avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... posibilitatea recuperarii banilor de reparatie de ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

posibilitatea recuperarii banilor de reparatie de catre service de la client, in cazul prescrierii dreptului de a cere achitarea contravalorii facturii de reparatie fata de societatea de asigurari

Buna ziua.

Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect.
Daca s-a efectuat reparatia unei masini fara ca in termenul de 2 ani de la aceasta service-ul nostru sa-si primeasca contravaloarea facturii emise in urma reparatiei, cum trebuie procedat pentru a ne recupera banii de la clientul pagubit in evenimentul rutier? Precizez ca am avut o discutie telefonica cu acesta in care i-am adus la cunostinta faptul ca trebuie sa achite dlui contravaloarea facturii (intrucat fata de asigurator nu mai avem ce face), ori vom demara procedura de recuperare a sumelor restante, dlui afirmand ca nu avem decat sa-l dam in judecata pt ca nu intentioneaza sa si plateasca.
Ma intereseaza, mai exact, temeiul juridic pe care il putem invoca fata de client pentru a ne justifica pretentiile. Cu atat mai mult cu cat in scurt timp (in aproximativ 2 luni) se va implini termenul de prescriptie de 3 ani si fata de acesta. Ma gandesc sa expediem la domiciliul clientului si o instiintare de plata, o notificare dar am nevoie si de baza legala pe care sa-mi argumentez pretentiile.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va rog sa-mi iertati ignoranta, dar nu toti ne-am nascut invatati.
Cel mai recent răspuns: Cristina I. , utilizator 12:41, 4 Aprilie 2011
Stimate utilizator "floare_de_colt", este adevarat ca unele dintre explicatiile pe care le-ati postat acum au mai fost postate si cu un prilej anterior, lucru care m-a si ajutat sa ma mai dumiresc in unele aspecte. Intrebarea mea acum viza mai degraba modul in care te poti apara fata de asiguratorii care invoca absenta/disparitia dosarului de dauna. Este clar ca aceasta situatie cade in culpa lor, si totusi refuza sa plateasca. Noi, ca unitate reparatoare, le-am depus din nou actele pe care le aveam (facturi de reparatie, note de constatare pe care tot inspectorii celor de la societatea de asigurare le-au intocmit si ni le-au expediat, devize reparatie, la unele dosare si declaratie de introducere in reparatie, copii de pe taloane autovehicule, copii CI pagubiti, autorizatii de reparatie de le politie unde a fost cazul). Raspunsul dumnealor a fost ca sa incercam sa luam legatura cu pagubitii pentru a reconstitui dosarele (tot noi). Problema e nu doar ca acest lucru tine de bunavointa fiecarui pagubit in parte (pana sa le pomenesc eu de varianta cealalta, a actionarii lor in justitie pentru recuperarea sumelor neachitate de asigurator, apelez la intelegerea fiecaruia), de timpul de care dispune fiecare si de timpul foarte scurt, in unele cazuri, pe care il mai avem noi pana la implinirea celor trei ani de prescriere a dreptului de a solicita despagubirea de la pagubiti/societatea de asigurare. Altfel spus, foarte bine, incercam sa reconstituim, dar ce te faci ca vor solicita iar poze ale autovehiculelor (si de unde d-zeu sa la mai aduci dupa 2 ani si ceva, cu atat mai mult cu cat e posibil ca tot asiguratorul sa le fi facut), declaratii amanuntite cu descrierea evenimentului (si fiecare omisiune/inadvertenta poate fi ulterior folosita pentru a respinge dosarul pe motiv ca nu acelea au fost conditiile in care s-a petrecut accidentul), si multe altele.
In plus, sa zicem ca reusim sa-i convingem pe pagubiti sa colaboreze: in ritmul in care se misca unii dintre asiguratori, pana se reconstituie dosarul, se verifica si se plateste #-o , termenul de prescriere se va fi implinit deja.
Va multumesc pentru participarea la aceasta discutie.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
Cristina I., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitatea recuperarii banilor pt reparatie de la client ca urmare a prescrierii dreptului de a solicita aceasta de la asigurator Cristina I. Cristina I. Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: daca pentru un dosar de dauna s-a implinit termenul de 2 ani in care puteam, ca unitate service reparatoare, sa solicitam ... (vezi toată discuția)
Dosar daune constatare amiabila tiby83 tiby83 Salut, Am cateva nelamuriri in legatura cu dosarul de daune deschis in urma constatului amiabil. Am fost implicat intr-un accident usor soldat doar cu ... (vezi toată discuția)
Polita rca - licenta taxi lukeluk lukeluk Buna ziua. Am avut un accident in care eu am fost vinovat. Am intrat cu masina in spatele unui taximetru. Am fost la societatea unde am RCA-ul si s-a ... (vezi toată discuția)