Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa inteleg un lucru.
In 1991,13 ianuarie defunctul decedeaza.Raman mostenitori sotia defunctulu + 8 copii.Are loc succesiunea in urma careia 7 dintre copii renunta la 1000 m2 loc de casa,bun imobil in acel moment in favoarea sotiei supravietuitoare cu cota 1/4 plus unul dintre copii cu cota de 3/4.La aparitia legii 18/1991,defunctul primeste de la stat 24.000 de m2,copii care au renuntat prin succesiune doar la cei 1000 m2,ce drepturi mai au,la cei 24.000 m2,sau cum se impart cei 24.000 m2?Si sotia supravietuitoare mai are vreun drept?
Certificatul de mostenitor, teoretic poate fi atacat, de cel interesat, in termen de 3 ani de cand a luat cunostinta de acesta.
Evident ca partea celor care renunta, constituie un drept de acrescamant al mostenitorilor acceptanti ai mostenirii, iar partea renuntatorilor nu se imparte in mod egal, ci in cotele stabilite de lege, in acest caz, 1/4, respectiv 3/4.
Potrivit Legii 18/1991, Art. 13. - (1) Calitatea de moştenitor se stabileşte pe baza certificatului de moştenitor sau a hotărârii judecătoreşti definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moştenirii.
(2) Moştenitorii care nu-şi pot dovedi această calitate, întrucât terenurile nu s-au găsit în circuitul civil, sunt socotiţi repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor. Ei sunt consideraţi că au acceptat moştenirea prin cererea pe care o fac comisiei.
(3) Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafaţa de teren determinată pe numele tuturor moştenitorilor, urmând ca ei să procedeze potrivit dreptului comun.
Dat fiind ca 7 din cei 8 copii ai defunctului au renuntat acestia au renuntat la intreaga mostenire. Astfel la orice succesiune suplimentara se va dezbate asupra imobilelor pe care defunctul le-a primit dupa deces acestia sunt renuntatori si nu mai au nici un fel de drept la nici un bun prezent sau viitor al defunctului.
O zi buna. :)
buna, am si eu o intrebare (putin mai lunga) ca sa imi puteti raspunde o sa va povestesc in mare ce s-a intamplat si astept cu nerabdare raspunsuri , situatia este urmatoarea: doi frati (frate si sora) la o varsta destul de mare 45-50 de ani is orfani , dupa nici unul dintre parinti nu s-a facut succesiunea insa acum sora vrea sa se faca succesiunea vrea cate jumatate din tot chiar daca pana acum ea nu a ajutat niciodata fratele sa intretina parintii sau casa , el i-a ingropat pe amandoi el a facut modernizari la case a investit pentru ca acele case sa nu se darame. acum cand sora lui a venit si a vazut cat de bine arata casa si totul vrea si ea jumatate din tot insa nu vrea sa dea nici un ban pentru imbunatatiri. spuneti-mi va rog chiar nu este o lege care sa o oblige sa plateasca ceea ce fratele a investit , vine doar dupa atatia ani sa isi ia dreptu? astept raspunsuri si sfaturi .
Ba se poate sa-si recupereze fratele investitiile, in functie de dovezile pe care le are...
Sora insa a acceptat mostenirea dupa parinti? Ca pare ca nu a prea stat prin preajma...
el pentru investitii are dovezi ca a facut rate pentru a cumpara materiale termopane si restu, sora lui vrea cat mai mult are sotul ei multe "pile" si spune ca vrea pentru copii ei el nu are copii are doar sotie si sotia are copii din alta casatorie , insa el tine la copii sotiei ca si cum ar fii copii lui si nu vrea sa ii lase surorii lui totul pentru ca el a muncit foarte mult pentru tot
Succesiune
ynna
buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta:
in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)