avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... incompatibilitate consilier juridic - administrator al ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

incompatibilitate consilier juridic - administrator al unei SC?

Este incompatibila functia de consilier juridic cea de administrator al unei societati comerciale? Potrivit legii ar fi incompatibilitate, dar conform statutului profesiei este permis!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:47, 21 Iulie 2008
conform legii consilierilor juridici , functia de consilier juridic este incompatibila ca cea de administrator in societate. Dar daca renunti la functia de jurist poti sa fi administrator al unei societati.

Art. 19. - Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibilă cu:
a) calitatea de avocat;
b) activitătile care lezează demnitatea si independenta profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri;
c) alte profesii autorizate sau salarizate;
d) functia si activitatea de administrator sau de lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciară;
e) activitatea publicistică salarizată;
f) alte incompatibilităti prevăzute de lege sau rezultate din situatia de conflict de interese, în conditiile legii.

Art. 20. - Exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu:
a) activitatea didactică universitară si de cercetare;
b) functia de arbitru, mediator sau expert, în conditiile legii si cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese;
c) participarea la comisii de studii, de întocmire a proiectelor de reglementări juridice;
d) orice altă activitate profesională care nu încalcă situatiile de incompatibilitate si de nedemnitate;
e) calitatea de asociat, actionar, administrator, cenzor la oricare dintre formele de organizare juridică prevăzute de lege.

Poate gresesc, insa eu inteleg din textele citate mai sus, ca un consilier juridic nu poate sa fie administrator in cadrul unei proceduri de reorganizare si lichidare judiciara, insa ii este permis sa fie asociat, actionar, administrator in cadrul unei societati.

Inteleg eu gresit textele ?
La fel ca dumneavoastra am inteles si eu, dar se pare ca altii interpreteaza altfel!
carmenmur a scris:

conform legii consilierilor juridici , functia de consilier juridic este incompatibila ca cea de administrator in societate. Dar daca renunti la functia de jurist poti sa fi administrator al unei societati.

Orice functie ai avea in societate, in momentul in care esti numit ca admin si ai acceptat numirea, ma refer la sa, c.i.m. incheiat pt cealalta functie inceteaza sau este suspendat. Dar atunci chiar daca ajungi sa reprezinti soc in instanta o faci in calitate de admin si din legea consilierilor juridici nu reulta o astfel de incompatibilitate, ci doar cu cea de admin la soc in faliment , pentru ca ar aparea o concurenta neloiala fata de practicienii in organizare si lichidare. Dupa pare
rea mea un jurist, indiferent ca e consil juridic ori avocat, ar trebui sa faca parte in mod obligatoriu din ca ale soc comerciale.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator
Dar daca sunt administrator la o societate, iar la alta consilier juridic? E permis?

Alte discuții în legătură

Consilier juridic - cumul cu alta functie iancu123 iancu123 functia de consilier juridic , se poate cumula si cu o alta functie in cadrul aceleasi companii? (vezi toată discuția)
Cumul functie consilier juridic- administrator igna_florin igna_florin Stie cineva daca ca consilier juridic poti deveni siu administrator in cadrul aceleasi firme? va rog sa ma ajutati! mi-au propus finctia de administrator la ... (vezi toată discuția)
Poate un consilier juridic, angajat al unei societati comerciale, sa fie administrator si asociat intr-o alta societate comerciala in acelasi timp? caprice caprice Buna ziua, poate un consilie juridic , angajat al unei societati comerciale sa fie administrator si asociat intr-o alta societate comerciala, in acelasi ... (vezi toată discuția)