avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari furnizori direct din a 16 zi(la Gaz cei cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari furnizori direct din a 16 zi(la Gaz cei cu puncte cardinale in denumire))

Buna ziua

E normal ca un furnizor sa aplice penalizari direct din a 16-a zi?
Nu ar trebuis sa fie 15+30 zile si apoi sa calculeze din a 16 zi ?Ei calculeaza direct din a 16-a.
In afara de asta procentul de penalizari nu este prevazut in contract ci numai se spune ca se aplica penalizari conform codului fiscala si nu zice nici numarul de zile.
in plus dansi considera norma sa socoteasca de la data emiterii si nu de la data primirii.Factura mi-o aduc pe data de 10 ale lunii.
Pentru consumatorii casnici(persoane fizice)
[ link extern ]

VII. Răspunderea contractuală Art. 10. – (1) Neachitarea facturii reprezentând contravaloarea serviciului de
furnizare a gazelor naturale, în termenul stipulat în contractul de furnizare, atrage: a) perceperea de majorări de întârziere, dacă obligaţia de plată nu a fost îndeplinită în termen de 15 zile calendaristice de la data scadenţei; nivelul majorării de întârziere este calculat asupra valorii neachitate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua următoare scadenţei şi până la achitarea integrală a facturii, inclusiv ziua plăţii; nivelul majorării de întârziere este egal cu nivelul majorării de întârziere datorat pentru neplata la termen a obligaţiilor către bugetul de stat, stabilit în condiţiile precizate de Codul de procedură fiscală; totalul majorărilor de întârziere nu poate depăşi nivelul debitului;


Pentru cionsumatorii non casnici (adica Persoane Juridice)
[ link extern ]

VI. Răspunderea contractuală Art. 10. - (1) Neachitarea facturii reprezentând contravaloarea serviciului de
furnizare a gazelor naturale, în termenul stipulat în contractul de furnizare, atrage: a) perceperea de majorări de întârziere; nivelul majorării de întârziere este calculat asupra valorii neachitate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua următoare scadenţei şi până la achitarea integrală a facturii, inclusiv ziua plăţii; nivelul majorării de întârziere este egal cu nivelul majorării de întârziere datorat pentru neplata la termen a obligaţiilor către bugetul de stat, stabilit în condiţiile precizate de Codul de procedură fiscală; totalul majorărilor de întârziere nu poate depăşi nivelul debitului; b) limitarea furnizării gazelor naturale, atunci când este posibil din punct de vedere tehnic sau întreruperea furnizării, începând cu a 31-a zi calendaristică de la data emiterii facturii, cu un preaviz de 5 zile calendaristice; c) întreruperea furnizării gazelor naturale, începând cu a 36-a zi calendaristică de la emiterea facturii, cu un preaviz de 5 zile calendaristice, în cazul în care s-a procedat la limitarea furnizării conform prevederilor lit. b); d) rezilierea contractului de drept, începând cu a 61-a zi calendaristică de la data emiterii facturii, cu un preaviz de 15 zile calendaristice, în cazul în care consumatorul nu achită integral contravaloarea serviciului de furnizare a gazelor naturale şi a majorărilor de întârziere.


Nu ar trebui sa respecte legea
51/2006 Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice:

SECTIUNEA a 4-a
Furnizarea/prestarea, contractarea şi facturarea serviciilor de utilităţi publice
Art. 42. - (1) Furnizarea/prestarea unui serviciu de utilităţi publice se realizează în una dintre următoarele modalităţi:
[...]
(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile lucrătoare de la data primirii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de către utilizator în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei;
b) penalităţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare;
c) valoarea totală a penalităţilor nu va depăşi valoarea facturii şi se constituie în venit al operatorului.
(11) Dacă sumele datorate, inclusiv penalităţile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare şi are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanţă.
(12) Reluarea furnizării/prestării serviciului se face în termen de maximum 3 zile de la data efectuării plăţii; cheltuielile aferente suspendării, respectiv reluării furnizării/prestării serviciului, se suportă de utilizator.



Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
unlocatar, utilizator
In ce privinta e o incalcare crasa a legii? Ca @unlocatar are cel putin doua intrebari.
- de ce i se penalizeaza din a 16-a zi de la emitere factura
- de ce data scadenta nu e data de 15 zile de la data primirii facturii.

Acum insist si intreb si eu ca "ala": de unde reiese data primirii facturii si cum afla furnizorul cand a primit beneficiarul factura ca sa-i fixeze data scadenta?

