avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE

Buna ziua
aş dori să primesc un răspuns pertinent la următoarea întrebare. dacă sora mamei mele, împreună cu soţul ei au locuit timp de 33 de ani în casa părinteasca (a bunicilor mei) şi au folosit terenul aferent - cam 1 ha de fâneaţă şi ea a decedat acum 2 săptămâni, unchiul meu are dreptul să se folosească de uzucapiune şi să devină proprietar pe casa şi teren? Succesiunea după bunici nu s-a facut şi ultima a murit bunica, în anul 1979.
Mama mai are vreun drept de moştenire pe casa părintească?
Cu mulţumiri, BC

Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 14:15, 23 Aprilie 2011
mama poate fi straina de mostenirea parintilor sai daca nu a acceptat-o expres sau tacit, insa o mosteneste pe sora-sa , daca aceasta nu a avut copii
Daca mama dvs nu si-a exercitat dreptul de optiune succesorala in 6 luni de la moartea bunicii si nici nu a locuit in acea casa, nu a folosit terenul sau nu a facut alte acte de acceptare tacita atunci nu mai are nici un drept asupra bunurilor care au apartinut bunicii. Se considera ca matusa dvs a mostenit tot, iar unchiul dvs. impreuna cu descendentii matusii o mostenesc pe matusa, deci unchiul nu mai are nevoie de uzucapiune.

Acte de acceptare tacita mai pot fi: plata impozitelor, efectuarea unor lucrari de reparatii etc
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
aianaa, utilizator
Am uitat să precizez faptul că mătuşa mea nu a avut copii.
Unchiul ia toată moştenirea bunicilor mei, fără a ţine seama de mama?
Cum intră el legal în posesia casei şi a terenului_
Mulţumesc pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor mele, BC
Daca matusa nu are descendenti si, dupa cum rezulta de mai sus si parintii ei sunt decedati, atunci matusa dvs va fi mostenita de sotul ei impreuna cu mama dvs si eventual alti frati/surori ai matusii.
Revin cu intrebare pentru ca nu sunt lamurita. Dupa 33 ani de folosire a unei proprietati si cu matusa decedara saptamana trecuta, poate sotul ei sa faca uz de uzucapiune, fara sa o anunte pe mama si sa ia el tot? Repet faptul ca succesiunea dupa bunicii mei nu a fost facuta niciodata.
Ca sa putem recupera ceva din mostenire care ar fi pasii pe care mama i-ar avea de urmat?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Am uitat să precizez faptul ca matuşa şi unchiul meu nu au avut copii. ªi încă ceva...va rog..ce înseamna faptul că mama nu a acceptat moştenirea de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Cat la suta mostenesc? catalinbadboy catalinbadboy Am o casa pe numele bunicilor, decedati amandoi, ei au avut 2 copii, mama si unchiul meu, decedati si ei......unchiul meu era casatorit, intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)