avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate administratorul sa-mi sparga usa apartamentului?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate administratorul sa-mi sparga usa apartamentului?

Daca lipsesc de acasa si administratorul vrea sa schimbe o coloana de apa, poate sa-mi sparga usa apartamentului pe motiv de urgenta?
Ce trebuie sa intreprinda administratorul inainte de a recurge la "spargerea usii"?
Andreea Lisievici a scris:

In principiu, spargerea usii cuiva este infractiune. Ca sa fie inlaturat caracterul penal al faptei, ar trebui ca fapta sa fie savarsita in stare de necesitate. Codul penal prevede ca "este în stare de necesitate acela care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol iminent şi care nu putea fi înlăturat altfel, viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa, a altuia sau un bun important al său ori al altuia sau un interes obştesc" (art. 45 alin. 2)

Indeplinirea acestor conditii (caracterul pericolului, in esenta) trebuie apreciat de la caz la caz. Daca la vecinul de jos curgea apa suficient de tare incat sa il inunde pana ati fo fost dvs chemat, atunci cred ca se justifica masura. Daca insa vorbim de o scurgere de apa mai putin grava, care de ex. doar uda tavanul vecinului, consider ca vorbim de depasirea starii de necesitate, care este doar o circumstanta atenuanta.
Nu cred ca are importanta faptul ca scurgerea era in dreptul apartamentului dvs sau intre etaje. Asta nu se poate sti pana nu se intervine.
Sa fim seriosi ... apa nu pune in pericol iminent viata nimanui in cazul sparturilor de teava, ca doar nu vin inundatiile datorate ploilor abundente sau tsunami ... si prima masura care se ia intr-un astfel de caz este SA SE INTRERUPA ALIMENTAREA CU APA A COLOANEI/TRONSONULUI RESPECTIV din robinetii aflati in subsolul blocului/scarii cu pricina. daca un om este bolnav, nu-i spargi capul ci incerci sa-l vindeci !
Si dupa ce inchizi apa de jos, din subsol, ce faci? Ca administrator, ca presedinte de asociatie? Stai cu oamenii la usa ta, intrebandu-te non-stop daca "ai facut ceva cu apa?".
Dupa ce contesti o solutie, e musai sa dai si solutii
Subiectul era ”cand se poate sparge ușa ”-cauze,soluții.
La subiectul in discutie poate fi discutata si conjunctura sau norocul.
Am patit-o si-am dat telefon proprietarului. Era la vreo 300 Km de casa si-ar fi trebuit sa vina peste vreo 3 zile. explicandu-i ca apa curge in apartamentul de sub el si ca a iesit si pe sub usa de la intrare si curge pe hol, ne-a spus prin telefon sa-i fortam usa si sa vedem ce putem face, ca se urca acum in masina si va sosi in cateva ore.
Am fortat yala si-am reusit sa deschidem cu stricaciuni minime. Era o teava sparta dupa apometrul din bucatarie si curgea cu toata forta. am oprit simplu apa de la robinetul din bucatarie. Vorbind din mers cu proprietarul ce conducea spre casa, am trimis meseriasul si-a cumparat materiale si in cateva ore sosind si proprietaruil acasa s-a reparat conducta, s-a inlocuit Yala si s-a terminat povestea.
Sigur ca am fost norocosi ca l-am gasit repede pe proprietar, ca a spus singur sa-i fortam usa...
Raspunsul la intrebarea ”cand se poate sparge ușa ” postata initial, este simplu in acest caz: cand proprietarul este de acord. Altfel mai discutam si poate gasim alte solutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie apartamentul de deasupra misu183 misu183 Buna ziua! In cazul cind te inunda de deasupra si nu e nimeni acasa cum pot opri apa de la vecin fara sa am probleme cu legea? E posibil asa ceva? Solutia ... (vezi toată discuția)
Apa pluviala irinoaia irinoaia BUNA SEARA! In scara noastra este urmatoare situatie;Un vecin de la parter a anuntat presedintele ca peretele ii este ud in holul de intrare in apartament ,mai ... (vezi toată discuția)
Avarie coloana apa narcisdaniel narcisdaniel daca conducta de apa a blocului se crapa, eu am tavanul ud si trebuie sa sparg la vecinul de sus, cine plateste daca teava este sparta la nivelul ... (vezi toată discuția)