Eu am incercat sa le explic pe amandoua.

OPC? ANPC? Glumiti?:O
Deci chiuar nu se intelege unde este incalcarea crasa a legii?
Deci, chiar daca un smecher de furnizor calculeaza penalizari dupa 15 zile in loc de 45 de zile - nu este o incalcare crasa a legii?
Doamna, nu glumesc de loc. Adica in tara asta fiecare face cum vrea, ca stie el ce face si-l doare la sapca de Lege? Bravos natiune! Ma abtin sa comentez mai multe, chit ca se cheama OPC, ANPC, ANRE, ANRSC, sau Guvernul Romaniei. Astia ce dreaq fac, pazesc bobocii? Pentru ce platim o caruta de bani in fiecare luna?
Cu privire la penultima intrebare, de unde reiese data primirii facturii si cum afla furnizorul.... Va spun eu ca totul se rezuma de la data primirii facturii, cerificata prin semnatura primitorului, adica trebuie trimise ambele exemplare ale facturii la cumparator. Furnizorul daca vrea, poate, daca nu vrea, face ce-l taie capul, adica face cum am scris mai sus. La dvs. cum este?
@Adam Grecu
In legea 51/2006, mai sus citata scrie asa:
[...]
10) Neachitarea facturii de către utilizator în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Cred ca nu vreti sa ma puneti sa stau cu ochii in textul legii toata ziua de azi?
In privinta datei scadente am si spus ca este o abureala pentru ca una zice in lege si alta e pe teren.
Dati-mi voie sa cred ca s-ar crea o mare debandada daca s-ar trimite facturile in dublu exemplar pe care sa semneze administratorul pe care postasul nu-l gaseste la bloc intotdeauna ca sa semneze....si deci....haideti s-o lasam, ca mi se face ameteala numai daca ma gandesc.
Cred ca legea ar trebui schimbata pur si simplu si exprimat acolo exact asa cum fac furnizorii, clar 15 zile de la emiterea facturii...si in rest ramane ca in lege, care mie mi se pare foarte clara.
Doamna @elga utilizatorul unlocatar a inteles clar chestia ca ar trebui sa fie 15+30 si daca nu platesti in 45 se ia din a 16.
Dansul se vaita ca nu se aplica asa.Nu vedeti ca la Gaz Sud in a 36 zi deja ti-au taiat gazul.
Uitandu-ma pe factura trimisa de dansul pe mail cred ca se pacalesc cei de la Gaz Sud

Conform aberatiilor scrise de ei in contract care se gasesc si la ei pe site la linkurile postate de @unlocatar [ link extern ]
rezulta ca aplica penalizari conform codului fiscal.
Ei aplica alineatul 1 si 7 din art 120.
Daca dati click o sa se deschida exact acolo.
[ link extern ]

Art. 120
Dobânzi

(1). Dobânzile se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
(7) Nivelul dobânzii de întârziere este de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere şi poate fi modificat prin legile bugetare anuale
.

Legat de acciza nici eu nu stiu de ce la ei apare si la gazsuez nu apare si nici nu e inclusa in pret la gazsuez.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
w_v_w_v, utilizator
Am facut astazi cerere la Gaz Sud si am cerut explicatii.
-de ce nu se respecta cele 45 zile conform legii
-de ce nu se respecta procentul din codul de procedura fiscala de 0.04%
-de ce nu se calculeaza zilele conform legii 51/2006 de la data primirii facturii
-de ce imi apare pe factura acciza in timp ce la altii furnizori de gaz nu apare.
In 30 zile ar treb sa primesc raspuns.
Angajatii nu au putut sa ma lamureasca decat cu procentul pe care il aplica .(0.05%)
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
unlocatar, utilizator

Alte discuții în legătură

Acciza la gaze w_v_w_v w_v_w_v Am constatat dupa postarile unor utilizatori ca unii nu au acciza pe factura de gaz. Aveti trecute cumva rubrica separata acciza pe factura de gaz? Si ... (vezi toată discuția)
Termen de plata facturi de gunoi sorin2tudora sorin2tudora Buna ziua, Am o rugaminte: la noi, la asociatie, termenul de plata al facturii de gunoi este de sapte zile. Mentionez ca in acest mod, asociatia noastra, este ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere angcris angcris Furnizorul nostru de apa ne calculeaza penalitati de intarziere dupa 15 zile de la emiterea facturii.Exista vreo lege care reglementeaza perioada la care ... (vezi toată discuția)