avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sucesiune,intabulare,mostenire..
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sucesiune,intabulare,mostenire..

Bunici decedati, s-a facut succesiune pe cei doi fii (A si B)fiecare cu 1/2 din masa succesorala.(terenuri intravilane si extravilane). A are doi copii (a mic si b mic) si B are un copil (c mic). a mic doreste sa construiasca pe unul dintre terenurile intravilane o locuinta . b mic nu are nici o pretentie. c mic s-ar putea sa aiba dar nu stim ce drepturi are. Cum poate a mic sa ajunga proprietar al terenului intravilan pe care doreste sa construiasca ?. Deocamdata s-a facut doar succesiunea fara intabulare pe A si B.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:22, 13 Iunie 2008
Ii trebuie autorizare de construire si daca nu are acordul proprietarilor nu mai construieste legal.
Da , stim ca trebuie autorizatie de constructie, intrebarea era cum poate a mic sa devina proprietarul terenului intravilan pe care are interes sa construiasca, deoarece acel teren este momentan in proprietatea lui A si B. (A = tata lui a mic, B unchiul lui a mic si tata lui c mic, a mic si c mic veri (1/2din teren A+1/2 din teren B ).Pot A si B sa-i vanda terenu, sa-l doneze ? astfel ca c mic sa nu mai poate intervenii ? sau B sa-i doneze terenu lui A si A sa-l lase mostenire lui a mic ? Cum e mai simplu mai ieftin si mai rapid ?
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
bogdano81, utilizator
În primul rând imobilul trebuie întabulat. Pentru ca să nu existe neînţelegeri, propun o ieşire din indiviziune astfel încât, în final, fiecare să ştie ce deţine în proprietate şi astfel să poată construi fără acordul celuilalt coproprietar.
Autorizaţia de construire nu se eliberează decât pentru imobile întabulate.
Cel mai simplu este o vânzare reală, nu deghizată... altfel este donaţie şi donaţiile se supun reducţiunii în cazul decesului donatorilor, deoarece fiecare dintre A şi B are descendenţi, A îl mai are pe b si B îl are pe c. În caz de vânzare, nimeni nu mai poate să atace contractul decât pentru vicii de consimţământ, lipsă cauză, cauză ilicită etc.
Dacă are loc o donaţie, aceasta va fi supusă reducţiunii, cum am spus mai sus.
Dacă se face un testament în favoarea lui a, acesta îşi va produce efectele numai după decesul testatorului şi testamentul este supus reducţiunii ca şi donaţia, care este o liberalitate între vii, iar testamentul este o liberalitate pentru cauză de moarte. În cazul testamentului însă, a nu se poate bucura de prerogativele dreptului de proprietate, astfel că el va construi pe terenul lui A şi B, cu acordul acestora şi va obţine un drept de superficie (un drept de folosinţă asupra terenului de sub casă) pe toată durata construcţiei, având astfel calitatea de constructor de bună-credinţă.
Analizaţi toate variantele şi alegeţi varianta cea mai convenabilă. Cu privire la costuri, autentificarea unei donaţii costă la fel ca autentificarea unei vânzări. Testamentul este cel mai ieftin pentru că nu este decât o declaraţie autentică. ;)
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitati de transmitere a proprietatii johnny_1961 johnny_1961 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este cea mai simpla si mai ieftina solutie pentru a face un act cu unchiul meu de la tara pentru a-mi trece in ... (vezi toată discuția)
Testament urmat de donatie fiducius55 fiducius55 Buna seara.Onorabile avovat 1.Se poate ataca un testament? Vaduva face un testament in favoarea mea .,Nu a facut succesiunea dupa sotul ... (vezi toată discuția)
Bună seara,vreau să donez o parte din terenul curtii ficei ... Ilie1957 Ilie1957 Bună seara,vreau să donez o parte din terenul curtii ficei mele si as vrea să stiu dacă poate face intabularea si să construiască o casă pe el.Multumesc ... (vezi toată discuția)