avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca 2008
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca 2008

Va rog indrumati-ma - daca in contractul colectiv de munca la nivel de societate este necesar sa adaug articolul prin care se mentioneaza ca la 01.07.2008 se modifica salariul de baza minim brut negociat de 540 lei, adica 3.18lei/ora? Hotararea de guvern este evaziva in acest sens?
Multumiri Iulia.
Cel mai recent răspuns: ContSters63174 , utilizator 11:05, 27 Ianuarie 2009
Sigur un model de ccm la nivel de unitate mi-ar prinde foarte bine.
Cu multumiri, Viorica Buga topvion@yahoo.com
www.modeldecontract.ro/UserFiles/articleFiles/anex_02011555.htm
[ link extern ]
elis a scris:

Clauzele contractului colectiv de munca la nivel national isi produce efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară (art.11 ali.1 lit.c din Legea nr.130/1996).
Guvernul stabileste numai salariul minim brut pe tara garantat in plata. Prin contractele colective de munca se pot negocia salarii care au o valoare peste acest salariu minim.
De fapt, de la 1 iulie 2008 modificarea salariului minim brut pe tara garantat in plata este conditionata de indeplinirea celor 3 indicatori : creşterea produsului intern brut, ţinta de inflaţie, precum şi de nivelul productivităţii muncii.

Sa inteleg ca CCM la nivel national este aplicabil chiar si societatilor care au mai putin de 21 de salariati prin art. 11/Lg.130/1996?
Daca cei 3 indicatori sunt flexibili rezulta cate un CCM la nivel national saptamanal :)
Da, contractul colectiv de munca unic la nivel national este aplicabil tuturor societatilor.
Pot avea contracte colective de munca toate unitatile, indiferent de numarul de salariati.
Art.236 (2) din Codul muncii spune: "Negocierea colectiva este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati".
Deci, daca o unitate are sub 21de salariati nu este obligatorie negocierea colectiva dar poate intocmi contract colectiv de munca. Ceea ce nu ar fi rau, din punctul meu de vedere.
Tot Codul muncii, la art.236 (4), spune: "Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor".
La unitatile la care am reusit sa inchei CCM bine facute, "beton", fara "fisuri", nu exista probleme intre angajator si salariati. Este adevarat ca si angajatorul trebuie sa-si de seama de necesitatea unui CCM bun, iar salariatii sa aiba negociatori competenti.

Alte discuții în legătură

Salariul taximetristilor? bobo24 bobo24 ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist? (vezi toată discuția)
Salariul minim va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei chestiuni: salariul minim pe economie este de la 01.02.2005 in cuantum de 3.300.000 lei ?

timi (vezi toată discuția)
Ce documente contine dosarul pentru inregistrarea unui ccm la nivel de unitate la itm? Claudia Gaban Claudia Gaban Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce documente ar trebui sa depun la itm pentru a-mi fi inregistrat contractul colectiv de munca la nivel de unitate? ... (vezi toată discuția)