Acum doua luni a murit tatal meu. Notarul imi cere sa duc acte doveditoare ale averii tatalui meu ca sa poata deschide masa succesorala iar banca la care stiam ca are depusi banii (Credit Bank) a refuzat sa-mi ofere orice informatie pentru ca nu am dovedita calitatea de succesor. Asta e doar unul din aspectele unei serii mai mari de complictii dar ilustreaza destul de bine senzatia de cerc viciios cu care ma confrunt. Puteti sa ma ajutati?
1. Da. In cazul in care nu il gasiti, puteti solicita eliberarea unui duplicat.
2. Nu mai este necesar sa dati acea declaratie, pentru ca ati demarat deja deschiderea succesiunii.
1. In legatura cu depozitul aflat pe numele defunctei la Banca. Puteti atesta calitatea dvs. de mostenitor printr-un certificat de atestare al calitatii de mostenitor. Daca deja ati dezbatut succesiunea dupa un anumit bun, este suficienta respectivul certificat de mostenitor ca sa dovediti calitatea dvs. de mostenitor.
2. In cazul in care nu aveti originalul titlului de proprietate puteti sa il solicitati de la organul emitent Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul Prefecturii judetului respectiv Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (O.C.P.I.).
3. Cat timp ati deschis procedura succesorala, si ati acceptat o data mostenirea la prima succesiune nu mai este necesar sa dati acea declaratie.
O zi buna. ;)
Nu este obligatoriu ca in certificatul de mostenitor sa apara TOATE bunurile defunctului deodata.
Notarul va poate face un certificat de mostenitor care sa cuprinda o parte din bunuri (chiar unul singur) pentru care aveti toate actele, certificat cu care sa va rezolvati intai problema la banca. Iar pe urma notarul (acelasi) va emite certificat/certificate de mostenitor suplimentar pentru celelalte bunrui pe masura ce faceti rost de acte. Nu are sens sa va tina pe loc (sa va impiedice sa rezolvati problema cu banca) pentru a-i aduce toate documentele.
Sau, asa cum spuneau colegii mai sus va poate emite un certificat doar de calitate de mostenitor (fara nici un bun - deocamdata - trecut in masa succesorala).
Succesiune
mac6
Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)