sotii a si b au contractat un credit de la o banca. pentru incheierea contractului a fost necesara si aducerea unui fidejusor (c). in acelasi timp, imprumutatii a si b au adus si o garantie imobiliara, imobilul lui d, asupra caruia s-a constituit o ipoteca.
la un moment dat, imprumutatii nu au mai achitat ratele, iar d (cel cu imobilul ipotecat) a inceput sa achite obligatiile de plata de teama sa nu isi piarda casa. precizez ca nu s-a ajuns la stadiul inceperii executarii silite pt neexecutarea contractului de credit.
in acest moment d doreste sa isi recupereze banii platiti in locul imprumutatilor. care ar fi actiunea pe care ar trebui sa o promoveze: o actiune in regres, o actiune pe imbogatire fara justa cauza?
in alta ordine de idei, in contractul de credit, fidejusorul (c) a renuntat la beneficiile de discutiune si de diviziune.
d se poate indrepta si impotriva fidejusorului sau doar impotriva celor 2 titulari de contract, a si b?
@zaharia 65, sigur ca punctele dvs. de vedere sunt bine argumentate:)
Totusi, sa avem in vedere si faptul ca ratele incepusera sa nu mai fie platite, fiind scadente, iar d, a preintampinat o eventuala executare silita, la care poate s-ar fi ajuns daca el nu ar fi platit.
Si eu opinez ca ar fi binevenita o notificare prealabila, sigur, nu in sensul de conciliere.Fiindca oricand e preferabila rezolvarea unei situatii pe cale amiabila , iar judecata sa aiba loc abia dupa ce partea pagubita s-a convins ca nu exista o alta cale.
@otesani, in cererea de chemare in judecata descrieti intocmai situatia , o motivati in fapt ( si in drept) si chiar daca o intitulati gresit, instanta va sti ce sa judece.Important este ce anume cereti, descriind faptele cu acuratete si prezentand documentele din care sa rezulte ceea ce sustineti.
nu stiu exact pe ce sa merg in drept: 998, 999, 1108, 1109, 1673 Cod civil?
de asemenea, acum mai am o dilema: d, cel care a constiuit ipoteca nu este cel care a platit ratele la credit, ci sotul lui d a facut platile;
cel indreptatit sa introduca actiunea este sotul lui d, avand in vedere ca el a efectuat platile, nu?
Fidejusori
getuta
Buna seara . Pot fi numita fidejusor daca nu am domiciliul in teritoriul jurisdictional al tribunalului judetean la care trebuie sa se dea obligatia ? (vezi toată discuția)