna, de atunci.

Firma are prea multe "bube" ca sa inceapa o actiune in instanta fara sa intre in probleme extrem de mari.
Dvs. sunteti o persoana cinstita si niste "tovarasi" din conducere profita si abuzeaza de acest aspect.

inainte de a fi de acord sa platesc suma ramasa, am ajuns la un acord(verbal, din pacate) cu managerul meu si cu un reprezentant Resurse Umane cum ca, daca voi face training persoanei ce imi va ocupa locul, ma voi achita de suma ramasa. Eu training-ul l-am facut(putem sa consideram acest training aceeasi formare profesionala de care eu am avut parte), timp de 1 luna de zile cu persoana respectiva, insa dupa asta, am fost pusa in fata unei situatii jenante: ca trebuie sa platesc suma ramasa si nimeni nu-si aduce aminte de nimic.

V-ati facut datoria fata de firma pe vorbe si bine ati facut. Bine faceti, bine primiti.
Sunt de parere sa vorbiti cu seful dvs. si sa-i spuneti "de la obraz" ca are niste probleme de moralitate care cu siguranta le v-a plati, ca dvs. nu vreti sa fortati lucrurile in privinta dreptatii divine ' scormonind in locuri mai putin placute" privind abuzul in servicu tratat serios de un avocat si sa va lase in pace sa plecati fara nici o "codita".

numarul oamenilor care au plecat a fost foarte mare si situatiile in care au fost pusi cu legatura la acest act aditional, de asemenea. Au fost oameni care au semnat acel angajament de plata la plecare si au platit, sunt oameni care s-au trezit ca ei nu au act aditional, desi l-au semnat, sunt oameni care au semnat angajamentul de plata si nu au primit nicio cerere de plata, altii nu au semnat angajamentul si nu au primit nicio cerere de plata, etc. Deci cazurile sunt diverse....

Diversitatea apare din considerente de politica a resurselor umane practicata de firma si de persoana.

suma ramasa este de 900 Euro! Nu este mare, nici mica, insa nu are nicio justificare
Iar totalul cheltuielilor s-a ridicat la aproximativ 3000 = transport + cazare + diurna(exclus formare profesionala)

Regula de trei simpla spune ca la 7 zile corespunde 724 de euro nu 900 cum cer ei. Faceti calculul si contraziceti-ma daca nu e asa ( conform celor spuse anterior )

Detalierea acestor cheltuieli nu duce la evidentierea "formarii profesionale", dar nu stiu sa tratez toate aceste probleme din punct de vedere juridic....

Sunt de parere ca trebuie sa tratati problema direct de la om la om si nu juridic. Ei stiu ca nu va pricepeti si de aceea isi permit abuzuri. Daca vreti sa o tratati juridic trebuie sa va luati un avocat. Altfel nu aveti nici o sansa cu asemenea oameni.

Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Indiferent ce considerati cu privire la acel stagiu si indiferent de promisiunile verbale, ce ati semnat, ramane semnat si va obliga!

Sub ce forma vi s-a comunicat ca aveti de platiti 900 Euro? In scris? Odata cu plecarea.

Vi s-a facut vreo notificare sa platiti suma respectiva?

Parerea mea: decat sa ajungeti la proces, care ar fi mult mai costisitor, mai bine sa platiti si ati scapat de ei! Nici ei nu si-au respectat obligatiile contractuale, dar nici dumneavoastra.
Daca v-ati simtit nedreptatita in privinta programului de lucru, trebuia sa anuntati Inspectoratul Teritorial de Munca.
inca o intrebare....daca actul aditional ma obliga la plata, atunci de ce ar mai fi fost nevoie de o factura pe care mi-o emiteau in cazul in care as fi fost de acord sa semnez?......
pentru ca in actul aditional nu este prevazuta suma de plata?

In factura vi s-a calculat suma de 900 euro, pentru ca nu se putea sti dinainte cu cat timp inainte de expirarea termenului va veti da demisia.
Si eu sunt aceeasi situatie si am fost la firma pentru o intelegere cu privire la acest act aditional. Eu am considerat ca acest act nu respecta prevederile articolului 195 intrucat cursurile nu au durat decat 33 de zile si nu 60 cat scrie in articol.
Ce mi-au invocat ei au fost urmatoarele: Genpact a invocat principiul de drept "cine poate mai mult poate si mai putin" si prin aplicarea per a contrario a art 195 angajatorul a redus perioada de pregatire profesionala, reducand totodata si durata pentru care angajatul se obliga sa ramana in companie. Vroiam sa va intreb daca acest pricipiu poate rezista in fata unei instante si ce alte conditii mai tb indeplinite pt ca eu sa fiu obligat sa le platesc. (stiam ca pe langa perioada mai era vb de scoaterea din activitate si demisia inainte de termen)

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din nou act aditional formare profesionala marrona marrona Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu sfaturi. Recunosc ca acest subiect nu este nou pe forum, dar raspunsurile date nu m-au multumit total. Situatia este ... (vezi toată discuția)
Contractul de adaptare profesionala shobo187 shobo187 Salut, Am si eu o problema in ceea ce priveste Contractul de adaptare profesionala. M-am angajat acum o luna la un call center si am semnat cu contract de ... (vezi toată discuția)
Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)