avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit- fidejusor
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit- fidejusor

sotii a si b au contractat un credit de la o banca. pentru incheierea contractului a fost necesara si aducerea unui fidejusor (c). in acelasi timp, imprumutatii a si b au adus si o garantie imobiliara, imobilul lui d, asupra caruia s-a constituit o ipoteca.
la un moment dat, imprumutatii nu au mai achitat ratele, iar d (cel cu imobilul ipotecat) a inceput sa achite obligatiile de plata de teama sa nu isi piarda casa. precizez ca nu s-a ajuns la stadiul inceperii executarii silite pt neexecutarea contractului de credit.
in acest moment d doreste sa isi recupereze banii platiti in locul imprumutatilor. care ar fi actiunea pe care ar trebui sa o promoveze: o actiune in regres, o actiune pe imbogatire fara justa cauza?
in alta ordine de idei, in contractul de credit, fidejusorul (c) a renuntat la beneficiile de discutiune si de diviziune.
d se poate indrepta si impotriva fidejusorului sau doar impotriva celor 2 titulari de contract, a si b?
Cel mai recent răspuns: ContSters22096 , utilizator 16:52, 15 Aprilie 2011
1. Temeiul juridic al actiunii lui d impotriva lui a si b este "plata nedatoratului", legiferata prin art.992 si urm. C.civ.;
2. Fidejusorul "a renuntat la beneficiile de discutiune si de diviziune" in raportul juridic contractual tripartit dintre el, banca si a si b, dar este un tert in raport de d. De aceea, in actiunea mai sus prezentata, d se poate indrepta numai impotriva lui a si b.

plata nedatorata inseamna ca cel care a facut plata sa o fi facut din eroare, ori in cazul de fata de a platit in locul lui a si b pentru a nu-i fi urmarit imobilul, deci a avut intentia de a plati pt altul;
din cate am observat nu sunt intrunite nici conditiile imbogatirii fara justa cauza, ipoteza in care imbogatitul trebuie sa fie de buna - credinta.
otesani a scris:

plata nedatorata inseamna ca cel care a facut plata sa o fi facut din eroare, ori in cazul de fata de a platit in locul lui a si b pentru a nu-i fi urmarit imobilul, deci a avut intentia de a plati pt altul;
din cate am observat nu sunt intrunite nici conditiile imbogatirii fara justa cauza, ipoteza in care imbogatitul trebuie sa fie de buna - credinta.

De ce "din eroare", fiindca asa spuneti dvs.?! Art. 992 mentionat prevede clar "din eroare sau cu stiinta ", in ce priveste creditorul, iar art.993, la care faceti referire, spune la fel de clar "crezindu-se debitor", ceea ce presupune acest tip de eroare interioara, intima, la orice tip de garant al unui credit pentru care debitorii nu mai fac plati! Oricum, simpla obligatie de restituire a creditoruului care cu stiinta a incasat ceea ce nu-i este debit, este suficienta pentru nasterea obligatiei acestuia la restituire.
Problema reala care intr-adevar se pune, este dovedirea inexistentei "debitului" celui ce a incasat, fata de platitor, ceea ce poate fi dificil, dar nu imposibil, daca plata s-a facut catre creditor in numele aevaratului debitor. Dar si in acest caz, intemeierea in drept a actiunii se face tot pe 992 si urm. C.civ.,, aceste articole fiind si temeiul juridic al "imbogatirii fara justa cauza/just temei", ca fapt juridic cauzator de prejudicii.
Fidejusorul care a platit intreaga datorie are o actiune in regres ,atat contra debitorilor principali cat si impotriva cofidejusorului, care nu este tert ci este obligat in acelasi raport juridic ca si C si alaturi de acesta.
Potrivit art. 1674 Cod civil, "Cand mai multe persoane au garantat pentru unul si acelasi debitor si pentru una si aceeasi datorie garantul ce a platit datoria are regres contra celorlalti garanti pentru portiunea ce privesste pe fiecare".
Deci d va putea pretinde partea sa de datorie achitata de la c, fiind o actiune divizibila.
Beneficiul de diviziune nu se poate invoca in raporturile dintre cofidejusori, ci numai in raporturile dintre creditor si fidejusori.
Art. 1669 Cod civil prevede ca:, atunci cand fidejusorul a achitat datoria, el are un drept de regres impotriva debitorului principal, inclusiv cand garantarea s-ar fi facut fara stiinta debitorului. Prin efectul platii facuta creditorului, fidejusorul se subroga in drepturile creditorului platit (art. 1108 pct. 3 si art. 1670 Cod civil).
Fidejusorul ar putea opta insa si pentru o actiune personala care isi are izvorul in gestiunea de afaceri .
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
ContSters181996, utilizator
sa se mearga pe actiune in regres sau pe plata nedatorata?

Alte discuții în legătură

Lamuriri contract fidejusiune Nafets Nafets Buna ziua, Va rog mult, explicati-mi ce inseamna urmatorul paragraf: Fidejusorul are dreptul de a invoca beneficiul de discuţiune, beneficiul de ... (vezi toată discuția)
Fidejusori getuta getuta Buna seara . Pot fi numita fidejusor daca nu am domiciliul in teritoriul jurisdictional al tribunalului judetean la care trebuie sa se dea obligatia ? (vezi toată discuția)
Urmarire avalist CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Buna ziua!Am calitatea de fidejusor intr-un contract de imprumut contractat de un SRL.In contractul de credit, la cap. Garantii, apar eu cu o garantie ... (vezi toată discuția)