avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare bilete de transport pentru insotitorul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare bilete de transport pentru insotitorul persoanei cu handicap grav

va solicitam o informatie privind un caz al unui nevazator cu handicap grav:
1. nevazatorul cu handicap grav primeste indemnizatie de insotitor de la Casa Jud. de Pensii, avand pensie de invaliditate ( gradul I)
2. de la Comisia de Expertiza a Persoanelor cu Handicap are Certificat de Incadrare in gradul grav fara indemnizatie de insotitor, deoarece indemnizatia de insotitor o primeste de la Casa Jud. de Pensii, iar de la DGASPC primeste indemnizatia si bugetul complementar in cuantum de 293 lei.
3. deoarece nevazatorul cu handicap grav are certificatul de incadrare in gradul de handicap fara indemnizatie de insotitor, nu i se acorda de la DGASPC bilete de calatorie numai pt. titular, nu si pt. insotitor, acesta fiind trimis la Casa Jud de Pensii pt. bilete de calatorie ale insotitorului, iar Casa Jud de Pensii nu are si nu elibereaza bilete de calatorie pt. persoanele cu handicap, sau pt. insotitori. In acest caz nevazatorul este nevoit sa isi plateasca din propriul buzunar biletele de calatorie pt. insotitor.
Fata de cele aratate mai sus , va rugam sa raspundeti acestor probleme pt. ca nevazatorul sa poata beneficia de aceste bilete de calatorie pt. insotitor.
Va multumim.
Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 22:55, 11 Aprilie 2011
Incercati sa depuneti o petitie privind situatia dv. insotita de copii de pe documentele pe care le invocati la :
Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap
Calea Victoriei nr. 194, Bucureşti
Tel: 021-2125438 ; 021-2125439
Fax: 021- 2125443
E-mail: registratura@anph.ro
Web: www.anph.ro
Este simplu. persoana in cauza nu poate primi doua prestatii, este obligat sa aleaga intre indemnizatia de insotitor inclusa in pensia de invaliditate , gradul 1 si asistentul persoanal al persoanei cu handicap grav ce necesita insotitor.
La gradul 1 al pensiei de invaliditate indemnizatia de insotitor presupune ca persoana in cauza se foloseste de acea indemnizatie pt a plati pe cineva sa o ajute.

Este corect ca in acest caz sa nu primeasca bilete pt insotitor, deoarece nu este inclus si insotitorul in pensia de invaliditate, doar o indemnizatie pt insotitor, in acest sens, insotitorul poate fi orice persoana ce ajuta persoana nevazatoare : un conducator auto ce duce persoana la o destinatie, un vecin ce ii face cumparaturiele si curatenia, etc.Ei bine persoana cu handicap se foloseste de acei bani pt a plati persoana ce o ajuta, inclusiv pt a plati transportul altei persoane.

In ceea ce priveste indemnizatia de handicap acea persoana a renuntat la asistentul persoal. Daca nu renunta atunci primea si asistentul perosonal bilete, insa cum exista indemnizatia de insotitor din pensia de invaliditate, aceasta poate fi folosita in mod corect, pt a plati transportul insotitorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Psoriazis grad de handicap? laurentiu_nita laurentiu_nita Bunaziua sufar de psoriasis de aproximativ 13 ani.Ca multi altii am fost un ignorant pana acum.Am aflat insa ca as putea fi incadrat intr-un grad de handicap ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta intre asistent personal si insotitor? karmyna karmyna mama mea a primit recent(dupa doua luni de depunere al dosarului), certificatul de handicap grav grad 1 cu asistent personal. ma intereseaza care este ... (vezi toată discuția)
Începând cu 1 ianuarie 2024 cât va fi plata pentru o persoană ... nitulescugabrielasimona nitulescugabrielasimona Începând cu 1 ianuarie 2024 cât va fi plata pentru o persoană cu handicap cu însoțitor? Mulțumesc frumos. (vezi toată discuția)