avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nulitate absoluta invocata de o persoana fara interes
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nulitate absoluta invocata de o persoana fara interes

Ce solutie se impune in acest caz din partea instantei? Analizeaza mai intai lipsa de interes a partii si lasa actul valabil, sau, in virtutea rolului activ, se implica direct si consatata totodata si nulitatea abs.a actului, lipsindu-l de efecte juridice?
Caz concret: doi frati X si Y primesc in 1994 o adev. provizorie de propr., pentru un teren, fara respectarea conditiilor imperative ale Lg.18/91 (adica fara delimitare in teren si fara validare de la judet) si fara sa primeasca Titlu pana in prezent. Acum cand Y insista pentru eliberarea titlului, constata ca X (decedat intre timp) in baza acelei adeverinte proviz., a vandut terenul cu chitanta de mana, fara acordul lui X, altei persoane Z. Dar Z, in loc sa mearga cu X la notar sa autentifice actul, ca sa nu afle si Y de vanzare, s-a dus la primar, care in baza inscrisului privat il pune in posesie pe Z si-i elibereaza in 1995 titlu ?! Acum, destul de tarziu, Y afland toata tarasenia, cere in instanta constatarea nulitatii absolute a Adev de propr, si pe cale de consecinta nulitatea absoluta a chitantei de vanzare, ca provenind de la un neproprietar.
Cu toate acestea instanta respinge actiunea pe motiv ca Y nu are interes sa isi anuleze propria Adeverinta... si deci pastreaza ca valabile actele subsecvente. E normal?
Chiar daca, la prima vedere, Y nu are interes sa-si anuleze propria adeverinta de proprietate, instanta a considerat cu prioritate exceptia lipsei de interes, fara sa mai invoce din proprie initiativa si cea de-a doua exceptie absoluta cu privire la nulitatea unui act in care vanzatorul nu era proprietar... Ce se poate face la recurs?
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
kyrrdan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:39, 17 Martie 2009
Adeverinta de proprietate este un act provizoriu emis pe numele ambilor frati prin care se atesta calitatea acestora de proprietari. X a vandut fara acordul lui Y terenul in calitate de co-proprietar. Este riscul cumparatorului sa cumpere un bun de la un co-proprietar, fara acordul celuilalt, astfel ca respectivul contract de vanzare-cumparare este lovit de nulitate relativa pe care o poate invoca Y, in calitate de co-proprietar (calitate atestata si prin adeverinta respectiva, deci care ii profita) in termenul general de prescriptie de 3 ani.
Pentru a se solicita nulitatea absoluta a adeverintei de proprietate, inseamna a se contesta legalitatea emiterii acesteia de catre Comisia Locala de aplicare a legii fondului funciar. Or, daca din dosarul cauzei rezulta ca amandoi fratii erau indreptatiti la reconstituirea dreptului de proprietate, fapt atestat de adeverinta respectiva, Y nu are nici un interes sa anuleze adeverinta respectiva pentru ca isi "anuleaza" calitatea de proprietar si nu mai poate cere nici constatarea nulitatii titlului de proprietate pe motiv ca nu a fost cuprins in acesta, desi era indreptatit, conform adeverintei.
ªi Veronica a ajuns la aceeaşi concluzie: lipsa de interes, adică legalitatea hotărârii instanţei de fond.
Pe cale de consecinţă, recursul va fi - cu brio - respins din acest punct de vedere.;)
Inca ceva: instanta nu se pronunta "in virtutea rolului activ" si asupra nulitatii actelor subsecvente adeverintei a caror anulare nu s-a solicitat in instanta, pentru ca instanta judeca doar in limitele cadrului procesul impus de reclamant. daca instanta se pronunta asupra a ceea ce nu s-a cerut, este motiv de casare a hotararii pronuntate si motiv temeinic de recurs: Art. 304, punctul 6. daca instanta a acordat mai mult decat s-a cerut, ori ceea ce nu s-a cerut. din Codul de procedura Civila.
Ultima modificare: Duminică, 15 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Va rog frumos sa mai cititi inca o data primul articol. Vad ca nimeni nu a luat in discutie aspectul ca adeverinta s-a eliberat fara indeplinirea prevederilor legii 18/1991, respectiv fara delimitare in teren si fara validare din partea Comisiei judetene. Cu alte cuvinte adeverinta s-a fabricat ad-hoc la primarie, fara ca judetul sa afle vreodata despre ea. Asta era aspectul care ma interesa cel mai mult: nu e un motiv suficient pentru constatarea nulitatii sale? Au trecut 12 ani de atunci, fara sa fie urmata de un titlu de proprietate, ceea ce e o dovada in plus ca nu a fost validata de judet.
Desigur ca dupa constatarea nulitatii ei doresc sa solicit si anularea tuturor actelor subsecvente intr-o actiune ulterioara...
Indiferent cum a fost emisa, aceasta adeverinta de proprietate va profita! Instanta nu va anula cererea unui proprietar atestat prin adeverinta provizorie pentru ca actiunea este lipsita de interes.
Cum sa nu fie urmata adeverinta de Titlu de proprietate, cand, la inceputul topicului scriai ca Titlul s-a eliberat doar pe numele unui frate? Poate doar acel frate a cerut, pe baza adeverintei provizorii, eliberarea Titlului.
de aceea scriam sa ceri constatarea nulitatii absolute a Titlului de proprietata.

Teoretic vorbind, adeverinta neconforma cu realitatea trebuia atacata pe contencios administrativ, in termen legal, nu dupa 12 ani...

Alte discuții în legătură

Lipsa cerere de reconstituire conform legii 18/1991 12mihaela 12mihaela Exista un titlu de proprietate eliberat dupa legea 18/1991, cu trei beneficiari(frati). Obiectul lui sunt 5ha teren extravilan. In 1991 X a facut cerere de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare versus titlu de proprietate lg.18/1991 dorelbaiu dorelbaiu In 1995 persoana [b]A[/b] dobandesate prin contr. de vanz. cump. autentificat, un teren ce fusese reconstituit pe baza lg.18/1995. Vanzarea s-a facut pe baza ... (vezi toată discuția)
Constatare nulitate absoluta titlu proprietate dumitru2000 dumitru2000 - x introduce cerere de retrocedare teren extravilan cf legii 18 - comisia locala ii aproba restituirea si-i da clasica adeverinta - unde figureaza doar x ... (vezi toată discuția)