avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... inregistrare profesie liberala?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

inregistrare profesie liberala?

Buna ziua,
Zilele trecute puneam o intrebare in legatura cu sediul pfa. Acum insa cautand pe net mai multe informatii aflu ca profesiile liberale(sunt medic veterinar), pot sa se inregistreze numai la finante nu la reg. comertului cum fac pfa-urile. Apoi am aflat ca pfa nu poate angaja.In cazul inregistrarii la fisc ca profesie liberala si functionand apoi ca si cabinet veterinar individual pot angaja? care este procedura?
Cel mai recent răspuns: sovid , utilizator 09:05, 13 Aprilie 2011
Pt. PFA situatia angajarilor este urmatoarea, caz concret pt. d-voastra:
Daca sunteti medic veterinar nu puteti angaja alt medic veterinar, dar puteti angaja un asistent in domeniu, femeie de servici, contabil, etc. orice care nu are legatura cu domeniul in care d-voastra sunteti autorizat.
Sigur va puteti face un PFA la registrul comertului cu aceasta activitate cod CAEN 7500-Activitati veterinare
profesiile liberale nu se inregistreaza la registrul comertului.
Nu puteti angaja pe PFA si nici nu va puteti constitui ca si PFA.
Si apoi, activitatea medicala veterinara este reglementata de o lege speciala (Legea nr. 160/1998, republicata in 2005 privind organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar), fiind o profesie liberala, asa cum ati spus si Dvs.
In baza atestatului de libera practica emis de Colegiul Medicilor Veterinari puteti sa va inregistrati fiscal ca si cabinet medical veterinar (puteti angaja) sau puteti sa constituiti o societate comerciala (puteti angaja) avand ca obiect de activitate activitatile veterinare.
La registrul comertului va adresati doar daca doriti sa infiintati o societate comerciala cu activitati veterinare.
Am fost indusa in eroare de urmatoarele articole din lege, d-l sau d-na "MTL" are dreptate in afirmatiile pe care le face.

CAPITOLUL V

Libera practică medical-veterinară

Art. 26. – (1) Activităţile efectuate prin liberă practică medical-veterinară sunt: asistenţa medical-veterinară, însămânţările artificiale, diferitele servicii de specialitate şi consultanţă tehnică şi legislativă sanitar-veterinară, producerea şi comercializarea medicamentelor antiparazitare şi de uz veterinar şi a aparaturii şi instrumentarului de uz veterinar.

(2) Serviciile medical-veterinare particulare fac parte din sistemul unic sanitar-veterinar naţional.

Art. 27. – (1) Medicii veterinari cu drept de liberă practică îşi pot desfăşura activitatea independent, atât ca persoane fizice autorizate, cât şi ca persoane juridice.

Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
ContSters202274, utilizator

SECŢIUNEA 1
Regimul juridic al PFA

Art. 16. - In scopul exercitarii activitatii pentru care a fost autorizata, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

Art. 17. - (1) PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.
(2) Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.


Alte discuții în legătură

Inregistrare ca pfi raduiulian raduiulian Buna ziua, Sunt medic veterinar si cercetator. As dori sa devin independent pentru a presta servicii de consultanta si profesionale. Pot sa ma inregistrez ... (vezi toată discuția)
Srl si/sau cabinet medical individual oms oms Buna ziua. Numele meu este Marius, sunt medic veterinar, nou pe acest forum si sunt in urmatoarea situatie: sunt asociat unic la un SRL cu cod CAEN 7500 ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare pfa bithas bithas buna ziua, sunt medic si am infiintat PFA in vederea deschiderii unui Cabinet Medical Individual. Am nevoie sa colaborez cu un asistent medical (angajat la ... (vezi toată discuția)