avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobanda legala.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobanda legala.

Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si investita cu titlu executriu,obliga paratul la plata unei sume de bani.Mergand la un executor pentru a pune in executare silita aceasta hotarare,executorul toate cere paratului pe langa suma de bani si dobanda legala pentru aceasta suma de bani,chiar daca ea nu a fost trecuta in hotararea judecatoreasca?
Cel mai recent răspuns: ContSters199098 , utilizator 16:21, 12 Aprilie 2011
Executorul judecatoresc nu poate adauga nimic la dispozitivul hotararii judecatoresti. Nu poate sa-l oblige la alte sume de bani in afara celor stabilite pe cale judecatoreasca, cu exceptia cheltuielilor ocazionate de executarea silita, stabilite prin proces-verbal de stabilire cheltuieli de executare.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
Cristina Daniela Virban, Avocat
Cod Procedura Civila Art. 371 ^ 2
Pot fi executate silit obligatiile al caror obiect consta in plata unei sume de bani, predarea unui bun ori a folosintei acestuia, desfiintarea unei constructii, plantatii ori altei lucrari sau in luarea unei alte masuri admise de lege.
In cazul in care prin titlul executoriu au fost acordate dobanzi, penalitati sau alte sume, fara sa fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de organul de executare, potrivit legii.
Daca titlul executoriu contine suficiente criterii in functie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei, se va proceda, la cererea creditorului, si la actualizarea acestei sume. In cazul in care titlul executoriu nu contine niciun asemenea criteriu, organul de executare va proceda la actualizare in functie de rata inflatiei, calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau, in cazul celorlalte titluri executorii, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
ContSters199098, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita gresita? dexrex dexrex prin sentinta civila anrp a fost obligata sa ne plateasca suma de 25.000lei ,ei nu au facut plata si am apelat la executor, acesta insa a blocat contul anrp si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata gigipanait gigipanait Am avut un proces civil care s-a intins pe 4 ani (fond+apel+recurs). In sentinta civila de la fond din luna 11.2008 am acordate cheltuieli de judecata fond ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie alimentara - executare silita adi_2010 adi_2010 Buna ziua. Am de recuperat o anumita suma privind pensia alimentara. Am dosar de executare silita la un BEJ. Solutia data de instanta este ... (vezi toată discuția)