avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... rascumparare polita de asigurare de studii Debut 18
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

rascumparare polita de asigurare de studii Debut 18

In oct.2008 am facut o polita de asigurare de studii Debut 18 pentru baietelul meu care avea atunci 2 ani si ceva, urmand ca la 18 ani sa primeasca suma de 20.000 RON. Din cauza unor probleme financiare nu mai pot achita ratele si am solicitat denuntarea unilaterala a contractului. Valoarea de rascumparare la care am dreptul este de doar 1.134 RON, din care se vor scadea si comisioanele bancare pt.a mi se vira suma in cont, in conditiile in care in cei 2 ani si cateva luni de contract, eu am platit pentru aceasta asigurare 1.950,51 lei si mi s-a comunicat ca valoarea actuala a contului meu este de 1.676,16 RON.
Mi s-a spus ca diferenta de 541,78 RON o reprezinta taxa de rascumparare, care descreste in functie de cati ani am platit asigurarea.
In ce priveste suma de 274,35 RON, diferenta intre ce am platit(1.950,51 RON) si situatia contului asigurarii la data de 24.03.2011(1.676,16 RON), aceasta suma a fost platita pentru costul asigurarii de viata si pentru costurile administrative ale Asiguratorului.

Conform contractului, se arata doar ca taxa de rascumparare va fi egala cu suma cheltuielilor initiale datorate asiguratorului si ca va descreste pe perioada de plata a primelor de asigurare. Faptul ca contractantul asigurarii nu poate controla in nici un fel valoarea acestei taxe de rascumparare mi se pare abuziva, ca sa nu mai spun ca nu e OK ca dupa mai bine de 2 ani de plata a rentelor sa rascumpar doar putin mai mult de jumatate din suma pe care am platit-o.

Am sanse in instanta pentru a declara abuziva clauza privind taxa de rascumparare si sa recuperez o valoare mai mare din suma platita?
Cel mai recent răspuns: user30141979 , utilizator 12:14, 23 Aprilie 2022
In instanta nu aveti sanse...in schimb puteti sa transformati polita in libera de la plata primelor...sau sa o suspendati pana va reveniti financiar...Din punctul meu de vedere...nu renuntati la visurile baiatului...
Fiecare polita de acest gen are si o anexa care cuprinde graficul de rascumparare al politei si de regula in primii doi ani daca denunt polita nu se restituie nimic iar dupa aceea rascumpararea incepe de la sume mai mici si cresc aceste sume pe masura ce se polita se apropie de scadenta. Daca dupa doi ani si 5 luni vi se da suma de 1134 RON mi se pare f.mult si e bine sa o acceptati. Nici in instanta nu veti castiga mai mult ba chiar poate mai putin. Asa ca eu zic sa va mai ganditi.
Din pacate, se pare ca Romanii atunci cand incheie o astfel de asigurare, aud doar ce spune agentul de asigurari, dar nu si citesc conditiile contractuale. O astfel de investitie este "profitabila" pe termen mediu si lung, este de fapt o asigurare pt. dv si copilul dv, in nici un caz un depozit bancar.
In consecinta, suma pe care vi sa comunicat ca reprezinta valoare de rascumparare este reala dar in egala masura si corecta din punct de vedere legal, conf. conditiilor de asigurare
vi se pare "profitabil" ca peste 15-16 ani baiatul meu sa primeasca 20.000 RON pt.studii, in conditiile in care leul se depreciaza in asa masura si oricum suma nu e foarte mare, adica sa-i asigure cat de cat cheltuielile pentru studii nici astazi? Mie nu mi se pare foarte profitabil nici macar pe termen mediu sau lung, cum spuneti.
Ganditi-va ca in acest timp(15-16ani) o masina va accidenteaza si nu muriti dar nici nu munciti...,vi se pare normal sa preia Compania de Asigurari plata primelor astfel incat copilul dv. sa aiba un sprijin la varsta de 18 ani sa zicem???Vi se pare normal daca aveti si o clauza de 3 lei pe luna , familia dv. sa nu duca grija cheltuielilor in caz de deces??? Iar leul din cate se vadnu prea se depreciaza...si in plus aveti si o indexare daca doriti... Cel putin la Allianz Tiriac acest program (ZAMBET) este foarte bun....si ganditi-va ca poate fiul va avea un hoby sau poate va face nunta sau poate va incepe cu acesti banuti o afacere...va accesa un fond european...samdToti avem probleme financiare pe timp de criza ,insa cea mai buna investitie este in propii copiii....Multa Bafta!!!

Alte discuții în legătură

Asigurãri de viaþã cu acumularea de fonduri bãneºti necesare susþinerii educaþiei copilului giollaura giollaura in urma cu 4ani am incheiat pentru copiii mei contracte \"asigurari de viata cu acumularea de fonduri banesti necesare sustinerii educatiei ... (vezi toată discuția)
Asigurare de viata Szel Szel Mi-am facut o asigurare de viata pe 20 de ani. In primii 2 ani daca nu as fi achitat primele de asigurare, societatea de asigurari ar fi procedat la rezilierea ... (vezi toată discuția)
Asigurare pensie privata ContSters79003 ContSters79003 buna ziua! acum 5 ani am incheiat un contract cu o firma de asigurari pt a beneficia de pensie privata, contract pe 23 ani de cotizare.. , pana acum cotizand ... (vezi toată discuția)