avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recunoastere chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recunoastere chitanta de mana

Buna ziua.
Sunt un locuitor al sectorului 1 din Bucuresti si am o problema cu o chitanta de mana in baza careia s-a intocmit un certificat de mostenitor.
Socrul meu a mostemit o suprafata de teren pe care este o casa. Suprafata de teren a fost dobandita de parintii lui in anul 1954 in baza unei chitante de mana sub semnatura privata. Parintii socrului mei au murit si el este singurul si unicul mostenitor. Pentru a arata aceasta s-a facut un certificat de mostenitor incheiat anul acesta. Eu vreau mai departe sa fac pentru acel teren si acea casa documentatia cadastrala si inscrierea in cartea funciara. Cei de la cartea funciara recunosc acel certificat de mostenitor dar nu recunosc acea chitanta de mana de dinaintea certificatului. Ei zic ca acea chitanta trebuie recunoscuta in instanta si apoi imi pot primi ducumentatia pentru a intocmi cadastrul si intabularea.
Care este procedura de recunoastere a acelei chitante, aproximativ la ce sume s-ar ridica aceasta procedura si orientativ cam cat timp ar dura?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: madalinbm , utilizator 12:43, 5 Aprilie 2013
Actiunea se va numi hotarare care tine loc de act autentic. Cheltuielile de judecata vor depinde de suma pe care o veti aprecia la momentul respectiv ca fiind valoarea imobilului.Undeva la 3-10% din valoare. Probabil va mai suporta si o expertiza cadastrala, etc. Se va intinde cam pe 2 ani procesul. Fond, apel, recurs. Alta varianta nu aveti... Consultati un avocat si puneti-va pe treaba!
Nu inteleg cum cei de la cadastru nu recunosc un act oficial, certificatul de mostenitor --se bucura de prezumtia de autenticitate si validitate pana la inscrierea in fals sau pana la proba contrara,care revine celui ce-l contesta.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
avvalentina, utilizator
puteti incerca in instanta , invocand uzucapiunea.
Daca exista o chitanta de mana, in baza ei se poate solicita instantei sa dea o hotarare care sa tina loc de act autentic.
Buna ziua
Nu este chiar atat de simplu.
1. Suprafata de teren a fost dobandita de parintii lui in anul 1954 in baza unei chitante de mana sub semnatura privata.
- cine sunt vanzatorii, sau mostenitorii acestora? Ar trebui sa-i gasiti altfel nu aveti parati in dosar.
2. Parintii socrului mei au murit si el este singurul si unicul mostenitor.
- cine locuieste in casa? Cine plateste impozit, adica este inscris pe rol?
3. Pentru a arata aceasta s-a facut un certificat de mostenitor incheiat anul acesta.
- nu cumvsa este un certificat de calitate de mostenitor? Altfel nu vad cum un notar in baza unei chitante de mana poate trece acel teren si casa in masa succesorala. Fara titlu de proprietate, fara certificat fiscal...

Parerea mea:
- scoateti istoric de rol
- cautati vanzatorii
- daca sunt de acord, mergeti cu ei la notar si incheiati contract de v-c
- daca nu sunt de acord, investiti instanta cu o cerere in constatare - hotarare care sa tina loc de act de v-c, sau cu o cerere in realizarea dreptului
- de uzucapiune nu cred ca se poate discuta. Am inteles ca pretul este achitat integral. Oricum, si pt. uzucapiune aveti nevoie de parati.
Daca valoarea imobilului este mai mult de 100 000 va judetati la jud. sect. 1, la tribunal in apel si la curtea de apel in recurs. Daca valoarea este mai mica, doar la judecatorie si la tribunal in recurs.
Succes.

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor - succesiune - act de proprietate valy13 valy13 Buna ziua, Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: - tatal meu a mostenit de la parintii lui terenul si casa in care locuieste (succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)
Imi este refuzat dreptul de a deschide carte funciara benga112 benga112 Ne este refuzat dreptul de a deschide carte funciara pe numele nostru In anul 1999 parintii au cumparat o casa la tara pe chitanta de mana,Cumparator Gigi si ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzucapiune invocat de mostenitori? leus leus Parinti decedati in urma cu 10 si respectiv un an .Au locuit din 1972 ,la ultimul domiciliul respectiv pina in 2000 tatal cind adecedat si pina in 2010 mama ... (vezi toată discuția)