avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare minor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare minor

Va rog sa-mi spuneti daca pentru un minor in varsta de 16 ani mai trebuie altceva decat acordul parintilor,si daca pentru o angajare pe perioada nedeterminata dar cu timp partial de munca trebuie 4 ore sau 3 ore(am gasit ca minorii trebuie sa aiba pentru program normal 6 ore in loc de 8 si vreau sa stiu daca reducerea se aplica si pentru timp partial).Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 5 August 2011
1. Codul muncii spune:
Art. 13
(1) Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani.

(2) Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

(3) Incadrarea in munca a persoanelor sub varsta de 15 ani este interzisa.

(4) Incadrarea in munca a persoanelor puse sub interdictie judecatoreasca este interzisa.

(5) Incadrarea in munca in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face dupa implinirea varstei de 18 ani; aceste locuri de munca se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Art. 112
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.


2. Asadar:
- acordul parintilor se cere numai daca minorul are sub 16 ani;
- daca incheiati cu minorul un CIM cu timp partial (cel mult 6 ore) este bine deoarece se respecta prevederea legala.

Se poate incheia un c.i.m. cu timp partial de 4 ore pentru un minor de 16 ani .. legea prevede durata maxima a timpului normal de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestari servicii la un srl mona_lisa mona_lisa Buna ziua! La un SRL pot angaja personal cu prestari servicii pe perioada de vara ? Care e varsta minima pe care trebuie sa o indeplineasca respectiva ... (vezi toată discuția)
Angajare persoane pana la varsta de 18 ani sub_bass2002 sub_bass2002 Buna. Se poate angaja persoane in romania pana la varsta de 18 ani, de exemplu cu 6 ora sau cu 4 ore pe zi? (vezi toată discuția)
Varsta minima de angajare Claricom Claricom Dorim sa angajam un elev de 16 ani cu program n ormal pe perioada vacantei si cu program redus in timpul scolii.Se poate?Trebuie acordul parintilor(dau ... (vezi toată discuția)