avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de angajare

Buna seara,
As dori sa angajez un baiat ca vanzator la megazin. Problema este ca el abia este in clasa a 12 seral,
Va intreb, il pot angaja? si in ce conditii.

Va multumesc anticipat.

Cu stima,
Iuliana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 8 Aprilie 2011
Puteti sa-l angajati.

Art. 13. - (1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
(3) Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.
(4) Încadrarea în muncă a persoanelor puse sub interdicţie judecătorească este interzisă.
(5) Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Referitor la conditiile de angajare, in cazul minorilor durata programului de munca este de 6 ore pe zi, respectiv 30 de ore pe saptamana. De asemenea minorii nu pot presta munca suplimentara si de noapte, beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile.


Baiatul are 22 de ani, a intrerupt scoala din motive personale, iar de la scoala ii da numai foaia matricola de 11 clase, il pot angaja numai in baza foi matricole?

Va multumesc pentru raspuns.
Eu zic ca puteti. Riscul de a nu face fata va apartine.
Magazinul este de placute funerare, pozele sunt scanate si prelucrate intr-un program si sunt date mai departe la un colaborator cale se ocupa de ele. Munca lui consta in preluarea pozelor, scanarea si prelucrarea pe calculator. Imi place de el ca are idei foarte bune de marketing si publicitate si este exact angajatul pe care noi il dorim in acest post. Ce ma sfatuiti? E corect din punct de vedere legal?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Prestari servicii la un srl mona_lisa mona_lisa Buna ziua! La un SRL pot angaja personal cu prestari servicii pe perioada de vara ? Care e varsta minima pe care trebuie sa o indeplineasca respectiva ... (vezi toată discuția)
Un sfat monica38 monica38 As dori sa aflu si eu legea prin care un minor poate fii angajat. Conditii si daca are varsta de 15ani si 10 luni poate fii angajat? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Angajare minor vlad.aurelia vlad.aurelia Va rog sa-mi spuneti daca pentru un minor in varsta de 16 ani mai trebuie altceva decat acordul parintilor,si daca pentru o angajare pe perioada nedeterminata ... (vezi toată discuția)