avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitatile se sterg integral ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitatile se sterg integral ?

Buna ziua
Va rog sa-mi raspundeti daca,in cazul achitarii integrale a restantelor la plata intretinerii(acumulate cam in 2 ani),restantele sunt sterse integral,sau numai cele inregistrate in perioada cat legea este valabila.Va rog sa-mi raspundeti concret,fara a face trimitere la lege(pe care am citit-o si rascitit-o dar nu am inteles ).

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:48, 20 Aprilie 2011
:offtopic:
Atunci cine stabileste sistemul de penalizari perceput de asociatii????

Presedintele asociatiei sau poate administratorul????

Va rog sa ma luminati.
Ultima modificare: Duminică, 17 Aprilie 2011
eliasav, utilizator
In legea 230/2007 scrie:
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
[...]
j) stabileste sistemul propriu de penalizari ale asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Daca penalizarile au fost prevazute in statut comitetul doar pune in practica prevederea aceasta, daca nu e prevazut in statut, atunci il stabileste.

De-abia din acest punct putem incepe o discutie, daca AG poate sau nu sa impuna ceva.
In AG se pot face propuneri si presedintele asociatiei, care indeobste conduce adunarea, stie (asa ar trebui) daca o propunere este in limitele legale si o supune la vot.
Dar daca stie ca in statut si in lege este scris ca legal penalizarile nu pot fi mai mari de 0,2%/zi, atunci o propunere care ar cere un procent mai mare nici n-ar fi supusa votului, iar daca propunerea ar fi pentru un procent mai mic, abia atunci, ar supune-o la vot dupa ce, ca la orice propunere, s-ar putea aduce si contraargumente.
Si in aceste conditii oricine ar putea contesta hotararea luata, indiferent de sensul ei, pro sau contra, in instanta.
In practica lucrurile sunt mult mai simple si arareori lucrurile se complica cu discutii in AG.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
elga50, moderator
Pentru o si mai buna "luminare" solicitata de @eliasav, problema penalizarilor este tratata si in HG 1588 ca fiind tot in sarcina Comitetului executiv:
Art. 17. -
(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări al asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Doamna @elga50,
Nu prea aveti dreptate la ... citez:
"Daca eu fac restante din august 2010 pana in martie 2011 si vin in aprilie 2011 si le platesc integral.....unde scrie ca nu intru in aplicarea legii?"

E absurd ca statul roman sa dea o lege anticipat, dupa cum reiese din cele spuse de dvs.
E ca si cand guvernul actual, stiind ca nu va mai fii ales la urmatorul mandat, sa dea o lege ... "incepand cu luna iunie 2012 pana in luna iunie 2013, toti restantierii vor fii scutiti de la plata datoriilor, aceste datorii fiind sterse prin asumarea raspunderii guvernamentale" =D>
Deci, ce facem, asteptam toti deopotriva respectiva lege, neachitand nici un fel de datorie sau restanta, ca va da guvernul o astfel de lege ?
Mi se pare hilar sa rastalmacim, fiecare dupa bunul plac, o lege care este clara si nu confuza.
Statul roman, nu a incurajat neplata datoriilor, ci a gasit o modalitate de a venii in sprijinul populatiei care dintr-un motiv sau altul, a ajuns in postura de "restantier".
Totusi, cel mai mare restatier ... este insusi STATUL ROMAN, care a ramas repetent in ceea ce priveste protectia sociala, economica si ce mai vreti dvs. sau oricare dintre noi.
Nu trebuie sa ne supere adevarul si trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt ele date de situatia de fapt.
In concluzie, "sa traiti bine" este o lozinca prea populista ptr. o tara asa saracita.

Toate cele bune !
Mie mi se pare hilar ca ati inteles exact pe dos ceea ce am scris eu!

Alte discuții în legătură

Legea 175 este aplicabila? ionescu teodosie ionescu teodosie Legea 175/2010 este aplicabila si retroactiv mai precis persoanelor cu dotorii istorice anterioare datei intrarii in vigoare a legii? Daca nu exista norme ... (vezi toată discuția)
Penalitãþi întreþinere cioarec carmen cioarec carmen La care penalităţi la cheltuielile de întreţinere se referă legea 175/2010? La cele acumulate până la publicarea legii.23.07.2010 ? (vezi toată discuția)
Nelamurire -legea 175/2010 - scutire de la plata penalitatilor carmee carmee Conform legii, penalitatile vor fi scutite, indiferent de data/ perioada in care au fost cumulate? Sau se sterg cele cumulate din iulie 2010 pana in ... (vezi toată discuția)