avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... raspunsuri contradictorii, cine ma poate lamuri corect ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

raspunsuri contradictorii, cine ma poate lamuri corect ??? multumesc !!

Am adresat in repetate randuri diverse intrebari legate de urmatoarea speta: am instrainat o masina DOAR cu un contract de vanzare cumparare la notarul public; masina fiind gajata la banca (a fost achizitionata de mine prin credit bancar), cumparatorul mi-a preluat ratele lunare, motiv pentru care am inserat pact comisoriu expres de gradul IV, precum si faptul ca predarea posesiei s-a facut la data semnarii contractului, urmand ca deplina proprietate (si in actele masinii) sa aiba loc la data achitarii ultimei rate. Mentionez ca in contract nu exista nici o mentiune referitoare la gajul existent asupra masinii, are forma unui contract simplu de vanzare cumparare cu plata in rate, fiind semnat ca anexa si graficul de plata a ratelor (aparent, catre mine, in fapt, la banca). Teoretic, in opinia mea, acest contract contine vicii ascunse, respectiv gajul existent asupra masinii, care ar fi impus obtinerea acordului bancii pentru vanzare. Unele dintre parerile exprimate in acest forum sustin aceasta opinie a mea si concluzioneaza ca acest contract este nul, tocmai datorita incalcarii prevederilor contractului de gaj incheiat cu banca. Cu toate acestea, cand am adresat intrebari referitoare la posibilitatea rezolutiunii acestui contract prin actiune in instanta (si revenirea masinii in posesia mea), parerile au fost unanime, acest lucru nu este posibil, contractul este perfect legal si nu poate fi anulat sub nici un motiv. Deci, CAT DE NUL SAU DE VALABIL ESTE ACEST CONTRACT?? AR PUTEA EXISTA UN TERT CARE SA ATACE ACEST CONTRACT SI SA AIBA SUCCES IN A OBTINE REZOLUTIUNEA LUI ?? (de exemplu, sotul meu care nu a stiut despre instrainarea masinii si este total impotriva acestui fapt sau banca, daca afla despre existenta contractului si implicit incalcarea contractului de gaj). Daca banca intra "pe fir", ce consecinte ar decurge??? VA MULTUMESC TUTUROR !!


Cel mai recent răspuns: lazu , utilizator 19:59, 6 Aprilie 2011
Ce face omul cu mana lui este bun facut...,sotul poate ataca..,trebuie sa si dovedeasca..,
Contractul reprezinta acordul de vointa al partilor. Dvs. ati cedat plata ratelor si masina unui tert.Contractul dvs. poate fi nul daca a lipsit sau a fost viciat consimtamantul (eroare, dol, violenta) sau daca nu a respectat forma ad validitatem. Dvs puteti cere rezolutiunea in caz de neplata din partea cocontractantului. Pentru faptul ca u s-a obtinut acordul bancii , doar banca poate reclama( dar nu are interes cat timp se platesc ratele.)Sotul dvs. poate ataca in caz de partaj la divort. Deocamdata se prezuma acordul sau tacit. Pentru incalcarea contractului de gaj, dvs. sunteti in culpa, la fel platiti daune catre tertul care a fost de buna credinta. Nu vad cum va avantajeaza o rezolutiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiune contract vanzare cumparare autoturism danik28 danik28 in luna aprilie am incheiat un contract de vanzare cumparare pentru un autoturism, contract autentificat la un birou notarial. in ce conditii pot obtine ... (vezi toată discuția)
Ajutor anulare contract de vanzare cumparare narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara, am mare nevoie de ajutorul unui profesionist pentru urmatoarea speta: am instrainat o masina DOAR cu un contract de vanzare cumparare la notarul ... (vezi toată discuția)
Instrainare autoturism gajat cu acordul partilor narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara, Intre X si Y a fost incheiat un contract de vanzare cumparare la notar pt autoturism dobandit de X prin credit bancar, deci gajat in favoarea ... (vezi toată discuția)