avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Este sau nu obligatorie casca?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Este sau nu obligatorie casca?

La un ATV (pe certificat scrie motociclu) cu capacitate cilindrica 300 cc, inmatriculat, pentru care este necesar permis categoria "B", este sau nu obligatorie casca de protectie?
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 13:26, 11 Martie 2009
Cauza castigata. ATV-ul nu e nici moped si nici motocicleta.
Felicitari pt cauza castigata! Daca sunteti o persoana rezonabila, in sensul de... temperata, e in regula: nu ii puneti pe altii in pericol si nu cauzati altora prejudicii materiale in caz de... puschea pe limba!

Daca ATV-ul e masina decapotabila si trebuie respectate regulile cerute pt autoturisme s-ar putea ca data viitoare sa vi se ceara... centura de siguranta si trusa medicala din dotarea masinii... Am uitat: taxa de poluare!

C.rutier:
Art.7. - Orice vehicul care circula pe drumurile publice trebuie sa corespunda normelor tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si utilizarea conform destinatiei ...
– ATV-ul are o cu totul alta destinatie, deci exista posibilitatea sa fie interzise pe drumurile publice (daca nu s-a intamplat deja, ca n-am prea vazut multe in ultimul timp) si nu mai conteaza decat pt neamul soferului daca respectivul conducator de ATV isi lasa (era sa scriu creierul) fruntea pe vreo creanga. Pe langa faptul ca nu sunt destinate circulatiei pe drumurile publice (in sensul generic) mai sunt si o sursa „perfecta” de poluare chimica si fonica (si motocicletele, dar acestea sunt destinate circulatiei pe drumurile publice). Pe motociclisti ii inteleg de ce le place pe doua roti, dar pe ATV-isti nu ii inteleg de ce le place pe acele trei-patru roti cvasi_instabile in oras – daca nu pt a atrage atentia, ca la drum lung nu te poti incumeta cu ATV-ul (in comparatie cu motocicleta, care mai are si „clasa”).
ATV-ul pe strazi are zilele numarate (mai ales modelele sport) – nu are echilibru, in caz de virari bruste si nu suporta o inclinatie de 45 grade fara a se rasturna, fatza de o mototcicleta condusa de un profesionist.

In 1988 autoritatile americane au impus (printre altele) obligativitatea purtarii castii in cazul acestor autovehicule.

In tzari unde oamenii se mai respecta intre ei si respecta natura (daca nu de voie, de lege) ATV-urile nu au acces pe drumurile publice. Nu sunt permise pe strazi in Australia, Canada si nici chiar in multe state din SUA, despre care se zvoneste ca ar detine secretul democratiei si al libertatii. In statul Michigan,de exemplu, urmaresc sa il interzica chiar si prin paduri (in cazul curselor organizate)! Dar in RO?! Cum pot iesi in evidenta aceia care nu au decat bunuri materiale?!

Da, ati inteles bine: "militez” pt excluderea ATV-urilor de pe drumurile publice!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
trope_doi, utilizator
Esti off topic si ridicol. Eu nu vreau decat sa fie respectata legea. Tu daca vrei o lege care sa-ti permita sa-i linsezi pe cei care conduc altceva decat autoturisme e problema ta. Incearca sa te limitezi la topic altfel incalci regulamentul.
Cred ca incepind din anul asta se va cere fiecarui calator in autoturisme sa poarte casca de protectie.
Da, ati inteles bine. In autoturisme.
=D>

Alberto Kurtyan
trope_doi a scris:

Pe motociclisti ii inteleg de ce le place pe doua roti, dar pe ATV-isti nu ii inteleg de ce le place pe acele trei-patru roti cvasi_instabile in oras – daca nu pt a atrage atentia, ca la drum lung nu te poti incumeta cu ATV-ul (in comparatie cu motocicleta, care mai are si „clasa”).


Am recitit mesajul tau si acum iti inteleg punctul de vedere. Faza e ca esti in eroare. Daca ai face o excursie la munte cu ATV-ul ai intelege rostul lui si placerea sportului cu un astfel de vehicul. Problema este ca pentru a ajunge in locul unde iti face placere sa-l conduci trebuie sa parcurgi un minim de distantza pe sosea ca in spate nu-l poti duce (de asta nu prea vezi ATV-uri prin oras ca nu le este locul acolo). Cat despre stabilitate te asigur ca sunt cel putin la fel de stabile cat autoturismele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am condus un moped 49cm fiind sub influenta alcoolului tupac83 tupac83 Am si eu o nelamurire daca conduci un moped cu capacitatea cilindrica 49cm sub influienta alcoolului pot fii sanctionat de militieni? si in cat consta ... (vezi toată discuția)
Circulatia cu bicicleta reluqqqqq reluqqqqq buna ziua am si eu o intrebare: in legatura cu circulatia bicicletelor pe drumuri publice exista cumva o anumita legislatie? Deoarece am inteles ca dacanu ... (vezi toată discuția)
Mersul cu bicicleta Adina Estera Adina Estera Pentru a merge cu bicicleta , un copil de 14 ani are nevoie de insotitor ? (vezi toată discuția)