avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Un sfat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Un sfat

As dori sa aflu si eu legea prin care un minor poate fii angajat. Conditii si daca are varsta de 15ani si 10 luni poate fii angajat? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 17 Mai 2008
Codul muncii.
Art. 13. - (1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
(3) Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.
(4) Încadrarea în muncă a persoanelor puse sub interdicţie judecătorească este interzisă.
(5) Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.


Minorul cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani poate fi angajat numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
trebuiesc ambii parinti deoarece eu locuiesc doar cu mama si pentru a obtine de la tatal meu o semnatura este imposibil deoarece nus tiu unde este .va multumesc inca o data !
Daca mama dvs are o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care ii sunteti incredintata, atunci la incheierea c.i.m. este nevoie numai de acordul mamei.
Incuviintarea data de mama trebuie sa fie prealabila incheierii contractului individual de munca sau concomitenta cu incheierea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestari servicii la un srl mona_lisa mona_lisa Buna ziua! La un SRL pot angaja personal cu prestari servicii pe perioada de vara ? Care e varsta minima pe care trebuie sa o indeplineasca respectiva ... (vezi toată discuția)
Angajare minor vlad.aurelia vlad.aurelia Va rog sa-mi spuneti daca pentru un minor in varsta de 16 ani mai trebuie altceva decat acordul parintilor,si daca pentru o angajare pe perioada nedeterminata ... (vezi toată discuția)
Colaborare pfa cu alte persoane fizice neautorizate inclusiv minori adrianmoc adrianmoc Buna ziua, Am o autorizatie de persoana fizica(PFA) si as dori sa colaborez cu elevi de liceu(Varste intre 15-18 ani) pentru reincarcare electronica la ... (vezi toată discuția)