avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita / partaj bunuri comune - partaj de ...
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita / partaj bunuri comune - partaj de creditor


Speta: In perioada casatoriei, sotii X imprumuta mai multe sume de bani (cu sau fara contract autentic) de la terti. Intr-un contract sunt trecuti ambii soti, in altele numai sotul X, nu si sotia, desi nu este straina de aceste imprumuturi, iar sumele de bani le-au folosit impreuna.
Sotii X au in proprietate urmatoarele bunuri:
1. un teren in cote de ½ fiecare
2. o cladire si terenul aferent in valoare de 250 mii euro, cumparate de la sotii Y in data de 10.01.2007. Plata s-a facut cu 150 mii euro avans, iar diferenta de 100 mii euro prin credit cu ipoteca pe cladirea ce face obiectul contractului de vanzare cumparare.

In februarie 2011, un creditor Z, ce are act autentic cu sotul X, demareaza procedurile de executare silita in vederea recuperarii sumei. Executorul pune poprire pe veniturile sotului X
In aprilie 2011 sotii X, solicita desfacerea casatoriei prin acord, fara partaj. In acte sunt divortati, in fapt, sunt in continuare impreuna.
Deoarece suma din poprire este foarte mica si sotul X nu are si alte bunuri personale susceptibile a fi executate, Z solicita partajul bunurilor comune ale sotilor X.
In cerere, Z solicita ca bunul de la nr. 1 sa-i fie atribuit debitorului, iar bunul de la nr. 2 sa-i fie atribuit fostei doamne X, cu obligarea acesteia la plata sultei catre X. Instanta i-a stabilit lui Z o taxa de timbru esalonata in 24 transe lunare.
Sotii X nu se prezinta la nici un termen, nu depun intampinare, nu au aparator. In schimb, fostii proprietari, sotii Y, fac cerere de intervenient solicitand respingerea actiunii lui Z motivat de faptul ca ei au o conventie prin care sotii X se obliga ca la finalul rambursarii creditului sa le vanda casa inapoi. Urmatorul termen este in septembrie.
Dupa demararea actiunii de partaj, cei doi nu-si mai achita ratele la creditul ipotecar, banca demareaza procedurile de executare silita, urmeaza ca imobilul sa fie scos la licitatie. Mai mult ca sigur, fostii proprietari sunt pregatiti sa cumepre imobilul la licitatie cu cel mai mic pret posibil.

Ce se intampla daca banca vinde imobilul inainte ca instanta sa solutioneze parajul? Aparatorul lui Z este de parere ca imobilul va fi scos din masa partajabila, dar taxa de timbru trebuie achitata asa cum a stabilit instanta. Mai are rost ca Z sa continuie actiunea?


Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:31, 20 Iulie 2012
Pe Z nu ar trebui sa-l intereseze ce face banca si daca ap se va vinde pana la terminarea procesului. Pe cei doi fosti soti ar trebui sa-i intereseze sa se apere , in special pe sotie care nu va ramane cu nimic, dar va trebui sa plateasca sulta.. pt acel nimic. Procesul de partaj merge inainte cat instanta nu e instiintata ca s-a inceput procedura de excutare silita si casa a iesit ( cand o iesi ) din patrimoniul fostilor soti.
In privinta conventiei.. daca ea exista... e conditionata de plata ratelor .. daca la data achitarii creditului, ap e in patrimoniul sotilor, acestia se obliga sa vanda . ( babeste pt mine- e ca la testament.. eu va las o casa.. dar la data decesului, casa s-ar putea sa nu mai fie ). Nu ar trebui ca aceasta conventie sa fie motiv de respingere a actiunii de partaj.
Av lui Z nu are misiune usoara :)..
Poate ar fi bine ca litigiul sa fie inscris in cartea funciara a terenului.. ca banca dupa ce executa ap, va ajunge la teren
Sincer, nu cred ca Z are vreo sansa sa recupereze ceva. Pana la finalizarea partajului imobilul va fi deja vandut, asa ca... nu va fi in masa de partajat.
Conventia exista intre fostii soti x si sotii y si prevede:
noi sotii y ne obligam ca:
- suma de 100 mii euro reprezentand parte din pretul de vc a imobilului, virata noua din creditul obtinut de sotii x prin contractul din 10.01.2007 sa o folosim in investitii in cote parti egale indivize de 1/2 sotii x si 1/2 sotii y, iar profitul obtinut din aceste ivestitii sa il impartim in mod egal
- sa achitam 1/2 din toate sumele datorate de sotii x catre banca pe intreaga perioada de desfasurare a contractului de credit
- sa achitam toate taxele si impozitele datorate statului pentru imobil.

