avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... declaratie martor art.80
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

declaratie martor art.80

Astazi am intalnit o situatie ciudata. Un martor s-a prevalat in fata instantei de dispozitiile art.80 cpp. Anterior, in faza de urmarire penala a dat declaratii impotriva rudei sale, declaratii ce au stat la baza trimiterii in judecata a acestei rude.
Instanta a apreciat ca martorul-denuntator poate intra sub incidenta art. 80 dar a mai retinut ca isi mentine declaratiile date la parchet.
Ce parere aveti? Declaratiile date la parchet mai pot fi luate in considerare de catre judecator la pronuntarea sentintei? Prevalarea de art.80 in fata instantei (procuror de la urmarire nu i-a pus in vedere ca poate sa nu declare impotriva rudei), dar in acelasi timp mentinerea declaratiilor date la parchet impotriva rudei sunt contradictorii. Ma puteti ajuta cu un raspuns?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:00, 7 Aprilie 2011
instantele de judecata pot lua in considerare declaratiile date in cursul urmaririi penale atit timp cit acestea au fost date cf legii. martorul a renuntat la beneficiul oferit de art 80 si astfel declaratia sa este legala.

instanta de judecata doar verifica daca martorii isi mentin sau nu declaratiile din faza de urmarire penala doar in ideea ca nu au existat constringeri, mita, tortura, presiuni fizice sau morale, etc etc facute asupra lor pentru a declara anumite aspecte. Instanta de judecata le ofera ocazia sa reclama existenta unor circumstante care pot vicia marturia lor (uneori instanta are nevoie de anumite clarificari ale declaratiilor facute insa nu aspectul asta il discut)

dar art 80 nu intra in aceasta categorie si deci declaratia data in cursul urmaririi penale este ok si poate fi retinuta. de asemenea, invocarea lui il scuteste pe martor de o noua declaratie data in fata instantei insa asta nu anuleaza prima declaratie.
Declaratia data de martor in cursul urmaririi penale ,constituie o proba administrata in cauza,cu atat mai mult cu cat martorul insusi si-a mentinut-o prin declaratie data in fata instantei,chiar daca in faza de cercetare judecatoreasca ,el s-a prevalat de disp.art.80 c.pr.pen.
In aceasta situatie ,la analizarea probatoriilor ,instanta este obligata sa aiba in vedere si aceasta proba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals ContSters88252 ContSters88252 buna ziua am fost instiintat ca s-a inceput urmarirea penala impotriva mea pentru fals in declaratii pe motiv ca intr-un proces in care ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa parchet. xuser xuser pe scurt, sa zicem ca din cauza unor martori mincinosi (luati de buna credinta in ciuda probelor existente la dosar) procurorul dispune NUP/SUP... iar ... (vezi toată discuția)
Martor in proces penal Andra_P Andra_P Buna seara, As dori sa stiu daca, fiind citata ca martor intr-un proces penal, am dreptul de a ma proteja.. dorind ca la depunerea marturiei , acuzatul sa nu ... (vezi toată discuția)