avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recunoastere chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recunoastere chitanta de mana

Buna ziua.
Sunt un locuitor al sectorului 1 din Bucuresti si am o problema cu o chitanta de mana in baza careia s-a intocmit un certificat de mostenitor.
Socrul meu a mostemit o suprafata de teren pe care este o casa. Suprafata de teren a fost dobandita de parintii lui in anul 1954 in baza unei chitante de mana sub semnatura privata. Parintii socrului mei au murit si el este singurul si unicul mostenitor. Pentru a arata aceasta s-a facut un certificat de mostenitor incheiat anul acesta. Eu vreau mai departe sa fac pentru acel teren si acea casa documentatia cadastrala si inscrierea in cartea funciara. Cei de la cartea funciara recunosc acel certificat de mostenitor dar nu recunosc acea chitanta de mana de dinaintea certificatului. Ei zic ca acea chitanta trebuie recunoscuta in instanta si apoi imi pot primi ducumentatia pentru a intocmi cadastrul si intabularea.
Care este procedura de recunoastere a acelei chitante, aproximativ la ce sume s-ar ridica aceasta procedura si orientativ cam cat timp ar dura?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: madalinbm , utilizator 12:43, 5 Aprilie 2013
promovati in instanta o actiune in realizare pt a dobandi dreptul de proprietate recunoscut de instanta.
Mergeti la primarie si obtineti Ordinul Prefectului in baza art. 23 din legea 18/1991, fara instanta, uzucapiune, taxe de timbru, mostenitori disparuti in ceata si alte minuni.
Ordinul Prefectului reprezinta constatarea existentei dreptului de proprietate, pe cale administrativa, pentru terenul aferent casei de locuit si anexelor acesteia. OCPI Ilfov, de exemplu, intabuleaza casa si terenul in baza OP; oricum, puteti intabula casa si in baza unei adeverinte speciale eliberate de primarie, cum ca este construita inainte de anul 2000.
Trebuie sa depuneti un dosar care sa contina:
- cerere;
- extras registru agricol 1986-1990 si registru cadastral 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului (de la primarie);
- istoric rol fiscal (de la primarie);
- certificat mostenitor socru;
- acte stare civila socru;
- schita cadastrala (plan de amplasament 1/2000) efectuat de un expert autorizat pentru casa si curte;
- declaratii vecini cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata din masuratori este mai mare decat cea din evidente.
Succes!
PS: intabularea se efectueaza in baza unui act de proprietate asupra imobilului, ori certificatul de mostenitor nu este asa ceva. El stabileste doar ca X este mostenitorul legal/testamentar al lui Y si ca in masa succesorala ar intra un numar de bunuri mobile sau imobile. ca aceste certificate de mostenitor nu ar trebui emise in lipsa unor acte de proprietate pentru imobilele despre care se declara ca ar face parte din masa succesorala...este o alta poveste#-o#-o
Nici chitanta de mana nu reprezinta act de proprietate in Romania, ci doar, eventual, un inceput de dovada scrisa, care trebuie concretizata ( printr-un act de vanzare-cumparare notarial sau printr-o hotarare judecatoreasca, in masura in care partile mai pot fi identificate si doresc clarificarea situatiei).
Cred ca unii colegi au complicat inutil speta.Exista certificat de mostenitor, in ce baza s-a obtinut, raspunde notarul- in general OCPI-ul inventeaza acte mai ales cei din Prahova.De unde stiti ca notarul nu a considerat acea chitanta de mana testament olograf???

Sfatul meu este:
Depuneti actele si daca vi se respinge dosarul, atacati solutia data prin incheierea OCPI, in instanta.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
avvalentina, utilizator
Utilizatorul a postat acest mesaj si pe dreptonline.ro,contrar regulamentului,pe langa faptul ca nu poate sa multumeasca cel putin pt. raspunsurile primite.
Asadar, rog administartorii sa ia masurile de rigoare.
Multumesc!
Multumesc mult pentru raspunsurile primite.
Nu am mai frecventat forumul acesta din lipsa de timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor - succesiune - act de proprietate valy13 valy13 Buna ziua, Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: - tatal meu a mostenit de la parintii lui terenul si casa in care locuieste (succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)
Imi este refuzat dreptul de a deschide carte funciara benga112 benga112 Ne este refuzat dreptul de a deschide carte funciara pe numele nostru In anul 1999 parintii au cumparat o casa la tara pe chitanta de mana,Cumparator Gigi si ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzucapiune invocat de mostenitori? leus leus Parinti decedati in urma cu 10 si respectiv un an .Au locuit din 1972 ,la ultimul domiciliul respectiv pina in 2000 tatal cind adecedat si pina in 2010 mama ... (vezi toată discuția)