noi, sotii x ne obligam:
- sa permitem sotilor y sa foloseasca imobilul, sa locuiasca in acesta, sa-l inchirieze total sau partial si sa incaseze chiriile rezultate
- la data incheierii contractului de credit, a achitarii in intregime a tuturo sumelor datorate de noi bancii si radierea ipotecii, sa vindem inapoi imobilul cu acelasi pret cu care l-am cumparat cf. ctr. de vc, pret pe care nu-l vom solicita sa ne fie achitat in numerar intrucat va reprezenta contravaloarea indeplinirii obligatiilor asumate de sotii y prin prezenta conventie.

In aprilie 2011 sotii x au divortat de comun acord.
Cum a aflat de divort, Z a introdus actiunea de partaj creditor, a notat litigiul in cf.
In cadrul actiunii, instanta a stabilit taxa de timbru (pe care z o plateste esalonat), a incuviintat proba cu inscrisuri, au fost efectuate exeprtizele topo si constructii (onorariile au fost achitate de z)
Sotii x s-au prezentat la fata locului cand a avut loc evaluarea, dar nu s-au prezentat deloc in instanta, nu au depus niciun inscris, nu au avocat.
La 30 mai 2012 banca, prin executor judecatoresc, a solicitat incuviintarea executarii silite a sotilor x
In iunie 2012, sotii y au depus cererea de intervenient in procesul lui z. Urmatorul termen este pentru ca partile sa ia cunsotinta de raportul de expertiza, iar paratii sa-si precizeze punctul de vedere fata de cererea de interventie.

Problema lui z este: daca banca va vinde la licitatie, iar pana la finalizarea partajului imobilul va fi deja vandut de catre banca, ramanand a fi partajat doar celalalt bun pe care sotii x in detin in cote de cate 1/2, taxa de timbru va fi recalculata de catre instanta sau ramane sa fie achitata asa cum a fost stabilita initial.
Avocata lui z este de parere ca taxa trebuie achitata asa cum a fost stabilita initial, situatie in care nu este deloc convenabil pt z sa continuie actiunea. Practic, terenul ce va ramane valoreaza cat taxa de timbru pe care z trebuie sa o plateasca.

Eu cred ca, in primul rand, sotii x au divortat pentru a le ingreuna situatia creditorilor. Apoi, nu au crezut ca Z va continua procesul de partaj datorita taxei de timbru. Vazand ca z continua cu partajul, au luat hotararea de a nu mai plati ratele la banca, special pentru ca banca sa scoata casa la vanzare, y a depus cererea de intervenient pentru a mai lungi procesul de partaj, timp in care banca poate vinde la licitatie. Y este progatiti sa cumpere la licitatie la pretul cel mai mic posibil. Si atunci, exista varianta ca Z sa prezinte bancii convenitia dintre x si y pentru ca banca sa nu-l primeasca pe y la licitatie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare imprumut m_ella2005 m_ella2005 In perioada casatoriei, sotii X fac un imprumut bancar cu ipoteca, girand cu un imobil si terenul aferent. Pe langa acest imprumut, sotii X mai imprumuta ... (vezi toată discuția)
Ordinea indestularii creditorilor cristi111us cristi111us Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei probleme : In cazul unei executari silite (pentru o creanta de 40.000 Euro) a creditorului ... (vezi toată discuția)
Intrebare dificila angel_mirela2003@yahoo.com angel_mirela2003@yahoo.com Buna ziua, As dori sa va relatez urmatoarea situatie: X este casatorit cu Y. Impreuna cumpara un apartament la pretul de 35 mii euro cu credit in ... (vezi toată discuția)